Donderdag, 4 Mei 2006

In Wirtzfeld gaat de zon op en volgens de beelden van onze webcam wordt het weer een mooie dag.

Ik ben nog in Egypte en gedurende mijn verblijf aldaar kun je hieronder dus een beetje nalezen wat er hier zo gebeurt.

Gisterenochtend ben ik dus thuis in het appartement gebleven omdat ik moest wachten op de mensen van de Internet installatie (die uiteindelijk dan toch maar niet gekomen zijn, maar wel telefonisch een nieuw paswoord hebben gegeven waardoor ik voorlopig op modem even vooruit kan). Een bericht over de onverwachte twee regenbuien heb ik gisteren nog snel als update beschreven.

Ook gewacht op de onderhouds mensen van de TV satelietschotel (die op het dak van het appartements gebouw staat). Want alhoewel de arabische zenders nog redelijke ontvangst gaven, kijk ik natuurlijk liever naar de internationale zenders zoals BVN, de duitse zenders, ABC, Arte, Deutsche Welle en dergelijke (als ik dan al TV kijk). Maar juist deze laatste zenders gaven alleen nog maar sneeuw en amper beeld.

Wat blijkt nu: de vraag naar aansluitingen El Gouna groeit dermate snel, dat het onderhouds personeel gewoon het een of andere appartment waar langere tijd niemand werd gezien, afkoppelen van de satelietverbinding, en dan kunnen ze die lijn vervolgens op een ander appartement in datzelfde gebouw aankoppelen.

Als je dan maar hard genoeg aandringt en drie, vier keer opbelt en minstens een keer persoonlijk bij de Customers Service opdaagt, komen ze dan je sateliet aansluiting “verbeteren”. Deze ochtend dan geluk gehad. Gezegd dat ik tot uiterlijk 12.45 uur in het appartement zou wachten, en natuurlijk kwamen de monteurs dan pas om 12.52 uur aanzetten. Gelukkig begrijp ik het systeem hier al een beetje en had dus een uurtje reserve ingebouwd, mijn volgende afspraak was pas om 14.00 uur, dus ik had de tijd.

Ze doen natuurlijk eerst een beetje schijnheilig en beweren dat het misschien aan de TV ligt. Ook dit keer dus: twee onderhouds mensen komen eerst een kwartiertje voor de TV zitten zappen, kijken de kabel achteraan de TV eens na, doen of ze er een beetje verstand van hebben, en gaan dan heel gewichtig de schakelkast op de overloop binnen om je kabel verbinding weer aan te sluiten. En opeens heb je weer goed beeld op de TV. Terwijl het gewoon een kwestie is van te weinig capaciteit inplannen voor het gebouw…

Daarna naar downtown gegaan vanwege mijn afspraak, ik voerde daar een gesprek met een Italiaan die hier al 4 jaar woont en die een andere website rondom de Rode Zee aan het opzetten is vanuit Hurghada en over mogelijke samenwerkingsvormen wilde spreken.

Daarna een beetje gegeten op een terrasje en ook nog enkele foto’s voor het magazine gaan maken. O.a. van een nieuw klein restaurantje, de Witte Olifant, een Thai Restaurant waarvan ik een dezer weken ook eens de keuken zal gaan uitproberen…


De Witte Olifant, Thai Restaurant in El Gouna

En van het Resort management kreeg ik een notitie doorgespeeld dat er nieuwe assistente werd aangeworven voor het Info Center van El Gouna: Janine uit Zuid Afrika. Dus ook daar voorbij gegaan en Janine even laten poseren voor de El Gouna Times.

Janine spreekt Engels en Portugees, en een beetje Nederlands (suid afrikaans), met een lekker sappig accent dus. Een beetje weinig talen als je weet dat 32 % van de El Gouna bezoekers Engels spreekt, 26 % Duits, 15 % Nederlands of Vlaams, 11 % italiaans, 8 procent Frans, en kleinere aantallen ook nog Spaans en Arabisch. (Gegevens baserend op een enquete die ik op de El Gouna Times heb gehouden)

Janine uit Zuid Afrika

Mensen met kennis van veel talen zijn hier natuurlijk voor dergelijke posities graag gezien, maar ja, ze betalen er maar ca 400 Euro per maand voor dergelijke jobs, en daarmee kun je hier wel net overleven, maar beslist geen grote sprongen mee maken. Het loon van de doorsnee Egyptenaar in de toerisme branche ligt overigens bij 350 LE per maand, of een 10 LE per dag = 1 euro 40 per dag… En dan verdienen ze dus dubbel zoveel als dat ze op het platteland blijven (en daar uberhaupt werk zouden vinden).

Aansluitend naar het appartement gegaan: een beetje in internet kunnen werken, dan in de pool nog een paar rondjes gezwommen, en dan kreeg ik bezoek van duitse kennissen die hier sinds een half jaar wonen en werken, en hebben we de hele avond gezellig zitten te kletsen.

