snowupdate V1 #76 – 8 Maart 2005

Maandag in de late namiddag is het kwik gestegen tot net boven 0°, en een lichte motregen heeft de dooi ingezet. De sneeuw wordt nu plakkerig en zwaar.

Dat betekent dat ’s morgens en ’s avonds, wanneer de temperaturen weer onder het vriespunt duiken, het plaatselijk spiegelglad kan worden omdat de wegen her en der nat zijn en er dus ijzel kan ontstaan.

Dit betekent ook dat vanaf nu de kwaliteit van de ski-loipen merkbaar achteruit zou kunnen gaan. De ski’s glijden niet meer zo goed over de sneeuw, terwijl her en der verijsde plekken het skien ’s morgens zelfs gevaarlijk kunnen maken. Bovendien zouden de temperaturen in de komende twee a drie dagen nog lichtjes verder omhoog gaan. Alles hangt ervan af hoeveel neerslag er ’s nachts nog als echte sneeuw valt.

Update 08.30 uur: sneeuwbuien, temperatuur -0,3 °
Update 09.00 uur: nevel en dooimist, temperatuur -0,0 °
Update 10.30 uur: nevel en dooimist, temperatuur +1 °

Mijn advies: vanaf vandaag loopt het ski seizoen ten einde. Ook als de ski centra beweren dat het best nog meevalt, moet men met het bovenstaande rekening houden. Uiteraard zal het met deze toch erg lichte dooi nog lang kunnen duren voordat de massa’s sneeuw die in de Oostkantons liggen (tot 60 cm) kompleet weggesmolten zullen zijn.

foto van de dag
Plaatselijk gladde wegen zie fotoalbum series

foto van de dag
Dooimist

Een lichtpuntje is er evenwel toch nog: bepaalde computermodellen voorspellen dat vanaf vrijdag, ten laatste zaterdag, de temperaturen weer verder zouden dalen, en onze Meteoroloog-Student Karel Holvoet voorspelt zelfs voorzichtig nieuwe sneeuwval tegen het weekeind. Dat zou betekenen dat het einde van de winter toch nog respijt krijgt, want nieuwe sneeuwval voor het weekend zou de ski condities weer opmerkelijk kunnen verbeteren.

Voor de nieuwe gebruikers van deze website:
De commentaren van gisteren en/of vroeger staan natuurlijk niet op deze nieuwe pagina, en gaan ook niet meer meegestuurd worden met de sneeuwmailing (die zou veel te groot worden), maar kunnen dus altijd geraadpleegd worden via klikken op de datum in de kalender rechtsboven in de website om naar de berichten van gisteren of vroeger te gaan.

En hier beneden kan iedereen weer je opmerkingen en reakties voor vandaag kwijt: klik op Write a comment om te schrijven of op …x… Comments om de reakties van andere surfers van vandaag te lezen

Hubert Savelberg

Geplaatst in Snow Mailing.

2 reacties

  1. Bedankt voor de info, gisteren zijn collega’s nog eens ga genieten van de sneeuw! Sportieve groeten, Johan Boonen

  2. Hoi Hubert, Als ik op de Belgische Teletekst naar het weer kijk zie ik “Ardennen“ en “Gaume“ wat is dat laatste precies??

    Gaume is de naam van de streek bij Virton en Arlon. Groeten, Hubert

Reacties zijn gesloten.