Woensdag, 26 Juli 2006

Update 16.35 uur: heftige wind in Wirtzfeld, net over Duitse grens zijn er nu wel onweders… benieuwd of die naar ons toe komen of weer noordwaarts trekken…

Het onweer is dus toch ook bij ons voorbijgekomen, vergezeld van een heftige regenbui.
De ultieme test voor mijn thermometerhut (zie verder…) die echter droog is gebleven (van binnen dan toch). Rond 19.00 uur was alles overgetrokken.

Toch onweders in Hoog België, maar morgen blijft de kans relatief klein, omdat de voor morgen voorspelde onweders langzaam van West naar Oost zullen trekken. Betekent wel dat ten laatste op Vrijdag en ook nog Zaterdag er plaatselijk onweders kunnen optreden met mogelijk heftige regenval.

Jochen heeft ondertussen ook nog een nieuwe link hier rechts toegevoegd: Immobiliën, te koop of te huur, een pagina vol met links van een aantal makelaars die objekten in onze streek aanbieden, en welke taal opties deze kantoren aanbieden op hun website, en of ze alleen verkopen of ook verhuurobjekten hebben.

Ons weerstationnetje heeft nog altijd af en toe problemen, het is de Webcam (waaraan het weerstation is aangesloten) die regelmatig een “hard reboot’ maakt zonder aanwijsbare reden, en die reboots gebeuren meestal ’s morgens tussen 10 en 12 uur. Daarna loopt de camera (meestal) constant door. We hebben er nog geen oplossing voor.

De hoge temperaturen die we in de laatste twee weken hebben kunnen noteren met de sensor van het weerstation kwamen me zelf toch een beetje erg hoog voor.
Mede een reden was dat de sensor, alhoewel hij bij het tuinhuisje onder het dak (richting noorden) gemonteerd zat, ’s morgens tijdens de opkomst van de zon toch nog blootgesteld was aan zonnestraling. Als de zon dan achter de muur verdween, zakte de temperatuur eerst weer iets, om vervolgens de rest van de dagtemperaturen korrekt weer te geven.

De enigste oplossing leek dan maar een thermometerhut te installeren.

Nader Verklaard – Thermometerhut, Sensorhut, Weerhut
De temperatuurmeting wordt gedaan in een weerhut of thermometerhut. Vroeger werd de voornamelijk de weerhut of thermometerhut gebruikt, dit was een vierkante kast met lamellen erin. Zo had de wind vrij spel, maar het zonlicht en de neerslag kon niet bij de meetinstrumenten die in de weerhut stonden opgesteld.
Tegenwoordig hebben de grote weerhutten plaats gemaakt voor zogenaamde sensorhutten. Het principe is hetzelfde gebleven, de wind heeft er vrij spel, maar zon en regen kunnen niet bij de sensoren komen. De sensoren (thermometer en hygro- of vochtigheidsmeter) zijn op precies 1.5 meter hoogte in de sensorhut opgesteld. Overal ter wereld is deze opstelling op 1.5 meter hoogte boven kortgemaaid gras hetzelfde. Zo kan men vergelijkingen doen tussen verschillende weerstations.

Maar ja, waar vind je zo iets, en wat gaat dat spul wel niet kosten? Degene die deze website regelmatig vervolgen weten ondertussen wel dat ik niet zo snel terugschrik voor het een of andere klusje.

Het begon na een beetje rekenen en overleggen dan allemaal gisterenochtend met de aankoop van een aantal latjes en vierkant hout, twee hardhout platen voor dak en bodem, plus twee spuitbussen witte lak.


Het begin van de Thermometerhut

Met een verstekzaag werden de latten voor de lamellen aan de buitenkant van de hut op maat gezaagd…


Op maat zagen met verstekzaag


Alle onderdelen op maat

Vervolgens heb ik een sjabloon gemaakt waardoor de onderliggende vierkanthoutjes niet konden verschuiven tijdens het voorboren van de gaten en het vastschroeven van de lamellen.


Sjabloon voor de montage

De lamellen zitten aan binnenkanten en buitenkant op een andere hoogte om het binnenschijnen van de zon te voorkomen, terwijl de wind er wel doorheen kan.


Een van de vier wanden met lamellen binnen en buiten

Hetzelfde werd gedaan met de andere drie zijden…


Bevestiging van de lamellen binnenzijde


3 zijden aan de bodem vast bevestigd

De vierde zijde wordt los in de thermometer geplaatst, zodat die als toegang gebruikt kan worden.


4de zijde blijft los als toegang


Dak erop

Dan nog het dak erop, op een paal gezet, en dan met de spuitbus witte lak erop.

Aldoende heb ik dus nu een Thermometerhut, en vanaf deze namiddag is de sensor van ons weerstation aan de webcam aangesloten en zal de temperatuurmeting van ons weerstation volledig conform zijn met de standaards die wereldwijd gelden:
Beschut voor zonne-instraling en regen, maar bereikbaar voor de wind, en geplaatst op 1.5 meter hoogte boven gemaaid gras.


