Dinsdag, 5 April 2005

Weersverwachting voor vandaag: het is gisteren nog lang droog gebleven in de Oostkantons. Vandaag moeten we regelmatig met een regenbui rekening houden. En later deze week zal er opnieuw een beetje sneeuw kunnen vallen in onze streek. (Nee, niet genoeg om te skien, maar misschien net genoeg om ’s morgens voor verkeershinder te zorgen op de wegen in de Oostkantons).

Weersituatie te Wirtzfeld:
Update 07.00 uur: bewolkt, kans op een bui, + 7°
Update 12.00 uur: bewolkt, kans op een bui, + 8°

5 April 2005
Wirtzfeld vandaag, 5 April 2005

Jaja, zul je altijd zien… en je kunt het nog controleren ook: toen ik op 10 November verleden jaar naar Egypte vertrok, was er ook een beetje sneeuw in de Oostkantons. Kijk maar op deze website op de pagina van 10 November of klik hier. Ook Karel schreef gisteren nog dat we met sneeuw dienen rekening te houden, maar zoals gezegd, ik vertrek Donderdag voor een tijdje naar Egypte om mijn jongste zoon Mike te bezoeken en een beetje te relaxen.

En opnieuw is er dus kans op sneeuw in de Oostkantons. Maar ja, bij ons kan het nog in Mei sneeuwen, dus het is misschien niet eens de laatste keer dit seizoen…

Een ander toevalligheid: toendertijd, in November 2004, was Arafat net gestorven, en dit keer was het de beurt aan de Paus. Over hem is er de afgelopen dagen veel in de media te doen geweest, en ik wil er hier niet al te veel over uitwijden, want hij heeft in onze ogen best wel veel goeds gedaan, maar hij heeft ook veel katholieken tegen zich in het harnas gejaagd met zijn uitspraken over de rol van de vrouw en dergelijke. Maar wat de krant De Standaard gisteren als krantenkop bracht, vind ik toch wel erg ver gaan: ,,Christus is voor de tweede maal gestorven” citeren zij iemand uit Brazilie…

Ik ben alleszins blij om dit mediacircus een beetje te kunnen ontvluchten, want als het even meezit hebben we een nieuw Paus als ik terugkom uit Egypte en concentreert de berichtgeving zich weer op het nieuws van alledag. Ik zal alleszins géén tussenlanding in Rome maken…

Gisterenochtend nog geducht aan de administratie van ons bedrijf gewerkt: nu is mijn buro opgeruimd en alle lopende zaken zijn afgehandeld en de dingen die in de loop van mijn komende vakantie geregeld moesten worden zijn alvast gedaan, of kunnen wachten tot ik terug ben. Ik ben alleszins af en toe ook online in Egypte, dus als het even meezit met de modemverbinding kan er af en toe nog een fotootje of een berichtje van af op deze website, maar niet in die mate zoals de afgelopen weken. Per slot van rekening heb ik vakantie en daar wil ik ook van genieten. Bovendien heeft Mike ook nog allerlei plannen tijdens mijn bezoek, dus effe kijken wat mogelijk zal zijn.

Kregen we gisterenmiddag ook nog bezoek van een tante en nichtje van Brigitte (kan ik content zijn dat ik eergisteren het huis gepoetst had…), dus met het shoppen werd het niets. Staat dus voor vandaag op de planning.

Gisterenavond toen Brigitte naar huis kwam, had ik de getruceerde foto van de 2 tv-zetels op mijn computer staan… omdat zij altijd eerst haar aktentas in het buro neerzet, zag ze direkt die foto en kwam in de woonkamer kijken waar die tweede zetel dan wel vandaan kwam.
Bleek dus alleen virtueel op de foto te bestaan. Zo’n zetel moet ze namelijk eerst zelf uitproberen voordat we die aanschaffen. Ga ik dus niet zonder haar inkopen.

Mike schreef ook nog dat ik 2 pasfoto’s moest meebrengen, zodat ik direkt een jaarvisum voor Egypte kan laten maken op het vliegveld in Hurghada. Een jaarvisum ter plaatse kost slechts 5 euro, terwijl een toeristenvisum 25 Euro kost… ‘K ga dus vandaag nog even naar de fotograaf voor nieuwe pasfoto’s.

Een andere fotograaf, Dirk Achtien, is erg vlijtig geweest met foto’s te plaatsen in ons foto album ter aanvulling van zijn eigen album op http://home.zonnet.nl/achtien. Voor meer foto’s van hem dus ook eens op zijn site kijken. Iedereen kan overigens zijn eigen foto’s in ons fotoalbum gratis stockeren zodat ook andere surfers die kunnen bekijken en eventueel als e-card kunnen versturen.

Menu van de dag
Ha, ook gisteren is het niet gelukt dat te eten wat ik in mijn bericht schreef: omdat Brigitte d’r vrije dag had, heeft zij gekookt, en dus was er prei in witte roomsaus ipv de diepvries groentenschotel. En ook vandaag heeft Brigitte nog vrij… dus laat ik haar keuze even in het midden.

Website van de dag:
Een van onze webhosting klanten: e-euregio heeft recent een nieuwe website www.e-euregio.org gebouwd en online gezet. Voor kleine en middelgrote ondernemingen is er dit info-center rondom het thema e-Business.

Voor de nieuwe gebruikers nog eens vermelden dat je hier beneden je opmerkingen en reakties kwijt kunt: klik op Write a comment om iets te schrijven of op …x… Comments om de reakties van andere surfers van vandaag te lezen

Geplaatst in Snow Mailing.

