Weersverwachting van Karel

Karel Holvoet, al ondertussen een oude bekende die meteorologie studeert aan de Universiteit van Utrecht, stuurde mij deze nacht de volgende weersvoorspelling:

Dag Hubert, Het wordt guur in Wirtzfeld en omgeving op vrijdag. Hevige regenval en een strakke westenwind! De regen gaat tegen de avond over in sneeuw.
Dan de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag enkele gure sneeuwbuien en permanente vorst. Op zondag minder buien bij lichte vriestemperaturen. Die wind zorgt voor sneeuwduinen en laat het allemaal nog veel kouder aanvoelen.
Het is nog te ver om te zeggen WANNEER die regen overgaat in sneeuw. Als ik er een getal moet op plakken dan zeg ik gemiddeld 10 cm in de Hoge Venen waardoor er zou kunnen gelanglaufd worden gans het weekend. Begin volgende week zou het al direct gaan dooien.

Maar ow ow ow, in de middelgebergten van Duitsland en dan voornamelijk de Harz en het Erzgebirge gaan ze wat meemaken. Rukwinden tot ver boven 100 km/u in combinatie met zware sneeuwval. Dat gaat het nieuws wel halen op zaterdag denk ik. Er kan lokaal een halve meter sneeuw vallen. Ik zwijg dan nog over de Alpen… Dan komen wij er nog ‘goed’ van af! groeten, Karel

Dat wordt voor ons niet gemakkelijk: Zaterdag avond moeten wij Mike, de jongste zoon, afhalen van het vliegveld in Frankfurt. Mike komt inderdaad voor de Kerst en Nieuwjaar terug uit Egypte.

Karels weersvoorspelling betekent dus voor mij dat, indien het volgende week weer warmer wordt, het dan daarna, dus rond de Kerst, eigenlijk alleen maar kouder kan worden… (50% kans dat het kouder wordt, 50% kans dat het zo warm blijft).

Vergeten jullie ook niet aan de enquête hier onder rechts mee te doen over jullie verwachtingen van een witte Kerst!

Geplaatst in Snow Mailing.

3 reacties

 1. leuk, mijn familie woont in het erzgebergte 🙂 gelukzakken hebben altijd sneeuw! van mij mag het hier ook es stormen. zondag kom ik naar monschau en voor een wandelingetje op botrange. hopelijk genoeg sneeuw. en ook hier in vlaanderen hoop ik toch wel.

 2. Hoi,
  Wat een leuke site zeg,zelf ben ik een fanatiek hogevenen liefhebber.
  Ik hou van de natuur,de rust,en de sneeuw.
  Ik heb de lange termijn weersvoorspelling gezien, en de kans op een witte
  kerst is heel réeel,de kans op nachtvorst is zelfs zeer groot,dus hou je maar warm!!!Nog fijne feestdagen,een goede gezondheid ,en een witte kerst van harte toegewensd,Luc Boerjan….

 3. Hoi, fijne website. Nog maar pas ontdekt. Daar ik wel een beetje verliefd ben op de hoge venen en omstreken en graag weet welk weer het wordt is dit wel tof. Heb zeer graag sneeuw in de winter, niet zo zeer in vlaanderen bij ons (behalve met kerst) maar vooral bij jullie in de hoge venen. Kom zeer graag naar de venen om te wandelen, en skieen, fantastische streek. Hopelijk veel sneeuw deze winter, altans lang sneeuw. Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.