Door mijn hobby werkzaamheden als uitgever/journalist van de El Gouna Times website krijg je natuurlijk heel andere details te horen over het leven in Egypte, en meer bepaald over het leven in El Gouna aan de Rode Zee. Ook vanuit onze contreien zijn er steeds meer mensen die erover denken om hier naartoe te trekken, meestal vanuit hun eerste ervaringen die zij door een “rosarode” bril zien tijdens een aldaar doorverbrachte vakantie.

Ik krijg de laatste dagen dan ook van een aantal Wirtzfeld website bezoekers aanvragen omtrent werk vinden aldaar of om daar een eigendom te kopen. Daarom onderstaand een beetje meer gegevens…

Toch moet ik daarbij een aantal kritische kanttekeingen maken, die ik echter niet zonder meer in de El Gouna Times website kan publiceren, zonder daarbij gevaar te lopen met een mes in de rug teruggevonden te worden in de woestijn…
Vergeet niet dat je hier in een dictatoriale staat verblijft, en het hele Resort wordt gemanaged door een van de grootste firma’s van Egypte, die nog eens hun eigen regels opstellen (die vanwege het besloten karakter van het resort niet eens onder de politionele bevoegdheid van Hurghada vallen…)

Inderdaad, een aantal aktuele ontwikkelingen in El Gouna zijn niet echt positief te noemen: op het vlak van de huurprijzen voor zakenpanden worden momenteel drastische verhogingen doorgevoerd, en een aantal in aanbouw bevindende immobilien objekten werden van de ene dag op de andere 100.000 Dollar duurder… Stafwoningen huren wordt steeds duurder en daardoor praktisch onbetaalbaar, waardoor stafmedewerkers naar het 30km verder gelegen Hurghada moeten uitwijken om te overnachten, en daarbij iedere ochtend en avond 30 km “egyptisch verkeer” moeten overleven. (Verzekering is hier niet verplicht en daardoor bijna onbestaand, rijbewijzen worden met smeergeld verkregen, ’s nachts wordt principieel zonder licht gereden, en “Allah zal wel zorgen dat de tegenligger in de bocht niet tegen mijn voertuig botst”…)

Mensen die hier al eerder een villa of appartment gekocht hebben als tweede verblijf of als investment objekt (meestal met zwart geld), proberen ondertussen en masse hun eigendom weer af te stoten vanwege de heersende organisatorische wantoestanden bij onderhoud van de infrastruktuur… stroomonderbrekingen, niet goed funktionerende satelietverbindingen, slecht tuinonderhoud, onmogelijke wegeninfrastruktuur, garantie reparaties die uitblijven, en noem maar op. Maar de immobilien staan wel op de grond van het resort, en het resort management heeft voorkooprecht als je je eigendom wenst te verkopen. En ze willen ook nog een kommissie op de verkoop krijgen. Protesteren kan niet, als je er niet tevreden mee bent, loop je risiko dat je “huisverbod” op het resort krijgt, en dan kom je niet meer eens je eigen eigendom binnen. Braaf zijn en zwijgen: diktatoriaal dus.

Ook de vroeger zo uitstekende internet verbinding in El Gouna (vroeger een heel snelle WIFI voor het hele resort van zo’n 10 km2) werd in de afgelopen twee weken door het bedrijf van de resort eigenaar “overgenomen” op een typisch egyptische manier: de belgische investor ter plaatse kreeg te horen dat hij dit systeem niet meer mocht toepassen. Punt uit.

De technische apparatuur werd daaropvolgend praktisch “in beslag genomen” en men probeerde ook nog aan het paswoord van de servers en de antennes te geraken door “bakchis” (smeergeld) aan te bieden aan een van de vroegere medewerkers van dat belgische bedrijf…

Wat hun echter niet gelukt is, en als gevolg daarvan ik hier dus worstel met een miserabele internet lijn en onzekerheid hoe het verder gaat met de WIFI internet aansluitingen… de DSL leiding is bovendien daar, waar die reeds werd geinstalleerd, nog niet echt optimaal te noemen…
Vooral dit laatste baart mij persoonlijk zorgen omdat ik ook vanuit El Gouna toch een aantal administratieve taken voor ons bedrijf in België moet kunnen blijven verzorgen. Terwijl dit vroeger best lukte, is dat nu niet meer zo zeker. Nog een paar nachtjes slapen, en dan kan ik mijzelf daarvan overtuigen.

Verder is er in El Gouna een ontwikkeling aan de hand dat er bijvoorbeeld meer russisch klienteel wordt binnengehaald. Zonder te willen generaliseren over een ethnische groep, stel je dan toch vast dat de daarmee verbonden overdreven drankzucht afbreuk doet aan de kwaliteit van het resort. Plus een hele andere resem organisatorische problemen die maar niet, of tergend langzaam, opgelost worden.

