Maandag, 29 Mei 2006

Zwaar bewolkt, en al iets kouder deze ochtend: 6 ° C.

Gisteren waren we de hele dag op een feest in hotel Drosson in Wirtzfeld, waar Brigitte’s zus Maria met haar man Robert hun 25 jarige huwelijk vierden:


Hotel Drosson, Wirtzfeld


Feestzaal Hotel Drosson, Wirtzfeld

En in de loop van vanochtend is Jochen vertrokken voor een weekje vakantie naar El Gouna.

Vraag aan onze website bezoekers…

Wij zijn overigens aan het dubben wat we gaan doen met de hoge haag (4-5meter hoog) in onze tuin aan de kant van onze buren. Wij zijn met de buren verwant, want dat zijn dus de feestvierders van gisteren: Maria en Robert, de zus van Brigitte met haar man. (De man van de grote voorraad brandhout, zie vroegere edities…)

De coniferen die daar sinds een 25-tal jaren staan zijn al enkele keren een metertje in de hoogte besneden, maar omdat ze op het zuiden staan, werpen ze nog altijd teveel schaduw op het grasveld tussen terras en haag. Daardoor komt er in het gras te veel mos. Bovendien hebben we nauwelijks bij ons wind uit het zuiden, zodat de haag als windscherm ook niet erg zinvol is.

Een eerste plan is om de coniferen radikaal omlaag te snijden, op zo’n 75 of 80 cm hoogte. We zouden graag van jullie weten of jullie daarmee ervaring hebben opgedaan: gaan de coniferen dan dood of zullen ze na zo’n gewelddadige ingreep toch weer verder groeien?

Een ander plan is om de coniferen kompleet met wortel en al te verwijderen. Maar dat betekent dat ze met een traktor over het grasveld moeten rijden om de coniferen uit de grond te trekken, waarbij we dus ook het grasveld kompleet nieuw zouden moeten aanleggen.

Nog een ander plan zou kunnen zijn om de wortels te laten staan, en zo vlak mogelijk boven de grond af te zagen. Dan met potgrond tussen de stompen opvullen en de afscheiding te beplanten met lagere struiken en bloemen.

Graag jullie mening hieromtrent, misschien heeft iemand ervaringen met dergelijke “operaties” en kan ons daarvan laten mee profiteren?

Geplaatst in Lente 2006.

2 reacties

 1. Dag Hubert,

  Betreft je vraag :
  >

  ——-> Hierbij mijn persoonlijke ervaring. Ik heb dit een aantal jaren ook gedaan in mijn tuin. Coniferen gaan niet dood na dergelijke inkorting en ze zullen terug beginnen te groeien, MAAR……. hoofdzakelijk in de breedte en veel minder in de hoogte. De haag zal dus vooral dikker worden in de jaren na de ingreep. Bij mij werden ze uiteindelijk zo breed dat ik ze uiteindelijk allemaal heb moeten verwijderen. Er staat nu haagbeuk (Carpinus betulus) en dat is veel handiger om in vorm en hoogte te houden.

  Succes nog verder met je prima site,

  Vriendelijke groeten,

  Mark Billiau

 2. Hubert,

  Ik sluit me aan bij de reaktie van Mark. Enige opmerking is dat Haagbeuk bladverliezend is, dat betekent dat je er in de winter doorheen kan kijken. Een alternatief is een haag van Beuk (Fagus sylvatica), deze verliest zijn (verdorde) blad pas in de lente.

  Veelm succes!

  Philip Van Landuyt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.