Hoe moet het webcam beeld zijn?

Nog eens even over onze nieuwe webcamera. Jochen heeft met de leverancier van de Stardot netcam in Californië heen en weer gemaild om de optimale instellingen te krijgen voor het beeld zoals het nu is. Die zijn nu dus volgens hun settings ingesteld. Probleem is dat we 50% landschap, en 50% lucht tonen, zodat je ook de wolken te zien krijgt. De meeste andere webcams tonen slechts één derde lucht, de rest landschap. Hierdoor moeten bij ons de settings op de lucht afgestemd worden, waardoor de voorgrond iets donkerder wordt. Als we de voorgrond helderder willen maken, worden de nuanceringen van het luchtgedeelte te zwak, zodat je altijd een egale lucht te zien zou krijgen en niet ziet of er donkere wolken komen opzetten.

Nu is onze vraag de volgende: willen jullie dat het webcam beeld zo blijft zoals het nu is ingesteld (bij daglicht uiteraard), of willen jullie liever meer voorgrond. Beeld 4 is beeld 3, maar dan live. Geef je mening via de enquête van vandaag (en dit weekend), en eventuele uitgebreidere reakties via de link hieronder.
Hier vinden jullie vier voorbeelden van verschillende instellingen om beter te kunnen vergelijken en de enquête in te vullen.
Bedankt voor de medewerking.

Beeld 1 Beeld 2
beeld 1 beeld 2
beeld 3 beeld 4
Beeld 3 Beeld 4
Geplaatst in Snow Mailing.

14 reacties

 1. ik vind beeld 3 wel mooi. ik, als sneeuw liefhebber, vind 2 ook wel heel mooi vooral in de winter, maar een mooie zomerse lucht heeft ook wel iets. ik ben blij dat je weer terug bent, ik heb de dagelijkse stukjes erg gemist. groetjes uit holland

 2. Leider auf deutsch: Ich kenne euer Problem mit dem zu hellen Himmel. Mein Tipp: ist es möglich, vor das Objektiv der Web-Kamera einen grauen Verlaufsfilter zu stecken, der im oberen Bereich das Foto etwas abdunkelt, sodass ingesamt ein ausgewogenes Fotos dargestellt werden kann. Die Graufilter gibts als Folie von Cokin, auch entsprechende Halter werden angeboten. Andere Firmen bieten ähnliches an. Mal im Handel oder i-net nachfragen. Freundliche Grüsse aus Impekoven und gut dass Ihr wieder da seid. Ich habe euch im Sommer sehr vermisst.

 3. Een moeilijke keuze. Voor een mooi beeld wordt in de fotografie gewerkt met de éénderde verhouding: éénderde lucht en tweederde voorgrond of omgekeerd, naargelang het onderwerp. Persoonlijk kies ik voor tweederde lucht, op die manier heeft men een beter zicht op het weer. Voor het probleem van het contrast tussen lucht en voorgrond sluit ik mij aan bij de reactie van Nikolaus Nolden.Groeten uit Halle.

 4. Alle drie de vorige reacties hebben gelijk. Maar Jef en Nikolaus zien meer het praktische. Daarom is voor mij beeld 1 het meest aangewezen om weersituaties te geven. Worstel zelf ook met hetzelfde probleem bij het nemen van journalistieke foto’s. Nog veel sneeuw gewenst en dan zijn de foto’s helemaal wit eender hoe.

 5. Hallo, Plaats 2 webcams en kleef die beelden boven elkaar. 1 camera afgesteld op de landschap, 1 camera afgesteld op de lucht…. Groeten

  Dat is een goed idee, maar zal door het budget onmogelijk zijn…

 6. Hey Hubert, Persoonlijk ben ik meer een sneeuw liefhebber dan een wolken liefhebber. Al kan een mooie wolkenformatie me zeker bekoren! Waarom geen compromis? In de zomer beeld 1 en in de winter beeld 2 en geef dan in de tussenseizoenen beeld 3 maar 😉 Groetjes Steve

 7. Hallo Hubert, moeilijke opdracht hoewel… beeld 4 geeft een prachtig algemeen zicht. Ten slotte is er de meetlat voor een close-up van de sneeuwhoogte. Groetjes, Mies

 8. Beste Hubert, Beeld drie spreekt mij het meeste aan. op dit beeld krijg je naar mijn mening het beste idee hoe het weer in Wirtzfeld op dat moment is.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Verhoeven
  Rotterdam

 9. Hallo Hubert, ik sluit mij aan bij de meningen van Mies en Steven. Ook ik vind beeld 4 (en dus ook beeld 3) het meest algemene plaatje als resultaat geven. Misschien is het een idee om deze enquête nog eens te houden als er een pak sneeuw ligt. Het is mogelijk dat er dan toch een andere voorkeur is, de belichting zal dan waarschijnlijk ook wel anders zijn.
  Groeten, Dirk

 10. Ook ik kies als dagelijkse bezoeker van je site voor nummer drie hubert, maar evenals dirk vraag ik me ook af hoe het er uit ziet als er sneeuw ligt. de groeten uit almelo.

 11. Hoi Hubert,

  Volgens mij is de keuze al bijna duidelijk, ook ik vind #3 toch wel het beste beeld hebben. De boom op de voorgrond links geeft beter diepte in het beeld. #2 is niet echt scherp. Ik kijk weer uit naar de eerst volgende sneeuw beelden alhoewel #4 een plaatje is! groeten uit Limburg (Belgisch- voor de Hollanders),
  Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.