Groene flitsen

Groene flitsen

Home
Hoger


 
Bij zeer zeldzame gelegenheden wordt net boven de horizon gedurende enkele seconden een groen licht zichtbaar als de zon op het punt staat onder de horizon te verdwijnen. Dit verschijnsel staat bekend als een groene flits.

Ontstaan:
Hier kan je zien dat de kleur van de ondergaande zon verandert van geel naar groen.Zonlicht bestaat uit kleuren van verschillende golflenten, die door stofdeeltjes worden verstrooid als ze zich door de atmosfeer bewegen. Daarom varieert de kleur van de hemel van blauw tot rood, afhankelijk van de hoeveelheid stof in de lucht en de baan van het licht door de atmosfeer.
Een soortgelijk effect veroorzaakt de verkleuring van de zon als hij ondergaat. Door de breking van het zonlicht door de atmosfeer ontstaat een verticaal kleurenspectrum. Deze kleuren verdwijnen één voor één onder de horizon, te beginnen bij het verdwenen, is gedurende een korte tijd alleen nog een groene kleurDeze foto's zijn achter mekaar genomen. De drie foto's laten duidelijk zien dat de kleur verandert van geel naar groen. rode uiteinde van het spectrum. Nadat rood, oranje en geel zijn zichtbaar. Het groene licht wordt vaak maar heel even gezien en in sommige gevallen kan het op een snelle flits lijken. Als de lucht stofvrij zou zijn, zou er een blauwe en als laatste een violette flits zichtbaar zijn. De hemel rond en boven de zon kan tijdens dit proces rood blijven, omdat licht achter de horizon verstrooid blijft door deeltjes in de lucht erboven.
Dit hele proces kan zich in omgekeerde volgorde voordoen bij zonsopgang. Bij zonsopgang en zonsondergang kunnen de groene flitsen het best worden waargenomen boven de zee, waar weinig stof is en de horizon vlak is. Maar ze kunnen ook boven vlak land worden gezien. Ze komen meer voor op hogere breedten, omdat de zon daar langzamer ondergaat en opkomt.

Betekenis voor het weer:

   * Geen.

Naar het begin van deze pagina.