Waar wandelen of sleeën?

Vragen zoals deze krijg ik vaak in mijn prive mailbox, daarom even hier een antwoord voor iedereen om mee te lezen.

Beste Hubert, Ik weet niet of je te vaak overstelpt wordt met allerlei vragen, maar ik neem toch maar de vrijheid om je om informatie te vragen:
– Wij wonen in Eindhoven, en ik wil graag dit weekend een keer naar de sneeuw, met mijn twee dochters van 7 en 8. We willen gaan wandelen en sleetje rijden, niet skieen.
– We hebben geen winterbanden en/of sneeuwkettingen, dus wat ik graag zou willen doen, is met de auto naar een punt rijden waar je ook zonder winterbanden goed kan komen, en dan vanaf daar met de bus verder voor het laatste stuk.
– Kun me misschien adviseren wat een goed punt is om op een bus te stappen? Ik hoop dat je tijd hebt voor een antwoord, en zo ja alvast heel erg bedankt,
Nienke Bruinsma

Hallo Nienke, Wirtzfeld is te moeilijk met alleen zomerbanden, daarom volgende alternatieven:
– met de auto tot in Elsenborn, dan te voet/slee door Elsenborn
– of van Elsenborn naar Bütgenbach, dan vandaar te voet/slee naar het meer van Bütgenbach… (volg bijv. richting Wirtzfeld , mooie route)
– of van Bütgenbach naar Weywertz, daar de bewegwijzering naar de skihut volgen.

Lokale bussen rijden er bij ons niet of nauwelijks, zeker niet in het weekend… maar Bütgenbach ligt aan de hoofdweg waar ook de lijndiensten rijden, en die weg is vrij.
Om tot in Elsenborn/Bütgenbach te komen, het beste via http://www.lokatienet.nl kijken: Belgische Postcode 4750, je kunt daar ook een kaart van Bütgenbach afdrukken laten. Groeten en veel plezier
Hubert

Geplaatst in Snow Mailing.

Eén reactie

 1. Ook hallo vanuit (de buurt van) Eindhoven,

  Hubert, fijn dat het weer beter gaat, al zou je natuurlijk willen dat het sneller ging. Je boft dat je met de juiste zorg omringd bent.

  Jochen, misschien kun je ook een speedycam op de sneeuwfrees maken 😉

  Nienke, ik wilde even op jouw bericht reageren.
  Want precies zoals Hubert zegt, is Bütgenbach goed te doen. De niet gestrooide maar wel “geschoven” wegen zijn te vergelijken met de wegen in woonwijken in bv. Eindhoven als het een paar weken gesneeuwd heeft. Het is glad maar met beleid kan dat met zomerbanden wel. Let op waar je stopt (pauze, stoplicht, voorganger die stopt) want daar moet je ook weer vandaan kunnen. Daarom stop ik niet op een opgaande helling… die moet ik in een keer omhoog kunnen gassen 🙂
  Maar in Bütgenbach gaat het gewoon goed (als je niet verkeerd rijdt… o ja kijk uit waar je probeert te keren).
  Je volgt de borden “Worriken” naar een vakantie-sportcomplex. Als ik me niet vergis is het onder het bruggetje door rechtsaf en dan helemaal omhoog. Zet de auto in de rij en loop in dezelfde richting verder naar het eind van de parkeerplaats. Op de rotonde of aan het begin van het pad staan verschillende routes aangegeven. Als je het wandelpad 600 meter volgt (in het verlengde van de parkeerplaats) vind je links een steil pad waar wel gesleed wordt.

  Maarrrrr
  Probeer aub niet in de sporen te lopen die speciaal getrokken zijn voor de langlaufers (de loipes). Soms kun je andere paden kiezen, zie ook het reisverslag van Suzy en Jos van vandaag.

  Dichter bij huis ging ik nog wel eens naar Spa (ook om te langlaufen maar daar kun je natuurlijk ook wandelen). Toen ik daar 3 of 4 jaar geleden voor het laatst was, trof ik een uitgebrand etablissement aan, waren er geen loipes getrokken en was de sleeplift op de helling niet in gebruik. Maar ik zag laatst hier op de site dat het daar weer open is.

  Je rijdt Spa in en als de doorgaande weg wat breder wordt en de gebouwen wat verder van de weg staan en je een renaissancegevoel geven, ga je lnksaf omhoog. Het maakt niet uit welke weg je neemt want het komt allemaal redelijk bij elkaar uit. Volg de borden “Thier des Rexhons”. De weg slingert omhoog. Voordat je er bent is er rechts een hotel waar ik destijds ook wel activiteit zag. Maar een stukje verder (de weg slingert wat en je rijdt in het weekend langs een hele rij geparkeerde auto’s) is voor je een parkeerplaats in een bocht naar links. Ga de parkeerplaats niet op en volg de weg naar links. Zet nu de auto dwars aan de linkerkant (als dat daar nog steeds gebruikelijk is).

  Sneeuwkettingen heb je niet. Maar je kunt wel een schep meenemen en een lap vloerbedekking of matten. Altijd handig als de auto toch vast komt te zitten. Zorg ook dat je ruim voor het donker weer op de hoofdroutes zit. Maar goed. Laten we het niet te spannend maken. Hubert adviseerde voorheen (waarschijnlijk nog maar ik val nu binnen en reageer meteen op het bericht zonder rond te kijken) ook een thermosfles met warme drank mee te nemen.
  Het klinkt spannender dan het is hoor.

  Hubert, eerder gingen er in de media geruchten dat in sommige landen winterbanden verplicht zouden worden (bij bepaald weer of in bepaalde maanden). Is zo’n verplichting al van kracht in België? Als dat zo is, zou een verzekeraar je niet verzekerd kunnen verklaren op zomerbanden. Of als je door de schuld van een medeweggebruiker bij een ongeval betrokken raakt, zou je vanwege de zomerbanden toch schuldig verklaard kunnen worden.

  Het is wat veel tekst geworden maar ja. Ach het is weekend 🙂
  Groeten, prettig weekend en veel plezier allemaal, Sancho.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.