Maandag, 8 Mei 2006

Terwijl het in Wirtzfeld al iets minder warm wordt, was het hier in Egypte gisteren weer behoorlijk warm.

Gisterenochtend was aangekondigd dat de stroomvoorziening vanwege werkzaamheden tussen zes en half zeven ’s morgens onderbroken zou zijn, maar gedurende de hele dag waren er in het appartement regelmatig stroom onderbrekingen. Daardoor konden de mensen van de poolreiniging met hun “stofzuiger” ook niet bijtijds klaar zijn, waardoor ik pas later in de ochtend kon gaan zwemmen.

Die (water)stofzuiger wordt op de bodem van het zwembad (aan de voorkant van de appartementen waar ik gehuurd zit) gestuurd om daar het zand van de vorige dag, dat zich dan ’s nachts op de zwembadbodem afzet, weg te zuigen.


zwembad reiniging, foto met GSM

Wel tussen twee stroomonderbrekingen nog een half uur met thuis geskypet via SkypeOut (vanuit mijn computer via de computer lijnen naar een gewoon nummer in het vaste net opbellen, kostprijs per minuut 0.017 eurocent per minuut van Egypte naar België) en de laatste nieuwtjes over het feest van Tante Lucy gisterenavond te horen gekregen.

Immers, Brigitte had deze ochtend de 30 digitale foto’s van dat feest toegestuurd, en die heb ik dan snel op de server in Brussel gezet, zodat de familieden die foto’s daar zelf kunnen gaan bekijken.

Ook gehoord dat Opa Mathieu van plan was zondag weer naar de kerk te gaan en vervolgens daarna naar het cafe in Hotel Drosson (zie weblink hier rechts) om er een kaartje te leggen. Met 94 jaar! Jochen schijnt de griep te hebben en voelt zich momenteel niet helemaal lekker, want hij is gisteren zelfs niet naar een verjaardagsfeestje geweest van zijn neefje die 21 werd.

Dat waren zo de laatste nieuwtjes uit België. En o ja: Brigitte vertelde dat de bomen elke dag groener worden (wat zelfs op de webcam te zien is) en dat het gras al aardig begint te groeien, dus als een van de website bezoekers zich geroepen voelt om bij ons het gras te komen maaien, aub omgaand melden, want ik blijf nog wel even een tijdje hier in Egypte… ha

Terug dus naar Egypte

Toen ik dan uiteindelijk lekker gezwommen had, kwam ook een nieuwe buurvrouw aan de pool een babbeltje houden, Veronique uit België (die ik al vroeger samen met Brigitte daar heb ontmoet) die regelmatig met haar man komt afzakken naar El Gouna, waar hij dan zijn duikhobby kan beoefenen.

Veronique is een voorstander van een verwarming aan de gemeenschaps pool, en ik kon haar dan ook vertellen dat een andere buurman in de appartementen, Werner uit Duitsland, een technisch projekt aan het voorbereiden is. Middels absorptie -techniek en zonnekollektoren een soort opwarm systeem te ontwikkelen, dat dan boven op de parasols geinstalleerd kan worden om de afkoeling ’s nachts van het poolwater op te vangen. Vooral in de winter ook hier nodig, want dan kan het poolwater toch wel afkoelen tot zo’n 16 graden, en dat is dus niet meer warm genoeg om erin te zwemmen.

Daarna gaan ontbijten in cafe Servus, een van mijn favoriete terrasjes in Downtown El Gouna, en vervolgens nog een beetje gaan inkopen.


cafe Servus, Downtown El Gouna


cafe Servus, Downtown El Gouna

O.a. een aantal 5 liter flessen mineraalwater gekocht, want het kraanwater is hier wel goed, maar niet voor mensen die maar af en toe hier zijn, vanwege “Montezuma’s wraak”. Zelfs de Nescafe Vanilla Capuccino die ik het appartment elke dag drink, maak ik met mineraalwater om dergelijke problemen te vermijden.
Dat is ook de reden waarom ik nooit ijsklontjes in mijn dranken neem, want er is geen enkele zaak in El Gouna die voor de ijsklontjes mineraalwater gebruikt…

Toen ik terug kwam in het appartement was daar ondertussen Mike al aangekomen: vandaag was Formule 1 autorennen op de TV, en dus kwam hij gezellig dat bij mij in het appartement kijken. Ik heb me dan languit op de sofa gelegd, en heb geprobeed het “vroem vroem” geluid van de race auto’s te evenaren met mijn gesnurk, want autorennen betekent bij mij meestal dat ik wel de start zie, maar dan snel indommel, en net op tijd wakker wordt voor de laatste ronde om de finish nog te zien. Michael Schuhmacher heeft gewonne, Alonso tweede, en de andere Ferrari coureur 3de.