5 reacties

 1. hoi huub, hoelang blijf je eigenlijk in egypte met vakantie? groetjes tiny

  Hoi Tiny… wilde ik eigenlijk niet verklappen, maar ja… volle drie weken, dus ik kom de 28ste weer terug…

 2. hallo hubert, ik lees dagelijks met veel plezier je alledaagse beslommeringen. Ik zit op mijn school achter de computer terwijl hier naast mij 22 leerlingen op een schoolexamen zitten te zwoegen, en heb dus alle tijd om je even een goede reis en een fijne tijd in egypte te wensen.
  de groeten van jan r eshuis vanuit een schoollokaal te rijssen in twente (een oostkanton in nederland.)

  Hoi Jan, bedankt voor de wensen. Die arme studenten… leuk dat je even tijd kon maken… Spreken ze in jullie Oostkanton ook een andere taal dan/als (ik kom daarmee altijd in de war…) in de rest van het land?

 3. hallo hubert, Dat arme student valt wel mee. Als er meer tijd in de studie zou worden gestopt en wel met hun eigen hoofd en niet het mijne, dan gingen de proefwerken en examens ook met minder zwoegen gepaard. Maar ja dat is docententaal zullen we maar zeggen.
  Nu je vraag over de taal. Bij ons in nederland wordt er tot aan de duitse grens nederlands gesproken in nederland, en duits vanaf de grens in duitsland. Het dialect dat in onze streek wordt gesproken is wel grensoverschrijdend. nogmaals de groeten van jan r eshuis.

  Bij ons in de Oostkantons is dat dus anders, maar dat heeft te maken met de geschiedenis van dit gedeelte van Belgie: tot na de eerste wereldoorlog was het Duitsland, toen werd het aan Belgie gegeven als “Wiedergutmachung” van de schade uit de Eerste Wereldoorlog (waaraan Nederland dus niet heeft deelgenomen), in WW II werd het direkt weer terug ingelijfd bij Duitsland.

  De mensen die hier woonden moesten eerst tegen de duitsers vechten, en dan werden ze gedwongen om in het duitse leger mee tegen de russen te vechten). Na de oorlog werd het weer teruggegeven aan Belgie. De russische krijgsgevangenen uit deze streek moesten (als ze het al overleefd hadden) eerst bewijzen dat ze niet vrijwillig maar gedwongen geweest waren door de duitsers om met de duitsers mee te vechten.

  Er zijn hier uit Wirtzfeld nog 4 houthakkers na de oorlog op mijnen gelopen in de bossen van Rocherath, het Ardennenoffesnief heeft in Wirtzfeld zwaar gewoed, onder andere op de berg waar nu ons huis staat. (Bij het graven van de bouwput hebben we nog granaatscherven gevonden…)

  Heel lange tijd waren de franstalige belgen erg vijandig tegen de inwoners van de Oostkantons omdat er natuurlijk ook een aantal collaborateurs tussen gezeten hebben die tussen de twee wereldoorlogen in (na 13 jaar Belg geweest te zijn) zich toch nog als Duitser voelden… de hele streek werd dus over een kam geschoren.

  Zelfs nu nog: scheldwoord: sale boche = vuile moffen wordt ook nog heden ten dage af en toe in Luik tegen de studenten uit de Oostkantons gebezigd.

  Tegenwoordig is het zo dat de duitstaligen Belgen wel de Rheinlandische gemütlichkeit en gründlichkeit hebben, (Büllingen heeft slechts 2 % werkeloosheid, de Osotkantons ca 5%), maar voor geen goud bij Duitsland aangesloten zouden willen worden.

  Als Belgie ooit uiteen zou vallen, zouden de mensen uit onze streek liever bij Luxemburg willen dan bij een Waalse staat, (alhoewel de Luxemburgers ook weer een slag apart zijn)… De duitstaligen Belgen voelen zich vaak als de “laatste Belgen” überhaupt, omdat toch een groot deel van de rest van Belgie zich ofwel Vlaams, ofwel Waals voelt…

  Tot zover deze korte geschiedenis les… Veel mensen uit Belgie weten over deze geschiedenis hoegenaamd niets.

 4. Hubert, Wat mij opvalt als ik naar Luxemburg rijd, dit doe ik de laatste jaren via Sankt-Vith, is dat de plaatsnamen op de borden langs de snelweg E42 Duits- en Franstalig zijn. Hierbij zijn de Franse namen met zwarte verf bespoten. Ik vermoed dat dat met de taalstrijd te maken heeft zoals die u hierboven bespreekt.
  Men heeft het vermoeden dat dit vlamingen zijn die bij ons niet accepteren dat er twee talen gesproken worden… het is en blijft een feit dat de oostkantons tot de Wallonie behoren, en naar de taalwetten in Belgie is Frans dus ook verplciht. De duitstaligen zelf zijn niet zo fanatiek wat de taal betreft, die proberen iedereen in hun eigen taal te helpen.
  Nu we het toch over geschiedenis hebben. Heeft u nog gekeken bij de werken die plaatsvonden aan het viaduct van Moresnet waarbij de brugdelen zijn vervangen. Ik heb daar foto’s van gezien die toch wel aangaven dat het vrij spectaculair moet zijn geweest. Rond die tijd was ik niet in de Oostkantons, ik heb het wel in de krant en op de lokale televisie gezien
  Oh ja, nog even een opmerking over mijn website: Hier staan geen foto’s maar (voorlopig nog) geluiden van diesellokomotieven, voor de foto’s was helaas geen plaats meer. De site is dus meer voor surfers die eens iets anders willen horen ;-).
  waarvan dus akte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.