Zondag, 1 Mei 2005

Vandaag wordt het nog warmer dan gisteren, vanaf morgen komen er plaatselijk zware onweders.

Update: 07.30 uur: stralend blauwe lucht, 10°
Update: 10.00 uur: stralend blauwe lucht, 16°
Update: 11.45 uur: stralend blauwe lucht, 20°


Wirtzfeld, deze ochtend

In Wirtzfeld en in een groot gedeelte van de Oostkantons is de 1 Mei viering vooral een feest voor de jeugd: de vrijgezellen jongeren vertrekken op 30 April tegen middernacht in kleine groepjes , uitgerust met zogenaamde meiboompjes die met kleurige strikjes versierd zijn, naar de diverse huizen van meisjes die nog niet in vaste hand zijn en brengen daar een muzikaal standje aan de hand van een oud volkslied: “Die Maienacht”.

En zij blijven niet alleen in hun eigen dorp, maar trekken ook en vooral naar de andere dorpen om daar de meisjes het hof te maken. De meiboompjes worden dan voor elk huis waar een meisje woont in de voortuin achtergelaten. (Hoe meer meiboompjes een meisje in haar tuin heeft, hoe populairder ze dus is…)

De meisjes moeten hen dan vervolgens uitnodigen om binnen te komen en een (of meerdere) glaasjes te drinken en, afhankelijk van het steeds later wordende uur, ook een stevig ontbijt voor te zetten, vooraleer ze naar een volgend adres vertrekken.

De meeste jongeren doen over deze toer (afhankelijk hoeveel meisjes ze op het oog hebben) soms de hele 1 mei, en op 2 Mei zijn er dan nog veel die niet in staat zijn om “helder” te denken…

Omdat dit in het verleden gepaard ging met een aantal zware ongelukken, organiseren de jongens nu meestal een kleinbus met een “Bob” chauffeur om van huis tot huis te trekken.

De ouders worden verondersteld zich tijdens deze nacht niet te mengen tussen het jonge volk, die daar natuurlijk ook op diverse manieren gretig van gebruik maken…

Dus houden de meeste ouders hun hart tijdens deze nacht en ochtend vast, niet alleen omdat er nogal wat harten van hun kinderen gestolen worden, maar ook uit angst voor ongelukken of voor soms uit de hand lopende situaties van jongens die niet meer precies weten wat ze doen in het huis van hun “uitverkorenen”.
De schade wordt dan achteraf in ogenschouw genomen… en als het meevalt, dan denken de ouders weemoedig terug aan hun eigen jeugd, en de romantische ervaringen die zij toen zelf meegemaakt hebben.

Over nostalgie gesproken…


Meer van Butgenbach, vanaf de Wirtzfelder kant bezien…

Groetjes en geniet van een supermooie Zondag

Hubert

Geplaatst in Snow Mailing.