Vrijdag, 19 Mei 2006

Alhoewel ik de reeks van reisverslagen over El Gouna gisteren heb onderbroken, is er over dinsdagavond toch ook nog een en ander te melden uit het verre Egypte…

Dinsdagavond zaten we rond 11.00 uur op een terrasje in Downtwon, toen er in de voetgangerzone van Tamr Henna opeens een langzaam rijdende witte Fiat personenauto opdook. De auto was via de oversteekplaats tussen twee betonnen bloembakken door het plein opgereden.

Erin zaten twee arabieren die om zich heen keken alsof ze iets zochten. De wagen reed tussen de terrasjes door tot achter Jobo’s, en toen de chauffeur vasstelde dat hij daar niet verder kon, maakte hij rechtsomkeert en reed terug vanwaar hij gekomen was.

Met de aanslagen van Sharm El Sjeik en Dahab nog vers in het geheugen, en wetende dat de mensen van de veiligheidspolitie in El Gouna al het nodige (zouden moeten) doen om incidenten of zelfs aanslagen te vermijden, was het allemaal een beetje spookachtig wat er nu, ’s avonds om 11 uur, hier opeens gebeurde…

De reakties van voorbijgangers en op de terrasjes was dan ook unaniem eentje van ongerustheid:

“…- een auto in de voetgangerszone, laten we maken dat we wegkomen…”
“…- hoe is het mogelijk dat na de aanslagen van Dahab hier nog een auto ongehinderd in de voetgangerszone kan komen?…”
“…- waar zijn de security mensen?…”
en een heel ironische opmerking van een meisje aan het tafeltje naast ons:
“…- er zijn vanavond zeker te weinig mensen, dus hij zal wel morgen terugkomen om zich op te blazen…”

Natuurlijk werd dit incident door mij woensdag ochtend ook gemeld aan de PR Manager van het resort El Gouna, die het zou doorsturen naar de Grote Baas. Hij vroeg wel of ik het nummer niet genoteerd had, maar daarop heb ik dan gezegd dat ik geen zelfmoord kandidaat ben die achter een eventuele bom-auto gaat lopen om het arabisch nummer te proberen te ontcijferen…

Heb erbij gezegd dat er geen aktie door eventueel aanwezige security mensen werd ondernomen, tenminste niet dat ik gezien heb, en dat zoiets toch eigenlijk hun taak zou moeten zijn.

Een kopie van mijn mailtje had ik ook naar de Customer Service gestuurd, die lakoniek antwoordde dat het wel een verdwaalde toerist was geweest, maar dat men de mensen van de security opdracht zou geven de ingang naar het plein in de toekomst beter te bewaken.

Jaja…

Bovenstaande foto schetst dan de situatie op Woensdag avond, de avond van de grote Finale van de Champions League: dezelfde onbewaakte ingang naar het voetgangers plein Tamr Henna in El Gouna Downtown: geen wegversperring, zelfs geen veiligheidspolitie.

Woensdagavond was ongeveer de drukste avond van het jaar op Tamr Henna, want overal in de zaken en zelfs op het plein stonden grote schermen om de “Match van het Jaar” (Barcelona-Arsenal 2:1) live te presenteren aan de toeristen en inwoners van El Gouna.

Alleen bij Jobo’s zaten ongeveer 100 mensen samengedrumd in de zaak waar zo’n 6 tal TV’s en een grootbeeldscherm staan opgesteld, en ertegenover nog eens zo’n 150 voor het open lucht projectie scherm, en op de terrasjes van Cafe Servus en Tamr Henna Restaurant nog eens naar schatting een 100 tal.

De ideale situatie voor terroristen om toe te slaan. En ondanks waarschuwing en citaat van de gedachten van de toeristen daags voordien, toch geen extra beveiliging voorzien.

Ze zullen wel gedacht hebben… het zal zo’n vaart niet lopen, en het liep godzijdank niet zo’n vaart, maar de leiding van het resort heeft zich wel bloot gegeven door te tonen hoe laks ze zijn om een veiligheidsgevoel te geven aan het beetje toeristen dat nog in Egypte verblijft…

Momentele bezetting in de hotels ligt nu al onder 40%… Men hoopt op verbetering, maar dan zullen ze toch zelf ook een en ander moeten veranderen.

Dan terug naar gisteren, Donderdag: opnieuw een luie dag, lekker aan de pool liggen te zonnen, want over enkele dagen gaan we terug naar de Oostkantons, en wie weet hoe het weer ondertussen in Wirtzfeld is… dat het gras elke dag langer wordt, heb ik via de webcam kunnen zien, dus dat wordt volgende week heel veel gras maaien… Maar dit weekend genieten we nog een beetje van de zon.

Gisterenavond ook nog even naar de wasserij geweest, vis gegeten in het Maritim restaurant in de Marina, en enkele foto’s gemaakt van de opening van een nieuwe bar in El Gouna: de Boxers Bar.

Meer informatie over El Gouna ook onder
www.elgounatimes.com

Geplaatst in Egypte (El Gouna), Lente 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.