Zondag, 7 Mei 2006

Bloemengroet uit Wirtzfeld

Ik zit dan wel op het ogenblik nog altijd in El Gouna aan de Rode Zee in Egypte, maar dat betekent niet dat in Wirtzfeld, Oostkantons, België het leven stilvalt. Brigitte stuurde me gisterennamiddag meerdere digitale stemmingsbeelden uit onze tuin.

De natuur doet haar uiterste best deze 6 maanden lange, koude, en sneeuwrijke winter te vergeten. Met het mooie weer van de laatste dagen dat jullie in België mochten beleven (dankzij koffers vol zon die ik afgelopen week naar België stuurde vanuit Egypte…) stuwt de bodem nu haar krachtigste groeihormonen naar de wortels van onze plantjes, en die willen er maar wat graag bij zijn.

Resultaat zijn de komende dagen enkele bloemenfoto’s die laten zien dat het ook in België mooi kan zijn.


Gisteren was een vrij rustige, meer toeristisch gerichte dag voor mij hier in Egypte.

Mike had eergisterenavond nog tamelijk laat aan mijn computer zitten te werken, dus hij stond eerst na de middag op.

Toen had ik al een hele tijd aan de pool voor het appartement gelegen, af en toe een rondje gezwommen en met een van de buren, Werner uit Duitsland, een uitgebreide babbel gehouden.

Ook de man van de poolverzorging kwam een arabisch babbeltje maken. Ik ken slechts enkele woorden arabisch, maar met handen en voeten kun je heel aanschouwelijk iets vertellen of vragen stellen.

Hij was ontzettend trots en vertelde dat zijn zoontje Michael vandaag besneden werd. Hoe hij dat met handen en vingers beschreef zal ik maar niet nader omschrijven, maar toen ik mijn hand tussen mijn benen hield en “Aua” riep, begon hij te lachen en gaf teken dat ik het juist begrepen had.

Wat ik echter al vreesde, bevestigde hij: op mijn vraag of de meisjes hier ook nog besneden worden, bevestigde hij net zo trots dat in de regio waar hij vandaan komt, dit ritueel voor de “bibi” (bevestigend door gebaren die lange haren en borstjes moesten uitbeelden) nog altijd tot de (mis)bruiken hoort. Werner en ik hebben hem dan duidelijk gemaakt dat wij daar niet om kunnen lachen, en hier komen dus weer eens duidelijk de culturele verschillen tot uitdrukking. 0ok de Egyptische regering heeft de besnijding van vrouwen ondertussen bij wet verboden, maar toch blijft men het nog steeds doen.

Hopelijk geven de moeders van de vrouwelijke babies meer en meer protest tot uiting rondom deze verminking die vrouwen in de Arabische wereld het recht op sexuele beleving daardoor volledig ontneemt. Er is waarschinlijk nog meer dan een generatie nodig voordat dit ritueel afgeschaft gaat worden.

Ondanks in de schaduw te blijven heb ik toch weer een beetje meer kleur te pakken gekregen. (In het licht van de badkamer ziet dat natuurlijk altijd mooier dan in werkelijkheid uit, hebben jullie ook dat gevoel?)

Rond half twee hebben we eerst Opa Mathieu (94) via Skype computertelefonie opgebeld, en daarna de zuster van Opa Mathieu, tante Lucy, die gisteren haar 90ste verjaardag in Wirtzfeld vierde om haar tyoch te kunnen feliciteren.

Voor de familie leden overal ter wereld: Foto’s van tante Lucy’s feest staan nu online in ons Foto Album: Wirtzfeld Gallery > Wirtzfeld Lente > Tante Lucy 90.

Daarna is Mike met mij naar DownTown gegaan, waar Mike de Hurghada bus nam om naar zijn appartement te gaan, en ik ben dan doorgereden naar het Mövenpick Hotel aan het ene uiteinde van El Gouna.


Cafe Vienna en Hubert

Na een soort melange cafe in het nieuwe Cafe Vienna, en enkele grappige behendigheids trucjes die de ober me daar leerde, (daarom het omgekeerde glas op een schoteltje op tafel), heb ik dan een lange wandeling gemaakt langs de stranden van het Möwenpick Hotel,

langsheen verschillende prive eilandjes met prachtige villa’s…


o.a. … het optrekje van een egyptische oliesjeik…

dan door de tuinen van het Sheraton Hotel …


de vogel leeft… is geen beeld!

… en vervolgens naar de Abu Tig Marina, en de stranden van Mangroovy Beach en de Red Sea Zone. In totaal toch zo’n 5 km strand langs de Rode Zee, allemaal deel uitmakend van het Resort El Gouna.

Geloof nou maar niet dat ik dat allemaal in een ruk gedaan heb, nee, hier en daar werd natuurlijk ook wat gedronken (bij temperaturen van goed boven de 30° C is dat ook echt wel nodig). De avond heb ik dan besloten met een lichte kippensalade, en “ern passant” nog snel een afspraak voor later deze week voor een reportage van een belgische zakenvrouw die op het Tammr Henna plein in El Gouna een kleding boetiek runt. Daarna terug naar het appartement om daar te kampen met een ontzettend onstabiele ADSL internet lijn.

Reden genoeg om op de website van mijn El Gouna Times online magazine die vervelende situatie aan te prangeren.

Ik besluit hieronder dan nog met een stemmingsbeeld aan de pool van mijn appartement, ’s avons rond een uur of zeven, bij +29 ° C.


En toch nog enkele shots van de beloofde meiden show uit de Mirage Open Air Disco in El Gouna
Ik schreef gisteren dat ik waarschijnlijk oorstopjes moest meenemen, maar dat viel nogal mee. Misschien waren oogkleppen beter geweest, dat flitsende licht in de Disco is natuurlijk toch wel even wennen…

Iedereen een prettige zondag, wenst…

Hubert

Meer informatie over El Gouna ook onder
www.elgounatimes.com

Geplaatst in Egypte (El Gouna), Lente 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.