Gebroken Harten…

In deze nieuwe rubriek met interessante wetenswaardigheden vandaag iets over dementie…:

Kan iemand lijden aan een gebroken hart? Meestal wordt dit voorgesteld als een puur romantisch trauma, als een symbool, maar toch blijkt dat het hart van mensen die een groot verdriet te verwerken krijgen of geconfronteerd worden met een zware emotionele schok; letterlijk kan breken.

Dat zegt de Amerikaanse cardioloog Lan Wittstein, die mensen onderzocht met dezelfde symptomen als mensen die een zware hartaanval hadden overleefd. Geen van hen had verstopte kransslagaders maar wel enorme hoeveelheden stresshormonen in het bloed, tot drie keer hoger dan bij patiënten die recent een zwaar infarct kregen. Al deze patiënten hadden een grote emotionele schok meegemaakt.

Wittstein noemt dit het ‘broken heart syndrome’ maar in tegenstelling tot een klassiek infarct waarvan het herstel maanden kan aanslepen, draait het ‘gebroken hart’ binnen één tot twee weken alweer op volle toeren. Vooral vrouwen zijn gevoelig aan dit syndroom.

Als je ook een leuk weetje hebt gehoord, gezien, gelezen of zelf ontdekt, dan hoor ik dat graag van jullie.

Geplaatst in Lente 2006, Wist je dat...?.

Eén reactie

 1. hallo hubert

  betreffende het wereldkaartje onderaan de site, om de locaties aan te duiden waar de website wordt weergegeven.. Ik weet niet of je er veel belang aan hecht.. maar ik heb familie in Australie wonen, als je wilt kan ik aan hun vragen om eens een bezoekje te brengen aan de site. Dan heb je daar ook een hit !
  just let me know

  greetz

  Robert

  Goed gedacht, graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.