Dinsdag, 9 Mei 2006

Ik ben nog altijd in Egypte voor een kort bezoek aan mijn jongste zoon Mike, die in Hurghada woont.

Gisterenochtend waren er opnieuw stroom onderbrekingen in het netwerk van El Gouna, waar ik dus een appartement heb gehuurd, met als gevolg dat de ADSL server van de lokale internet provider ’s nachts stilgevallen was en niet automatisch opstartte, want dus geen UPS apparaat… (sic)

Daardoor funktioneerden tot 10 uur ’s morgens de internet lijnen hier niet, en kon ik dus niet lekker vroeg aan mijn administratie werken, omdat ik daarvoor een aantal gegevens via het internet vanuit België moet downloaden (E-mail, bankafschriften, foto’s uploaden etc)

De hele dag dus iets later ingezet dan gewoonlijk.

Zoals ik gisteren al had beloofd, wilde ik nog wat over de diverse transport mogelijkheden in El Gouna vertellen, dit keer dus over de kleine TokTok taxi’s. Dit zijn dezelfde driewielertjes die ook in India rondrijden, en ze worden zelfs in India geproduceerd en dan hier in El Gouna geïmporteerd voor zo’n 29,000 LE = ca 4.000 EUR het stuk. De TokTok taxi bestaat in allerlei maten en gewichten.


TokTok taxi in El Gouna


nog meer TokToks

Die TokToks rijden dus hier als de gekken rond, de chauffeurs sturen het ding vaak met een hand en met de andere telfoneren ze met de GSM naar de centrale voor hun volgende opdracht, terwijl ze tot max 70 km per uur halen ze (met de wind in de rug), maar op dagen zoals gisteren waar er een vrij sterke wind staat, kan dat soms ook wel harder zijn, je hoort dan het toerental van de motor een ongezond hoog naaimachiene geluid krijgt.

Je kunt de TokTok opbellen en dan komen ze je dus aan de huisdeur ophalen. Een ritje kost 5 LE per persoon, dat is dus ca 70 eurocent per persoon. (Ter vergelijking: de shuttlebussen kosten 5 LE per dag of 10 LE per week, of 30 LE per maand, per persoon).


TokTok, snorrend door Downtown El Gouna

Of je kunt de TokToks aan bepaalde parkeerplaatsen in El Gouna of gewoon, zoals een Taxi, op straat proberen aan te houden om dan je tocht op dit knetterend gekke ding voort te zetten.

Na een uitgebreid ontbijt dan richting Pino’s “Ghetto”. Mijnheer Pino is een succesvolle immobilien makelaar uit Italie die hier ongeveer alles wat door de bouwpromotor wordt neergezet, heeft verkocht, behalve dan aan het duitstalig publiek, daarvoor heeft een andere immobilien firma het exclusiefrecht.

En die Pino heeft onlangs in El Gouna een groot terrein laten omheinen met een hoge (aan de buitenkant architectonisch best mooie) muur, en bouwt daarin een 30 tal nieuwe villa’s met meerdere gemeenschappelijke zwembaden. De inwoners van El Gouna vinden die muur niet zo best, want er wordt daardoor in het Resort El Gouna nog eens een extra afgescheiden gebied gecreeerd. Daarom dus ook de bijnaam Ghetto. Er wordt dan ook gemonkeld: als El Gouna toch zo veilig is, (en dat is het best, waar anders kun je ’s avonds en ’s nachts (ook als vrouw) nog ongehinderd rondlopen?), waarom dan nog eens extra muur omheen deze nieuwe villa’s? Extra exclusiviteit?

Maar goed, er is dus maar een ingang voor dat terrein, dus ik vandaag mijn T-Shirtje met El Gouna Times erop en daaronder staat dan in het Arabisch dat dat een Internet Magazine is…

Geprobeerd aan de bewakers van de ingang voorbij te glippen, maar dat lukte dus niet erg. Dan heb ik dus eerst maar de achterkant van mijn T-Shirt laten zien, maar ja, dat had ik kunnen denken. Die Arabier kon dus helemaal niet lezen, zelfs geen Arabisch…

En dat zou toch ieder kind in Egypte moeten kunnen….
Denk je.
Analfabetisme is dus hier nog best veel voorkomend.

Maar goed, er werd een beetje heen en weer gediskuteerd, dan heb ik de naam van Pino laten vallen, en dan werd er een loopjongen naar de opzichter gestuurd, en kort daarop gaf die dan teken dat ik binnen mocht komen. De meeste bouwvakkers waren sowieso naar de eigens voor hen gebouwde Moskee, een beetje buitenaf in El Gouna, voor het middaggebed, dus ik stoorde niemand.


Een Koptische bouwvakker (christen), die hoefde dus niet naar de moskee

Dan boven op het dak gekropen van een in aanbouw zijnde villa, om jullie dus dit overzicht te kunnen bieden. Nou ja, ik ben verleden jaar zelfs al eens in een lichtmast van het plaatselijke voetbal stadion in El Gouna geklommen om een overzichtsfoto te maken, dus je mag dergelijke gekke dingen verwachten van mij.


Een van de foto’s die ik gemaakt heb boven op het dak

Maar goed, daarna doorgegaan naar de Marina, en jawel, onderweg kwam dus direkt de straf van boven dat ik op zo slinkse manier in het Ghetto ben binnengedrongen: 35 druppels regen, de derde keer sinds ik hier ben, en die moest ik dus ook dokumenteren. Voila:


Opnieuw regenval in El Gouna: meer als deze druppels was het niet

Na een cola (zonder wat erin, zie verder) gedronken te hebben in de Marina dan met de, (wat anders), TokTok terug naar het appartement in West Golf, waar ik ben gestruikeld door over het muurtje van 30 cm rondom de parkeerplaatsen te klimmen.

Nou ja, de huidafschurfing op de rechterhand zal overmorgen wel weg zijn, de rib rechts zal wel niet gekneusd zijn, de heup rechts valt ook best mee, maar de linker knie en voet duiden dus aan dat ik een stomme sukkelaar ben… Morgen eens kijken of het beter is, anders kan ik jullie nog een leuke reportage over het eigenste ziekenhuis in El Gouna berichten, want ook zoiets heeft dit Resort aan de Rode Zee.

En voor de familie thuis die dit hier mee leest… nee, het valt best allemaal mee…

De groetjes

Hubert

Meer informatie over El Gouna ook onder
www.elgounatimes.com

Geplaatst in Egypte (El Gouna), Lente 2006.

Eén reactie

 1. Beste Hubert

  Je zal de Aller Hoogste niet ongestraft trachten te benaderen door op daken en over omheiningen te klimmen.
  Sinds je aankomst heb je al voor 2 of 3 regenbuien gezorgd.
  Misschien een teken dat je wel welkom bent als “regenmaker”, maar dan zal je wel moeten optreden in de lokale Night Club. Naakt zal niet hoeven want voor zoveer ik dat hier kan beoordelen zijn ze daar nog wat vies van al dat naakt. Hoe het er in de Harem aan toe gaat dat kunnen we alleen maar gissen. 1001 nachten ? en daarna ??
  Geniet er nog van .
  Zal je blogjes vanaf maandag e.k. niet verder volgen . Ga nu ook op (wel verdiende) vakantie naar het eiland van de eeuwige lente, Tenerife.

  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.