Onweer

Onweer

Home
Hoger


 
In snel stijgende luchtmassa's vormen zich eerst stapelwolken. Hun hoogte is afhankelijk van temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden.

onweer1.jpg (6839 bytes)onweer2.jpg (6655 bytes)

Cumulonimbus Capillatus Incus.   Cumulonimbus Incus in midden februari.

Ontstaan: Zolang opbollende stapelwolken nog scherpe contourlijnen bezittenen duidelijke contrastverschillen in hun bloemkoolstructuren bezitten, is er nog geen buienaktiviteit en geen gevaar voor onweer. Komen de toppen evenwel hoger en hoger, waardoor ze bevriezen dan vervagen de contrastverschillen en worden de randen rafelig. Bij het bevriezingsproces vindt ladingsscheiding plaats. Bliksemontladingen komen vaak al voor als de neerslag nog niet is begonnen.

onweer1_schets.gif (25786 bytes)onweer2_schets.gif (16602 bytes)

Dit is een schematische voorstelling van de belangrijste stijg- en daalwinden. De verticale afmeting van de bui is 8 tot 12 km. De horizontale doorsnede is 10 tot 20 km.

De schets rechts stelt de hoofdverdeling voor van de electrische lading binnen dezelfde bui. De ladingssheiding vindt in hoofdzaak plaats waar de onderkoelde waterdruppels bevriezen. De positief geladen ijssplinters worden omhooggevoerd. De zwaardere negatief geladen ijskeren blijven in het onderste gedeelte van de bui.

Naar het begin van deze pagina.