Ondertussen had Mike in de opberging ontdekt, dat daar een leiding van de boiler aan het druppelen was. Een typisch fenomeen met de gebouwen die hier in El Gouna worden gebouwd… na een jaar beginnen de waterleidingen te lekken, reden waarom ik hier bijvoorbeeld nooit iets zou willen kopen, want na een jaartje ben je alleen nog maar steeds aan het repareren… De kwaliteit is hier nu eenmaal een andere dan in Europa, en de promoter is hier uit op snel geld verdienen en kijkt niet zo erg naar kwalitateit.

Dus voor de tweede keer de customer dienst opgebeld, (de eerste keer vanwege de stroomonderbrekingen deze ochtend) die dit keer al na 5 minuten hier was om te kijken wat er precies aan de hand was.

En na een drie kwartier kwam dan ook een technieker voorbij die een van de kunststofslangen onder aan de boiler verwisselde met dit keer dus een metalen buis (waarom niet meteen alles verwisselen, maar nee, doe dat stukje per stukje, dan heb je regelmatig de werkmensen op bezoek).
Twee maanden geleden hebben ze dat hier al gedaan aan een van de toiletten. Toen kostte dat 17 LE = 2,50 EURO. Dit keer kostte dezelfde buis inkl. werk al 20 LE, dus 3 EURO….
Vergelijk dat eens met de prijzen in de Benelux…

Na het rennen heb ik dan aan een reportage gewerkt voor de El Gouna Times, reportage die ik eergisteren gemaakt had in een nieuw Marokaans restaurant. Dat behoort toe aan een vriend van de Grote Baas/Eigenaar van El Gouna, en hij zit echt wel op mijn artikeltje in de El Gouna Times te wachten.

Ik heb dan een uitdraai van de tekst gemaakt zonder foto’s, en hem een E-Mailtje gestuurd voor de verificatie van de tekst, maar er wel bij geschreven dat ik het artikel pas zal publiceren als ik een betere internet lijn heb, zodat ook de foto’s erbij kunnen.
Misschien helpt dat bij een snellere oplossing van het langzame ADSL probleem dat we hier de afgelopen dagen al lang en breed hebben beschreven… En inderdaad, vanavond toen ik terugkwam had ik een lijn die 4 zo snel was als deze ochtend, maar ik wil beter nog niet te vroeg juichen.

In ieder geval, Mike is dan met mij met een TokTok (daarover later nog eens) naar de Marina gereden, waar ik eerst bij de reiniging voorbijging om een overhemd en een korte broek af te halen die ik daar eerder deze week had afgegeven. Kostprijs 5 LE = 0.70 euro. Daar kan ik toch niet zelf voor beginnen te strijken? Vervolgens zijn we dan aan het strand gaan eten bij Moods, een niet te duur en lekker restaurant. Ik een lekkere Filet, en Mike opnieuw Alexandrian Liver. Met veel uitjes en knoflook. Morgen de juiste windrichting uitzoeken.


Opvallend was de hete wind die vanavond vanuit de woestijn over El Gouna veegde, vergezeld van veel woestijn zandstof. Achteraf hoorden wij van een kennis dat er vandaag in Cairo (400 km noordelijker) een heuse zware zandstorm was geweest, en dit was waarschijnlijk een uitloper van die storm.
In ieder geval was de temperatuur rond 9 uur nog altijd zo’n 35 graden…

Dan met de Shuttlebus naar Downtown en daar nog, zoals zo vaak, een ijsje gegeten en dan gaan snookeren. Resultaat (zoals gewoonlijk) Mike heeft weeral gewonnen, dit keer met 7:1. Later op de avond draaide dan de wind terug over de Rode Zee, zodat de wind opnieuw wat afkoeling bracht en het rond de tijd dat ik dit schrijf, (middernacht)slechts “gezakt” is tot 28 ° C.

Tegen 11.00 uur is Mike dan met de Hurghada Bus terug naar huis gereden en ik met de Shuttle naar mijn appartement.

Zover dus mijn avonturen van gisteren. Vandaag gaat het dus erom wie er in Wirtzfeld het gras komt maaien… hoeft niet direkt te zijn, mag ook pas later deze week, dus ik hoor het dan nog van jullie…?

De groetjes

van Hubert

Meer informatie over El Gouna ook onder
www.elgounatimes.com

Geplaatst in Egypte (El Gouna), Lente 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.