Het aktuele thema dat de vaste inwoners/zakenlieden van dit resort bezighoudt is op dit ogenblik de verhuurpolitiek van commerciele panden door het management: huurprijzen van enkele shops en restaurants die weliswaar niet al te duur waren in het verleden, werden nu op het eind van de contractduur van de ene dag op de andere met tussen 300 en 500 % verhoogd.
Als voorbeeld citeer ik de huurder van een zaak op een populair plein, die daar al enkele jaren zit, en onlang te horen kreeg: ” we hebben 7 kandidaten voor deze lokatie, als het je niet aanstaat, dan kun je je koffers pakken… ” Zij moeten nu ipv 5000, 25000 LE per maand betalen…” Dat is dan toch even slikken.

Omdat de public relations manager natuurlijk zegt dat het allemaal niet zo erg is, ben ik de feiten eens gaan verifieren, en overal waar ik navraag doe, hoor je hetzelfde liedje…

“… El Gouna is een fijne plaats om een prima vakantie te vieren, maar niet voor Europeanen die daar proberen een zaak op te bouwen…”
Een scandinavische eigenaar vertelde mij bijvoorbeeld dat zij hun 3 zaken die zij ter plaatse hebben, in de loop van dit jaar nog zullen proberen te verkopen en uit El Gouna weg zullen trekken…

Het is dus niet alles goud wat blinkt, en het beste is dus, zoals ik doe: vakantie vieren ja, eventueel ook huren op lange termijn, ja, maar beslist heel zeker daar géén eigendom kopen.

En om daar te werken… wel, dat is daar beslist niet gemakkelijker als in de Benelux werken, en alhoewel hier vaker de zon schijnt, zijn er op lange duur ook best een aantal nadelen over het klimaat te noemen (zandstormen, vliegen, steekmuggen, in de zomer best erg hoge temperaturen, en dan natuurlijk ook nog de politiek onstabiele situatie en de spreekwoordelijk murw makende beloften die niet nagekomen worden …)

Maar zoals gezegd, om hier vakantie te houden is het best fijn, en ook nog betaalbaar.

Meer informatie over El Gouna ook onder
www.elgounatimes.com

Geplaatst in Egypte (El Gouna), Lente 2006.

4 reacties

 1. Hubert,
  Het gras toont altijd groener bij de buren. Tot je van dichtbij gaat kijken, dan merk je pas dat het vol onkruid staat…
  Geniet nog van je vakantie en de groetjes uit een zonnig België

  Dat onkruid is misschien een van de redenen waarom het groener lijkt…

 2. Zijn de problemen overal in Egypte hetzelfde? Wij willen graag villa/appartement kopen in Hurghada. Heb je nog tips waar we opmoeten letten en wat is een betrouwbare manier om dit aan te pakken? We horen nog al eens dat er problemen zijn rond grondbezit en dat je aan distributiewijze van water moet denken etc.

  Ben erg nieuwsgierig. Ben aantal malen in Egypte geweest en het land heeft voor vakanties mijn hart gestolen.

  Altijd erg wantrouwig zijn. Als je weet dat een villa in hurghada niet meer dan 70.000 USD mag kosten, en dat dan nog dik betaald is, kun je beginnen te vergelijken met wat ze je proberen wijs te maken. Een goed appartement mag niet meer dan 25-40.000 USD kosten. Reken er ook op dat zogauw Moebarak niet meer leeft, er een heel ander regime gaat komen (fundamentalisten) want de zoon van moebarak is nog niet “rijp” om automatisch als opvolger “gekozen” te worden. De huidige oppositie zou dan weleens veel bestaande wetten betreffende eigendom van buitenlanders over hoop kunnen gooien. Maar voor vakantie ben ik het met je eens: een prachtig land en vriendelijke mensen (zolang ze geen zaken met je willen doen) Succes

 3. Beste

  Wij zullen in November voor de 6e maal op vakantie komen naar El Gouna (Three Corners Rihana) en ik vroeg mij af of de WIFI internet verbinding nog bestaat? Ik deed tot nu toe steeds beroep op de internetcorner op het pleintje maar daar heb je veel geduld nodig. Als alle computers bezet zijn duurt het soms 5min voor de homepage van mijn webmail is geüpload. Daarna pas kan ik beginnen met de vele emails te beantwoorden. Ik ben iedere dag zo’n 1.5u ‘bezig’ in mijn verlof. Ik overweeg mijn laptop mee te nemen en ofwel via WIFI of via GSM te surfen.

  Dag Paul, de WIFI bestaat niet meer, alles is nu in handen van Orascom, behalve dan de internet cafe op het pleintje. Ze schakelen over naar ADSL, maar daar is de snelheid vaak lager van dan met gewone analoge dial in.

 4. Geachte Heer,
  zit eind September in Steigenberger golfhotel.
  Is er daar wifi ?

  Groeten,
  Tjeerd.

  In het hotel zijn internet computers, maar de Wifi in El Gouna is op het ogenblik alleen in de marina en niet meer over heel el gouna bereikbaar… maar dat kan over een maand ook weer anders zijn, want dit is Egypte… daar weet je maar nooit wat de volgende dag gebeurt. Veel plezier, en zonnecreme meebrengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.