Update 12.45 uur

Temperatuur nog altijd -3 ° C. Stralende zonneschijn. Koude wind.

En Karel schreef daarnet:

Dag Hubert,
Een potentieel gevaarlijke situatie staat voor de deur. Straks bekijk ik het eens uitvoeriger. Momenteel gok ik op ijzel als ik het zo bekijk voor morgen. groeten,
Karel

Geplaatst in Snow Mailing.

2 reacties

 1. Dag Karel,

  de moeilijkheid bij dit soort situaties is de verwachtte temperatuur in hoogte. Als ik de voorspelde peilingen van Elsenborn erbij haal zien we dat het nulgraden niveau ergens zwabbert tussen de 600 en 1300 meter (msl). Bovendien zien we dat tussen deze twee hoogtes dit nulgraden niveau exact op de isotherm van 0°C ligt. Met andere woorden: één graadje verschil en het gaat hem dus om regen of sneeuw. Om ijzel (onderkoelde regen) te verkrijgen zou er een flinke ijsdriehoek op de peiling moeten verschijnen, dat lijkt nu niet of nauwelijks het geval te zijn. Wat wel zou kunnen gebeuren is dat de regen valt op een bevroren grond. Het effect is initieel hetzelfde als onderkoelde regen, namelijk gladheid maar naarmate het verder regent zou dit snel moeten verbeteren, ook al omdat dit samenhangt met een vrij snelle stijging van de temperatuur boven 0°C. Eén ding staat vast: die eventuele winterse perikelen zijn geen lang leven beschoren want op dinsdag komt de temperatuur al uit op +3°C en vanaf woensdag stroomt er een portie vrij zachte lucht uit over gans West-Europa. De winter trekt zich deze week dus duidelijk (even?) terug.

  Eigen visie weerbericht voor geheel België kan steeds worden geraadpleegd op men stek http://www.skystef.be/weersverwachting.htm

  Beste groeten vanuit Kampenhout, Stef

 2. Beste Stef,

  Uiteraard ken ik je site al lang en laat ik er mijn studentenoog op vallen. Je bent dermate professioneel dat ik aan je weerbericht niks kan toevoegen. Ik dacht een driehoek gezien te hebben in het GFS model maar die is nauwelijks de moeite waard. Rest ons dus nog sneeuw als mogelijkheid.

  Vanwege het maken van een kleine fotoreportage heb ik wederom niet naar de kaarten gekeken dus ik kan niet echt ‘discussiëren’. Dit weekend stond ik op de Brocken in de Harz. En zoals de verwachting liet uitschijnen was het zaterdagavond windstil op deze 1142m hoge berg bij licht positieve temperaturen! Een heerlijk gevoel was dat om de inversielaag boven bvb Wernigerode te zien hangen. Hier het beeld: http://www.weerwoord.be/uploads/2212006165819.jpg

  Meerdere beelden volgen morgen op mijn webruimte.

  groetjes,
  Karel (in de regen in Utrecht nu bij +3°)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.