‘Sportzadel slecht voor seksleven’

Weer een leuke wetenswaardigheid van Mies…
(De leuke foto kan ik jammer niet plaatsen omdat ik niet weet of er copyright op is)

‘Sportzadel slecht voor seksleven’ kopt de Consumentengids deze maand. Om de zoveel tijd keert dit thema in de media terug. En elke keer is er wel een nieuw onderzoek te melden. De feiten op een rijtje.

Erectiestoornissen
Eerst het artikel uit de Consumentengids.
‘Fietsen is gezond. Maar het kan wel een slechte invloed hebben op het seksleven van mannen. Onlangs bleek uit een Amerikaanse onderzoek dat mannen die veel fietsen, vaker last hebben van erectiestoornissen. De wetenschappers deden onder andere onderzoek bij Amerikaanse politiemannen die op de fiets patrouilleren. Ze ontdekten, dat deze minder vaak een erectie krijgen en dat die ook van kortere duur is dan bij mannen die zelden of nooit op de fiets stappen.

Hard en langwerpig
Volgens de onderzoekers komt dat doordat het zadel, dat bij herenfietsen meestal harder en langwerpiger is dan bij typische vrouwenzadels, de bloedtoevoer naar de ‘edele delen’ tegenhoudt. Vooral racefietsen hebben een zeer smal, meestal vrij hard zadel dat tijdens het fietsen precies op de prostaat drukt. Bij wielrenners komt het daarom regelmatig voor, dat zij na een lange tocht moeite hebben met plassen.

Gezondheidszadel
Uroloog dr. Ypma van de Andros Mannenkliniek: “Veel fietsen kan inderdaad leiden tot irritatie van de prostaat, waardoor die gaat zwellen en de doorgang van urine door de plasbuis bemoeilijkt wordt”. Ook de relatie met impotentie is hem bekend. Ypma: “Mannen die veel fietsen kunnen problemen voorkomen door een speciaal zadel aan te schaffen. Het best kun je kiezen voor een kort gelzadel met een gleuf op de plaats waar het schaambeen op het zadel rust. Zoals het gezondheidszadel van vroeger, eigenlijk”.

Derde bal
Van wielrenners wisten we al, dat ze soms pittige klachten over hun zitvlak krijgen. Vooral het ‘perinium’, het gevoelige gedeelte tussen balzak en anus waar zich allerlei zenuwen bevinden, is berucht. Het volle lichaamsgewicht rust daar tijdens het rijden op. Een zeer pijnlijk bobbel, ook wel ‘derde bal’ genoemd, is soms het gevolg.

Vrouwen
Ook bij vrouwen kunnen problemen ontstaan, zo bleek al uit eerder Amerikaans onderzoek. Bij meer dan de helft van de 180 vrouwelijke wielrenners kwamen klachten voor. Ze varieerden van pijn en een verdoofd gevoel aan het zitvlak en de genitale organen tot pijn tijdens seks. De klachten konden soms enkele dagen aanhouden. Ook hier was de conclusie, dat bij gebruik van een gespleten zadel veel minder klachten optreden.

Geplaatst in Wist je dat...?, Zomer 2006.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.