Vulkanische wolken

Vulkanische wolken

Home
Hoger


As en rook uit Mount St. Helens verduisterden dagenlang de hemel in de V.S. na de uitbarsting op 8 mai 1980. 
In prehistrorische tijden was er veel meer vulkanische activiteiten dan nu en waren ze ook veel heftiger. De gassen die toen door vulkanen in de lucht werden vrijgemaakt - waaronder koolstofdioxide en zuurstof - droegen bij tot de vorming van onze atmosfeer. Vulkanische wolken hadden een belangrijke invloed op het klimaat, verlaagden de temperaturen en verhoogden de neerslag. Tegenwoordig doen zich alleen nog zo nu en dan grote uitbarstingen voor, maar de kracht van deze uitbarstingen is zo immens dat ze nog steeds het weer op korte termijn beïnvloeden en de invloed ervan wordt overal ter wereld gevoeld.

Ontstaan:
Bij vulkaanuitbarstingen worden grote hoeveelheden as- en stofdeeltjes in de atmosfeer gestuwd. Deze verspreiden zich in de atmosfeer rond de aardbol. Bij een krachtige uitbarsting kan een gedeelte van dit materiaal de tropopauze passeren en in de stratosfeer terechtkomen.
Winden in de stratosfeer kunnen de as en het stof jarenlang rond de aarde laten cirkelen. Grote aswolken hebben een belangrijke invloed op weerpatronen omdat ze een bepaalde hoeveelheid binnendringende zonnestraling reflecteren naar de ruimte.Deze satellietbeelden geven in oranje de verspreiding aan van vulkanisch materiaal in de atmosfeer onmiddellijk na de uitbarsting van de Pinatubo op de Filipijnen in 1991 (boven) en twee maaden later (onder). De as verspreidde zich geleidelijk rond de aardbol, vormde een brede band over de lage breedten en veroorzaakte indrukwekkende zonsondergangen en zonsopgangen in veel delen van de wereld. Hierdoor wordt de opwarmende invloed van zon verminderd.
In Europa kwam het jaar 1815, waarin de grootste geregistreerde uibarsting in de geschiedenis plaatsvond op het eiland Tambora bij Borneo, bekend te stan als 'het jaar zonder de zomer'. Ook de uitbarsting van de Pinatubo op de Filipijnen in 1991 veroorzaakte een nevel van zwavelzuur in de stratosfeer, die zich later rond de aardbol uitspreidde. Dit had waarschijnlijk een afkoelende invloed op het wereldklimaat, die langer dan twee jaar hebben geduurd.

Vulkanische schemeringen.
Vulkanisch stof heeft een grote invloed op onze blauwe hemels en rode zonsondergangen. Wanneer zonlicht door onze atmosfeer reist, verstrooien deeltjes in de lucht de kleuren van het spectrum. De kleuren die we waarnemen, veranderen met de hoek waaronder het licht door de atmosfeer reist, en die hoek varieert met de tijd van de dag. (zie ook Kleuren aan de Hemel) Door de uitstoot van vulkanisch stof in de atmosfeer neemt het aantal deeltjes toe en dus de mate van verstrooiing van de kleuren. Dit betekent dat de kleuren aan de rode kant van het spectrum effectiever (beter) worden verspreid over de hemel, waardoor de hemel overdag een blekere kleur krijgt en de zonsondergangen intens rood en violet worden (= vulkanische schemering). Dit zelfde effect doet zich voor bij een zonsopgang.
Een vulkanische uitbarsting kan groot gevaar opleveren voor de luchtvaart, omdat de in de atmosfeer uitgestoten kleine deeltjes vliegtuigmotoren kunnen verstoppen. Verscheidene bijna-rampen leidden tot de oprichting van een internationaal waarschuwingssysteem, dat door de World Meteorological Organization (WMO) wordt beheerd. Satellietbeelden van vulkanische wolken worden bestudeerd, zodat verboden gebieden voor vliegtuigen kunnen worden vastgesteld.

Betekenis voor het weer:

    * Vulkanische wolken kunnen zure regen produceren.

    * Vulkanische wolken produceren ook vaak bliksem.

Naar het begin van deze pagina.