Donderdag, 20 Juli 2006

Opnieuw een warme dag vandaag, maar waarschijnlijk iets minder extreme temperaturen dan gisteren. Wel meer bewolking en kans op een regenbui of onweer. De maand Juli 2006 belooft in de weerstatistieken tot een van de warmste uit de laatste 175 jaar te worden…

De eerste onweders van de nieuwe hittegolf zijn gisteren in de late avond over België getrokken, maar niet over de Hoge Venen. Op de bliksemkaart kon men vervolgen hoe de onweders vanaf Duinkerken naar West Vlaanderen en van Luxemburg door de Maasvallei naar Limburg en Antwerpen trokken. Daarbij dus de hoogvlakte rondom Wirtzfeld ontweken…

Na een rustige administratieve dag, hoofdzakelijk binnenshuis met de rolluiken omlaag om de zonnestraling buiten te houden, in de late middag met Brigitte in het Meer van Bütgenbach gaan zwemmen.
Er zijn diverse zomerkampen van scouts en jeugdbewegingen in de onmiddelijke omgving, en zij beleven een prachtige tijd aan de stranden van het meer en in en op het water. En het was duidelijk te horen dat ze er plezier aan beleefden. We hebben dus een rustig plekje een beetje afzijds opgezocht om aan het gejoel en gelach te ontkomen.

Als je bij ons de voordeur open doet, is het een geschreeuw en gepiep van jewelste, als de vogels uit de struiken en bomen aan de voorkant van ons huis opstuiven. Er zitten op het ogenblik veel spreeuwen en lijsters in onze tuin, want de vogelkers begint nu te rijpen.

Daarna met ons vieren op ons terras koude salades verorberd. Brigitte heeft ’s avonds de strijk op het terras gedaan, (het wasgoed was overdag soms al droog aan de lijn voordat het laatste stuk uit de wasmand werd gevist…). Strijken kun je moeilijk doen met de volle hitte en de was is ’s avonds bovendien opnieuw een beetje vochtig door de opstijgende dauw. Het blauwe lampje van haar strijkijzer bewoog als een gloeiwormpje heen en weer over de strijkplank in het schemerdonker.

De vleermuizen begonnen rond 21.30 uur met hun strooptochten op vliegen en muggen, zij scheren geruisloos over onze tuin, en je staat verbaasd hoe ze bij de invallende schemering hun prooi lokaliseren en de bomen ontwijken met hun radar systeem.

In Wirtzfeld was het gisteren tot 23.00 uur goed buiten te vertoeven bij temperaturen die dan nog steeds rond de 20° C lagen. Ik heb gisterenavond op ons terras, op een zonnebed liggend, gekeken hoe het firmament van licht naar donker overging, en hoe de eerste sterren langzaam hun stralen door de avondschemering heen priemden, een verbinding zoekend met personen die nu niet hier kunnen zijn.

Vergezeld van de pinkende lichtjes van de vliegtuigen die in onze streek slechts een licht gebrom van zich laten horen, omdat ze meestal op een hoogte van 10 km of meer over ons heen vliegen naar verre oorden om horden vakantiegangers naar hun bestemming of terug naar huis te brengen.

Bij ons in Wirtzfeld dankzij dit weer pure vakantie idylle, na verleden week zoveel bedroefheid.

Geniet ervan.

Geplaatst in Zomer 2006.

Eén reactie

 1. ’t is weer plezant: 1 januari 1970, 00.59 uur, 0°, 0 % luchtvochtigheid … geeft de banner aan … afin het weet weer van ’t zonneke. Maar ’t is wel leuk dat ik weer 36 jaar jonger ben, haha …

  Gisterenavond toen we naar Atzerath reden, hebben we inderdaad 2 hevige regenbuien gehad tss Luik en Verviers, idd in de maasvallei. Korte, hevige buien, de ruitenwissers moesten in de snelste stand en we konden maar tegen 90 per uur. ’t Was snel over en de ruiten waren weer proper. Alleen als we hier thuis kwamen was ’t wel heel warm hier binnen, zelfs met muren van meer dan 30 cm dik. Dus maar snel alle vensters open. Slapen lukt hier steeds wel goed … het koelt ’s nachts goed af …

  zonnige groetjes,
  vandaag en morgen vanuit Atzerath
  Marlies

  De fout in de banner is er niet altijd, kwestie van dat de kamera een hard reboot gemaakt heeft… nu dat ik je bericht bekijk was het opnieuw allemaal normaal, en is de leeftijd ook weer die van vandaag… er is geen vat op te krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.