Donderdag 24 Maart 2005

Voor de nieuwe gebruikers van onze website: u vindt hier elke dag een soort dagboek van hubert de weerfotograaf uit de Oostkantons… en via de kalender hier rechts kunt u ook vroegere publikaties bereiken.
’s ochtends vanaf 07.00 uur verschijnen dan regelmatige updates van de weersituatie en verdere avonturen uit de Ardennen.

Vandaag opnieuw doortocht van een regenfront van West naar Oost. Maar de temperaturen gaan vandaag stijgen: in Belgie tot een ongelooflijke 21 graad, in Hoog Belgie wordt het ongeveer 17 graden.

Update 07.00 uur: zonnig, 9°
Update 10.00 uur: wisselend bewolkt, 12°
Update 14.15 uur: wisselend bewolkt, 16°
Update 17.00 uur: motregen, 14°
Update 18.00 uur: droog, 13°

De verwachting voor het Paas Weekend: vrijdag en zaterdag nog best mooi weer, zondag en maandag wisselend bewolkt met af en toe een regenbui…

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen was het gisterenochtend eerst mistig en mistroostig bij ons, dus na mijn administratie verzorgd te hebben dan maar gekeken wat ik binnen nog zo kon doen: mijn bureau kon eigenlijk best een poetsbeurt gebruiken, en dus werd dat gisterenochtend vrij intensief: papieren sorteren, ramen lappen, houtwerk zemen, kasten en burotafels afwassen, vloer stofzuigen en dweilen…

Ondertussen werd het weer al vrij snel beter, de tuin riep luidhals… kom naar buiten, maar ik moest natuurlijk eerst afmaken wat ik begonnen was.

offcie cleaned up today
Maar uiteindelijk was het poetsresultaat dan ook aardig om te zien.

Vervolgens heb ik dan maar toegegeven aan het roepende grasveld…
working in the garden
…en ben buiten verder gegaan met verticuleren…
(ik kan ondertussen geen hark meer zien)

Een van mijn schoonzusjes ( ik heb er 4, waarvan er 3 in Wirtzfeld wonen) kwam even voorbij en vertelde dat de lokale TV zender BRF (Belgischer Rundfunk) een reportage in Wirtzfeld zou komen maken rond Goede Vrijdag omtrent de traditie van het “kleppern” die in Wirtzfeld nog in ere gehouden wordt.

Omdat de kerkklokken immers voor Pasen naar Rome afreizen en dus niet geluid kunnen worden, trekt de dorpsjeugd van Witte Donderdag tot en met Paaszaterdag ’s morgens, ’s middags en ’s avonds door het dorp met houten ratels of kleppers, en klepperen er lustig op los. Op Paaszaterdag komen ze dan ook nog van deur tot deur en willen dan natuurlijk in natura of in cash beloond worden voor hun “vervangende klokgelui”.

wirtzfeld from the sky

En nu wilde het dat de journaliste (toevallig een nichtje van Brigitte) eraan gedacht had, dat de vader van Brigitte, dus mijn schoonvader, Opa “Bonnes” Mathieu Welsch, dergelijke kleppers vroeger reeds fabriceerde toen hij nog aktief schrijnwerker was.

Opa Mathieu woont ook in Wirtzfeld, is ondertussen al 93 jaar, maar nog altijd fris van geest en vrij aardig ter been. (Komt van de gezonde Wirtzfelder lucht!). Dus wilde de TV deze namiddag voorbijkomen en een aantal shots maken van de klepperende jeugd, en van de schrijnwerker die de kleppers fabriceer(de).

Jochen was s’ ochtends in ons kantoor in Eupen, maar kwam ’s middags bijtijds terug zodat ik hem erop afgestuurd heb om een en ander op foto vast te leggen.

Een drietal foto’s vind je alvast hier:

wirtzfeld youth tradition
Wirtzfelder traditie: klepperen voor Pasen

Mr Mathieu Welsch, 93 years, supporting tradition
Opa “Bonnes” (93) maakt nog altijd kleppers

TV station came to film Mr Welsch
En dat is reden om op de lokale BRF TV te komen…

Een volledig foto-verslag over het klepperen en de TV opnamen vind je in ons fotoalbum onder Wirtzfeld Traditions: Eastern (kleppern)

Menu van de dag
Vandaag restjesdag: Tomatensoep, braadworst, gekookte aardappelen en wortelen met erwtjes….

Ik ben dan wel sinds kort huisman voor keuken, poetsen en tuin, maar Brigitte zorgt wel nog voor de was in haar zeldene vrije uurtjes. De sokken op een draagbaar droogrek waren eergisteren niet droog geworden, en dat rek heb ik dus gisteren lekker in de zon op het terras neergezet.

Zo tegen 18 uur heb ik die sokken dan naar binnen gehaald en per paar opgerold, en vastgesteld dat dat werkje een soort “Memory” spel is… welke sok hoort bij welke andere sok…? wat een uitzoekerij zeg!

Nou ja, ik denk dat het gelukt is, tenzij je binnenkort mij in twee verschillende sokken ziet rondlopen…

Website van de dag:
Wij hebben onlangs voor een van onze webhosting klanten: Reklameschilden Bischof een nieuwe website www.bischoff.be gebouwd. Bezoek die website eens…(de NL versie is echter nog niet vertaald!)

Hier beneden kan iedereen weer opmerkingen en reakties kwijt: klik op Write a comment om mij iets te schrijven of op …x… Comments om de reakties van andere surfers van vandaag te lezen

Hubert Savelberg

Geplaatst in Snow Mailing.

3 reacties

  1. Hallo Herr Savelberg, lese hin und wieder Ihre Webseite, verstehe zwar nicht immer alles, finde es aber sehr toll und sehr gut. Weiter so! grüsse aus Impekoven in Deutschland von nikolaus N.

  2. Hallo Nikolaus… schön dass es Ihnen trotzdem gefällt… leider habe ich mich festlegen müssen auf die für mich einfachste Sprache, da sich sonst zuviele Fehler einschleichen würden… Und weil es nur ein Hobby sein soll, kann ich ja schlecht meinen Angestellten fragen um eine perfekte Ubersetzung zu machen. Bleiben Sie uns trotzdem treu!

  3. We have installed a translation option in the menu at the right to translate our website from dutch into english or french.

    Wir haben eine Menu option hier rechts eingebaut um unsere Website vom Niederländisch in Englisch oder Französisch zu übersetzen.

    Nous avons installé une option dans le menu à droite pour faire une traduction de notre site web du néerlandais vers le français ou anglais.

Reacties zijn gesloten.