Wirtzfeld Thermometerhut


Weerstation Sensor in thermometerhut

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2006.

8 reacties

 1. Hubert,
  Jij bent gewoonweg ’n ongelooflijke krak in je vak ( en ook in andere…)!!!
  Zwoele groetjes vanaf een met plastiek waterzakjes behangen terras.

  enne… helpen de waterzakjes??

 2. Hubert,
  Jij bent toch niet te filmen, zeggen ze bij ons, dat wil zeggen wat Mies hierboven al schreef.
  Het weerstationnetje ziet er wreed goed uit. ‘tZal zeker wel werken zo …
  Zeg … en de waterzakjes???
  Ik heb er één voor de achterdeur gehangen en warempel … dat werkt. Aan de paraplu boven de tafel is het moeilijker, maar als mijn ventje het terras (vloer af heeft) dan zetten we daar een tent op en op elke hoek van die tent wil ik dan zo’n zakje bevestigen. Ik heb gewoon een pedaalemmerzak gebruikt daarvan kan je de handvatten gebruiken om het ergens aan te bevestigen.
  Zal eens een foto naar je mailadres sturen, dan kan je het mss op de website plaatsen …
  groetjes
  Marlies

  Foto kan natuurlijk altijd, ik heb net zelf enkele foto’s gemaakt van mijn zakjes voor mijn bericht morgen, heb er twee opgehangen. Er zijn inderdaad minder vliegen in het kantoor, maar er was net een onweer, dus ik twijfel nog een beetje of het aan de zakjes ligt.

 3. Beste Hubert
  mag ik vragen of er ook pepaalde afmetingen zijn van zoon weerstaion of heeft dat geen belang als je zoo iets maakt
  Groetjes Carl

  Sommig thermometerhutten zijn langwerpig, maar dat is dan nodig omdat die speciale lange en liggende thermometers hebben. Omdat mijn sensor slechts weinig plaats inneemt, heb ik het geval 30 op 30 cm (bodemplaat gemaakt en 40×40 dak plaat. De hoogte is ca 40 cm (plus bodem en dakdikte), omdat ik na meten van de lamellen (en na uitrekenen hoeveel ik er uit de gehaalde latten kon zagen), 7 lamellen aan de buitenkant en 6 lamellen aan de binnenkant kon plaatsen. In het fotoalbum zie je een foto staan van de paar cm restjes hout die ik over hield

 4. Mail is verstuurd!
  Wel hier in Atzerath heeft het nog steeds niet geonweerd en de vliegen zijn serieus minder sinds vorige week.
  Vind ik dit toch wel een IDEALE GOEDKOPE, zelfs oplossing … niet te geloven
  Een vraagje : als ik op de link ‘Bliksems’ hierlangs klik moet ik dan verder nog iets doen om te kijken of er onweders zijn, want alleen in de regio London heb ik nu signalen …
  How How How, ik moet foto’s gaan trekken, mijn ventje is inmiddels verder aan ’t terras beginnen werken … veel te warm overdag, en we hadden overigens bezoek, hier!
  groetjes Marlies

  Bliksems: je kunt bij het weerstation Aalst op de button zoom en FULL klikken om heel europa of alleen Belgie te bekomen. Het systeem herlaadt zich elke 60 seconden en je kunt kijken naar de laatste 30 of 60 minuten (boven het landkaartje zie je enkele commando’s waar je op kunt klikken). De kleuren van de bliksems duiden aan hoe lang geleden die plaats vonden. Door er langer naar te kijken (dus na enkele minuten laten herladen) zie je ongeveer in welke richting de onweders trekken.

  Onweer: erg plaatselijk, we hadden 20 liter regen op een uurtje tijd!

 5. hoi Hubert,
  Bij ons is het hier in Weywertz op een paar druppels na droog nog gebleven tot hier toe.
  Met als gevolg nog plakkend warm.

  Groetjes Ria.

  Bij ons is er op een uurtje tijd 20 liter per m2 gevallen. Wat je dus plaatselijk noemt. Laatst had het aan de ene kant van Wirtzfeld geregend en aan onze kant niet… Als je de thermometer curve bekijkt van onze weer statistiek, zul je zien dat die omlaag duikelde, maar ondertussen opnieuw gestegen is, terwijl ons terras na een half uurtje alweer kurkdroog was.

 6. Ha Hubert,

  Dat ziet er weer puik uit , echt vakmansschap !. Ik ben benieuwd naar de resultaten van al die metingen. Nu ga je straks natuurlijk statistiek bedrijven op al die gegevens en worden wij getrakteerd op mooie grafiekjes. Ik maak nu sinds 1/2 jaar gebruik van de rss feed en krijg bij elke update een melding. Dit zorgt ervoor dat ik ook in de zomer naar de website word gelokt en kom ik er achter dat er veel meer is dan sneeuw in Wirtzfeld.

  Groeten
  Dave (Nuenen, NL)

  Dave, die statistieken/grafieken zijn er al sinds een tweetal weken … zie de link hier rechts in het menu: Wirtzfeld Weer Statistieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.