snowupdate V1 #72

Hallo

De afgelopen zondag is het toch wel een erg gure sneeuwdag geworden in Hoog Belgie. Pas na 16.00 uur is de zon er goed doorgebroken, terwijl er hier en daar ook nog eens een kleine sneeuwbui is gevallen. Ik was zondagmiddag even een toertje gaan maken, maar moest eerst mijn auto weer “vrij-frezen” met de sneeuwfrees, want mijn auto stak helemaal in een sneeuwverwaaiing. Onderweg ook nog even gestopt om een foto te trekken, en gelijk op mijn smoel gevallen… spiegelglad onder de dunne sneeuwlaag.

De terugreis voor veel sneeuwliefhebbers eindigde eerst op kilometerlange files op de route St.Vith-Verviers en op de weg door de Hoge Venen van Ovifat via Botrange, Baraque Michel richting Eupen en Verviers. Probleem ontstaat als men allemaal op dezelfde tijd vertrekken wil.

Alle pistes blijven deze week open en zullen beslist minder druk zijn dan het afgelopen weekend waar er toch erg lange wachttijden waren en er ook her en der problemen waren met wandelaars op de pistes, skiers op de straat, en niet voorhanden zijnde wandelwegen voor de wandelaars…

Hier is de weersverwachting van Karel Holvoet voor de komende dagen:

Dag Hubert,

Weersverwachting voor Wirtzfeld en omgeving:

Ja we staan er dus voor eh… de koudste nacht van de winter en waarschijnlijk ook van 2005. Tegen zonsondergang ligt het kwik al rond -10° om tegen morgenvroeg uit te komen op gemiddeld -15° in de Hoge Venen. In de dalen zoals Elsenborn en het meer van Bütgenbach zakt het kwik tot tegen de -20°. Net boven de sneeuw richting -25°. Dat zijn geen records, ooit werd het op waarnemingshoogte (1.5m) al -30.1° in 1940 maar het is toch niet alledaags. Maandag nog een aangename dag met temperaturen rond -5° overdag maar vanaf de avond stilaan een degradatie. Dinsdag en woensdag valt er significante sneeuw maar ‘hoeveel’ en ‘welk tijdstip’ dat valt nu nog niet te zeggen. Ga er nu toch al maar van uit dat het meer dan 10 cm zal zijn. Het blijft ook constant vriezen met ’s nachts tussen -5° en -10° en overdag net onder nul. Tot en met woensdag dus perfect wandel- en skiweer. Hou wel rekening met de soms gure noordenwind. Op dit moment houden de kaarten het winters voor de rest van de volgende week dus we blijven hopen dat dat uitkomt! We zijn dan al maart en de instraling van de zon wordt steeds groter. Ziezo dat is het voor nu. Ik ben benieuwd wat je waarnemingen gaan zijn de komende 24u! groeten, Karel

Update om 07.45: blauwe hemel, temperatuur -11 °
Update om 10.30: blauwe hemel, temperatuur -10 °
Update om 12.30: blauwe hemel, temperatuur -7 °
Update om 14.30: blauwe hemel, temperatuur -4 °
Update om 19.30: heldere hemel, temperatuur -6 °
Update om 23.00: heldere hemel, temperatuur -12 °

Verwachtingen voor morgen: vanaf morgenavond sneeuwval, beginnend aan de kust en dan landinwaarts trekkend. In de nacht van Dinsdag op Woensdag VEEL sneeuw, Woensdag ook nog sneeuw… men verwacht tot 25 cm nieuwe sneeuw, die in het hele land zal kunnen blijven liggen. Men verwacht dus vanaf Woensdagochtend grote verkeersproblemen.
De winter is nog niet voorbij

Nog altijd gladde wegen mogelijk, luister naar de verkeers informatie!

foto van de dag

foto van de dag

Zo mooi ziet het er vandaag uit ! En de sneeuw kraakt…

Voor de nieuwe gebruikers van deze website:
De commentaren van gisteren staan natuurlijk niet op deze nieuwe pagina, en gaan ook niet meer meegestuurd worden met de sneeuwmailing (die zou veel te groot worden), maar kunnen gewoon ook in de toekomst dus altijd geraadpleegd worden via de kalender rechtsboven in de website om naar de berichten van gisteren of vroeger te gaan.

Er komt dan eerst een kleine text, en daaronder staat een link om de volledige tekst inklusief de commentaren te tonen. Kun je dus lekker op je gemak nalezen.

En hier beneden kunnen jullie je opmerkingen en reakties kwijt: klik op “Write a comment” om te schrijven of op X Comments om de reakties van anderen te lezen…

Groeten,
Hubert Savelberg

Geplaatst in Snow Mailing.

