Buidelwolken

Buidelwolken

Home
Hoger


 
Zware buien met hagel, onweer en windstoten, vertonen zowel aan hun voorzijde als aan hun achterzijde op middelbare hoogte omlaaggerichte buidelvormige uitstulpingen. Deze vorm heet mamma, van het Latijnse woord voor vrouwenborst.

buidelwolk1.jpg (8476 bytes)

Buidelwolken vlak voor een onweer.

Hoogte: 4500 - 7500 meter.

Ontstaan: Binnen zware buien, die een horizontale doorsnede van 20 km en een verticale afmeting van ruim 10 km kunnen hebben, komen zeer sterke omhooggerichte luchtstromingen voor. Boven de 5 km splitst deze stroming zich in twee takken, waarvan er één ombuigt naar voren en een kleinere naar achteren. De omhooggevoerde lucht moet ergens heen en kan vooral aan de voorzijde van het buiensysteem op verschillende plaatsen omlaag uitstulpen. De bijbehorende wolken hebben dan aan de onderzijde scherpe contourlijnen (zie foto hoger). De bui volgt vaak al binnen een uur nadat de buidelwolken zich boven de waarnemer bevinden.

Betekenis voor het weer:

   * Buidelwolken gekoppeld aan een buienwolk zijn een zeker voorteken dat het onweer spoedig losbarst.

    * Gelaagde middelbare bewolking met buidelvormige structuren duidt op een overgang naar flink buiig weer binnen de 24 uur.

    * Hoe sterker de mamma-vorm ontwikkeld is, hoe heviger de bui. Bij zomeronweer na een hittegolf is er grote kans op hevige rukwinden of een windhoos.

Naar het begin van de pagina.