Weersverwachting volgens Karel

Volgens onze regelmatige medewerker Karel Holvoet, student aan de Universiteit Utrecht, Meteorologie, is dit de weers verwachting voor het weekeinde:

Date: Wed, 23 Nov 2005 20:13:44 +0100
From: k.f.holvoet

Dag Hubert!

Uiteraard volg ik je site nu terug op de voet. Pas je maar snel aan aan de koude temperaturen want de komende tijd gaan ze ‘Tief im Keller’!

Eerst en vooral hoop ik met jullie mee op een goed sneeuwseizoen. Wie weet kan je al vroeg gebruik maken van de wintersportmogelijkheden, hieronder meer daarover.

Hou de barometer in het oog want die gaat een abrupte val maken van circa 1031 nu tot 993 donderdagnacht! Donderdag overdag rustig en toenemende bewolking gevolgd door sneeuw vanaf 550m. Eerst van die typische natte sneeuw die al snel overgaat in sneeuw. Tegen vrijdag middag ligt er dan gemiddeld genomen tussen 5 en 10 cm sneeuw in de Hoge Venen. Enkel donderdagmiddag komt het kwik nog even boven het vriespunt om er dan steeds onder te zitten tijdens de rest van de week. (De sneeuwgrens daalt in de Hoge Venen van 550m op donderdagavond naar zeeniveau vanaf vrijdagochtend)

Op vrijdag enkele gure sneeuwbuien en met -1° bar en boos weer. Er staat een strakke W-wind. Zaterdagnacht en zaterdag overdag een enkele sneeuwbui en meest droog vriesweer. Ik schat het aangedikte sneeuwdek op ongeveer 10 cm, lokaal 15, afhankelijk van de buien. De wind laat het duidelijk afweten t.o.v vrijdag.

“Zondag dan mogelijk opnieuw intensere sneeuwbuien en aan aangroeiend sneeuwdek. Begin volgende week dan slechts enkele lichte sneeuwbuien van enkele centimeter en in de nacht matige tot strenge vorst!”

Het weekend is nog net iets te ver eigenlijk maar ik wou het je toch meegeven. Een halve meter is volgens mij te hoog gegrepen. Vorige week sneeuwde het ook moeilijk en enkel op donderdag 17 november boven 650m (zie eifelwetter voor beelden van Botrange). Als prikwaarde voor de sneeuw te Wirtzfeld: 10 cm tegen zaterdagmiddag.

Ik ben eens benieuwd of ik wat goed ga zitten want het weekendweer kan echt nog veranderen met de dag. We bevinden ons in een depressie en kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Met wat geluk valt er makkelijk 20 tot 30 cm sneeuw. Als het tegenzit is het zo’n schamele 5 tot 8 cm.

Wat er ook valt zal blijven liggen tot medio volgende week. Zaterdag al de eerste pistes open? Breng ze maar op de hoogte!

groeten en tot snelmails,
Karel

Geplaatst in Snow Mailing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.