16 reacties

 1. nou ja het blijft maar winter daar bij jullie. mag toch wel hopen dat onze kinders komend weekend even in de sneeuw kunnen spelen. ook die van over de twintig willen als het kan wel heeel graag even genieten van deze speciaaale wintersfeer. “ons levens werk” roept laten we hopen dat we nog even kunnen genieten van dat mooie witte belgie. groet Joke

 2. Goede morgen Hubert, het klinkt goed maar wel aan de frisse kant bij jullie. Bedankt voor je snow update bijdrage en we gaan het vanaf vandaag meemaken. Ik hoop alleen dat jullie ski-pistes ook door de week open zijn, wederom suggesties? Ik neem zeker mijn Digi-cam mee om de winterse sferen bij jullie vast te leggen, het ziet er schitterend uit. O ja, voor ik het vergeet, je “blog” site is vreemd genoeg een nieuw fenomeen voor mij maar ziet er gelikt uit.
  Mvg Bert

  Bert, alle pistes blijven deze week open en zullen beslist minder druk zijn dan het afgelopen weekend waar er toch erg lange wachttijden waren en er ook her en der problemen waren met wandelaars op de pistes, skiers op de straat, en niet voorhanden zijnde wandelwegen voor de wandelaars… Blog: er schijnen al zo’n 40.000 blogs in belgie te bestaan, maar er zijn slechts enkelen die meer dan enkele pages per dag halen… het ligt altijd of het thema interessant genoeg is… in de zomer zal het op onze website ook rustiger zijn…Groeten en veel plezier, Hubert.

 3. hallo hubert, Na het lezen van al je enthousiaste snowupdates, zijn we gister, vanuit eindhoven, ook maar eens gaan kijken. Wat boffen jullie dat je in zo’n fantastisch mooi gebied woont! Het leek wel een sprookje. Wandelen door de sneeuw die tot de knieen ging, we hebben zelfs nog twee hertjes gezien. Aan het einde van de dag hadden we het gevoel alsof we een week weg geweest waren, zoveel indrukken! De terugreis was wat minder, ongeveer 90 minuten gedaan over 50 kilometer (inderdaad net zoals al de andere mensen, om ongeveer 17.00 uur vertrokken, om maar zo lang mogelijk te kunnen genieten van de sneeuw!) We komen zeker snel weer terug naar jullie prachtige Ardennen!
  Bedankt voor de updates, Caroline en Jaap

  ja, zo’n dagje doet de geest beslist goed. Een tip voor een volgende keer: op het eind van de dag lekker gaan eten in een van de vele restaurants in onze streek, dan kom je daarna met veel minder files huiswaarts…

 4. Beste Hubert, Gisteren inderdaad weer in de file gezeten tot aan de kruising bij Verviers. Een eenvoudige oplossing is nieuwe borden bij deze kruising, een taak van de Waalse overheid waar jij misschien voor kan lobbyen? De afslag van Verviers naar Luik / Brussel / Maastricht is namelijk tweebaans maar wordt slechts als eenbaans gebruikt omdat de borden dit zo aangeven. Rechtdoor is naar Battice, rechtsaf naar Aken en linksaf naar Luik / Brussel / Maastricht. Ben je die afslag eenmaal gepasseerd dan is de verkeersdrukte in een keer opgelost, ondermeer doordat je dan opeens op een driebaans weg zit.
  Kortom 2 of 3 aangepaste borden met 2 pijlen parallel erop richting Luik /
  Brussel / Maastricht en er kunnen 2 keer zoveel auto’s de autobaan bij
  Verviers afrijden!! Ik stel voor dat je dit snel bij de overheid aankaart en als zij geen bezwaar zien het ook snel rondmailt aan eenieder. Succes! Frits Hoff

  Ik heb je bericht doorgestuurd naar de VVV, die moeten dan maar hun kontakten laten spelen, maar dat is niet altijd even eenvoudig, want de dienst van de borden voor dat gebied zit in Namen, dat is de belgische bureaucratie. Het probleem op dat verkeersplein is natuurlijk dat er gelijktijdig bij het uitvoegend verkeer richting maastricht ook invoegend verkeer is van de richting luik die naar battice willen en van battice die naar aken willen. Daarom probeert men het verkeer daar te kanaliseren via eerst een strook zodat er voor de invoegers ook een beetje plaats is om in te voegen… ritsen wordt in belgie nog niet echt gedaan…

