Update 10.15 uur

Vrijdag sneeuwalarm op Belgische wegen

Wie vrijdag de baan niet op moet, blijft beter binnen. Sneeuw, ijzel en felle windstoten zullen de situatie op onze wegen bijzonder gevaarlijk maken.

Een sneeuwzone bereikt tegen vrijdagmiddag de Belgische kust en zal zich in de loop van de dag verder over het land uitbreiden. Vrijdagavond zal de zone ook het oosten van het land hebben bereikt. De sneeuwval zal enkele uren duren.

De temperatuur zal niet boven het vriespunt stijgen, waardoor de sneeuw blijft liggen en we een dikke sneeuwlaag krijgen. “Wat de situatie zo gevaarlijk maakt, is dat het om een sneeuwzone gaat,” zegt VTM-weerman Eddy De Mey. “De afgelopen dagen was er sprake van plaatselijke sneeuwval, op sommige plaatsen lag er tien cm sneeuw, op andere helemaal niks. Morgen zal er sneeuw vallen in de hele Benelux.”
“Bovendien zal de sneeuw in de avond aan zee en in het westen geleidelijk overgaan in ijzel en uiteindelijk in regen. ’s Nachts zal dit proces zich ook in het midden en tegen zaterdagochtend ook in het oosten van het land voltrekken”, vervolgt de weerman.

Die sneeuw, ijzel en windstoten van 60 tot 80 kilometer per uur zorgen ervoor dat de situatie op de weg zeer gevaarlijk wordt. Wie dus vrijdagnamiddag in het westen, in de avond (midden) en nacht (oosten) de weg niet op moet, blijft beter binnen.
Aan de kust en in het westen zal de temperatuur pas in de avond boven het vriespunt uitkomen. In het oosten is dat pas zaterdagochtend het geval.

Ook in Nederland geeft het KNMI een voorwaarschuwing voor een weeralarmsituatie. “Het KNMI verwacht vrijdag en zaterdag 70% kans op een weeralarmsituatie met sneeuw en later ijzel”, luidt het in een persbericht.

Die bericht komt uit G.V.A
Groetjes, de Ridder Carl, Zandhoven

Geplaatst in Snow Mailing.

6 reacties

 1. Laat ons hopen dat het waar is 🙂 Laat de sneeuw maar met pakken uit de lucht vallen. Die ijzel mogen ze houden. En mensen wees voorzichtig en hou afstand. Ik moet jammer genoeg nog de ganse middag rondrijden.

 2. Hier in Antwerpen is het net begonnen met sneeuwen bij een temperatuur van -1.5gr. Ik hoef niet meer buiten te komen, blijf maar lekker binnen bij de openhaard! Groetjes

 3. Hier in Aalst wordt het steeds heftiger. Vooral de wind maakt het nu guur maar de sneeuw wordt ook steeds harder. de echte sneeuwzone zal niet lang meer wegblijven nu.

  iedereen veilig op de weg! ik heb mij toch een halve dag verlof genomen, om alle problemen te vermijden

 4. hu , ik moet sebiet nog van Brussel naar Antwerpen en dan van Antwerpen naar Leuven en dan nog trug naar huis (A’pen dus)

  maar ik ben een sneeuw-adept , dus ’t kan me niet schelen als ik 10 uur in de file moet zitten omdat ik ondergesneeuwd zit

  gewoon proviand mee, kettingen (in Belgie lol :p) en een dikke deken

 5. hier uit weiswampach zware sneeuwval licht op moment tot 25-30cm sneeuw -5.5gr zeer harde wind … hubert kunnen wij morgen middag richting nederland rijden naar fammilie ..? groetjes ooh jah alvast een gelukkig nieuwjaar ;)groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.