 5. Hallo Hubert, Ik lees altijd met plezier je sneeuwberichten, maar ik heb er nooit uit kunnen opmaken of er in de Ardennen ook plekken zijn waar je kunt skaten (op ski’s natuurlijk) en of er plekken zijn waar je deze spullen kunt huren. Kun je mij hierover iets vertellen? Met vriendelijke groet Arthur

  Een kennis uit Wirtzfeld gaat altijd in Elsenborn skaten… daar schijnt de piste dus breed genoeg te zijn om dat te kunnen

 6. Hubert

  Wederom erg genoten van het weekendje Wirtzfeld. Als je af en toe iemand rond het dorp ziet wandelen met een hoed en een pijp, dan ben ik dat wellicht. Sinds medio 2003 verblijven mijn vrouw, mijn twee zoons en hun vriendinnen en ik, regelmatig aan het huis Krickes met het nummer 32, dat wij kochten van Hermann Mertes en Krista Busch.
  Nog geen enkel ogenblik hebben wij al spijt betoond dat wij ons daar vestigden, en het heerlijke weder van de laatste weken is meer dan welkom, daar wij ook regelmatig gaan langlaufen en verre wandelingen ondernemen, natuurlijk af en toe afgewisseld met een drankje en/of hapje bij Lode of den Drosson.
  Zo, dat was dus onze eerste kennismaking.
  Als het voetbal bij ons wordt afgelast – ik ben jeugdscheidsrechter – komen we zeker terug volgend weekend.
  Tot ziens.

  Paul

 7. Nog even terugkomend op een eerder bericht betreffende de situatie op de pisten van Hockai: de Dienst voor Toerisme voor de Oostkantons VAO heeft me daarnet opgebeld en gezegd, dat zij de reklamaties door zullen sturen naar de verantwoordelijke dienst voor toerisme in het franstalig gedeelte, want Hockai behoort niet tot de pistes van de Oostkantons, en zij kunnen dus daarover geen commentaar geven. Het is alleszins door hun naar de juiste kontaktpersonn gestuurd worden.

 8. Ik ben zaterdag tot zondag naar een hotel in wirtzfeld geweest ik heb ge lang lauft en het was echt heel erg leuk en mooi. Echt waar papa en ik hebben nog naar die webcam en die meet lat gezocht maar we konden heb nie vinden. Dat was wel jammer. Ik ga zeker weten nog een keer terug naar wirtzfeld echt waar. want het is daar zo geweldig!!! groetjes en kussies Denise.

 9. Hubert,
  Ik ben zaterdag in Ternell gaan skieen:het was prachtig. Maar omdat ik de sneeuwpret niet zomaar wilt vergeten zou ik willen weten of je denkt dat de sneeuw binnen twee weken er nog zult liggen.

  nee, sorry, ook ik kan niet in de toekomst kijken, anders zou ik schatrijk zijn… maar tot eind van deze week alleszins!
  groeten.Hubert

 10. Dag Hubert,

  De sneeuw is zeer mooi maar doorkruist enigzins onze plannen. Ik plande samen met zeven vrienden een winterbivak in de Oostkantons. Wij zouden vertrekken in Schonberg, te voet door de bossen naar Büllingen en daar overnachten op de camping Edelweiss. De tweede dag verder te voet naar Ovifat door de valleien van de Warche en de Bayehon om te overnachten in de refuge Jef De Rouck. De extreme koude van de laatste dagen doorkruist nu onze plannen. Wij zijn wel geoefende wandelaars en hebben een degelijke uitrusting mee maar -20° ’s nachts is wel iets te veel van het goede. Wat zijn jouw bedenkingen hierbij, de koude nachten blijven waarschijnlijk tot na het weekeinde duren? Groetjes, Stefan.

  Deze nacht nog zeer koud, daarna iets minder koud omdat het dan begint te sneeuwen en er dus wolken zijn, maar vanaf zaterdag opnieuw erg koud…Waarom probeer je het niet in een stal bij de koeien van een boer als het dan al bivakkeren moet zijn… proberen kun je het, anders zijn er door de week ook nog hotelletjes genoeg die nog plaats hebben.

 11. Bennie wrote:
  Hallo, Weet u misschien ergens bij jullie in de buurt een hoogliggende grote open vlakte liggen waar het mogelijk is om te snowkiten (snowboarden achter een vlieger) Dank u vriendelijk Bennie

  Ik kan daartoe weinig zeggen, maar vraag eens na bij http://www.feuervogel.be dat is een ULM vliegplaats…. misschien dat dat daar mag…. [email protected], dat is een leraar, die verstaat nederlands. Als het daar niet mag, er is ook een grote open weide op de wegen tussen büllingen naar wirtzfeld en büllingen naar rocherath… (vanaf de splitsing naar wirtzfeld en rocherath, ik weet echter op het ogenblik niet precies of daar geen hoogspanningspalen staan… hubert

 12. heey hubert morgen vertrek ik naa jullie vind echt te gek ….camera staat al klaar….oooh jah het is nu half negen bij ons en de bewolking is al sterk toegenomen zouder er morgen avond op de terugweg grote sneeuwhinder kunnen zijn 🙁 in dat geval nemen mijn ouders geen risico’s om de weg op te gaan …..:'( maar jah dan denk ik weer positief :d als er zoveel sneeuw valt hoef ik niet speciaal naar de ardennen te gaan voor een wandeling maar zou het toch heel mooi vinden ……baaaaaay groetjes

  Ja Albert, wat zal ik zeggen… die sneeuw zit er toch wel echt aan te komen… nou ja, wie weet, niks zo veranderlijk als het weer. Bedankt alleszins al voor je foto’s in het fotoalbum, we zijn benieuwd naar meer! Groeten en prettige dag morgen. Hubert

 13. Jochen wrote:
  Voor alle mensen die dit komend Weekend niet naar de Oostkantons willen komen: http://www.zbf.be/ (Bierfestival in Sint-Niklaas)

  Het concept van deze biertweedaagse is als volgt:De toegang is gratis en alle bieren zijn te consumeren aan de prijs van 1 Euro. Bij het binnenkomen schaf je in de inkomhal een proefglaasje aan voor de prijs van 3 euro + een aantal jetons. Elke jeton heeft een waarde van 1 euro wat overeenkomt met de prijs van 1 consumptie. Het proefglaasje kan bij het verlaten van het festival terug ingeruild worden. Eens de zaal binnen, vind je in het midden twee “eilanden” van elk 24 standjes. In totaal 48 standen dus, bemand door een 50-tal brouwers die zich inschreven voor deze tweede editie van het ZBF. Hier kan je met je proefglaasje en je jetons terecht voor het proeven van één of meerdere van de 160-tal Belgische bieren, die door deze brouwers geschonken worden. Vooraan, achteraan en in het midden van de zaal is er voldoende zitplaats gecreëerd voor wie eventjes wil rusten. Er wordt ook een frisdrankstand en kaasstand voorzien en een aparte food-corner om de honger te stillen.
  Verder vind je in de ruime inkomhal ook nog:
  – een tombolastand met talrijke bierprijzen
  – een bierwinkel met een zeer gevarieerd aanbod
  – een infostand waar je terecht kan met al je vragen over Zythos en de lokale verenigingen en hoe zij zich inzetten voor de Belgische biercultuur.

 14. Hallo sneeuwvrienden, met dank aan de goede berichtgeving blijft ons na een heerlijk verblijf in jullie contreien één vraag: wie zorgt er eigenlijk voor de bewegwijzering van de langlaufroutes? Zijn dat nou vrijwilligers of is er een instantie die dat doet? groeten van de 4 bootjes uit Zoutelande in Zeeland, NL.

  Voor zover ik dat weet, zijn het hoofdzakelijk vrijwilligers… maar dat kan van plaats tot plaats verschillen. Soms is het ook de uitbater van het verhuurbedrijf die daarvoor gepensioneerden of stundenten inzet. Ben je een bepaald probleem tegengekomen of heb je lof voor hen?

 15. Na 3 jaar terug al in Butchenbach en Wirtzfeld te zijn geweest, waren we ook nu het hele weekend in Wirtzfeld. Fantastisch met die sneeuw. 2 Heerlijke dagen kunnen langlaufen, dankzij goede verzorging van Lode hadden we het geweldig naar ons zin. Zondag tegen de wind in wel wat koud, later op de dag heerlijk met het zonnetje erbij. ‘s-Avonds terug eerst in flinke sneeuwbuien terecht gekomen vanaf Waimes tot aan Stavelot en toen ook de file in op de snelweg tot aan Verviers. En met heel veel tegelijk naar het AC-restaurant en toen daar weer in de rij voor het buffet. Voor ons is het precies 300 kilometer, maar het is het allemaal meer dan waard. Groeten, Paul Verkroost.

 16. Aan Hubert: Vergeet nog te melden dat de website er heel goed uit ziet, fantastisch om zo te kunnen zien hoe het bij jullie is. Heb overigens tijdens ons bezoek nog uitgekeken of ik de webcam en de sneeuwhoogte-paal kon vinden, maar heb die niet gezien.

  Gek eigenlijk… iedereen in Wirtzfeld weet waar ik woon…ha

Reacties zijn gesloten.