Woensdag, 2 Augustus 2006

Opnieuw zwaar bewolkt in Wirtzfeld, en de temperatuur is ook niet meer dat wat we gewend waren. Gisteren is het bij ons niet warmer dan 18.4° C geworden, en als we de weerman mogen geloven, zal het de rest van de week ook niet warmer worden.

Tijd dat we dus beginnen te denken om brandhout te kopen voor de open haard, en ook de mazout (stookolie) voorraad voor de kantoorverwarming moeten we aanvullen.


De evolutie van stookolie prijzen in Belgie (laatste 9 jaar, Bron: Total)

De prijzen van de stookolie zijn ontzettend hoog, (verdrievoudigd in de afgelopen 9 jaren) maar vanwege de gebeurtenissen in het Midden-Oosten zullen die de komende winter ook niet meer omlaag gaan. Denk ik tenminste.

Wat denken jullie ?

Geplaatst in Zomer 2006.

5 reacties

 1. Hubert,

  ik vrees ook dat de prijzen weer de pan zullen uitswingen.
  Het zal weer een grote hap uit het budget worden van jan modaal.
  Wij hebben nog een geluk dat het hier in Vlaanderen niet zo koud wordt als bij jullie.

  groeten

 2. Kop op Hubert, de zomer is nog niet voorbij. PS heb je mijn mailtjes ontvangen?
  Wie niet voozorgt voor de winter, die kan wel een te laat komen!! mailtjes ontvangen, worden in een toekomstig bericht mee verwerkt

 3. Hubert,

  Ook ik vrees dat de prijzen in de toekomst alleen nog maar zullen stijgen.
  Het brandhout voor de kachel is bij ons eveneens behoorlijk duur!
  Hoe zit dat bij jullie?

  Groetjes

  Heb net weer 6 m3 bestelt bij mijn oude leverancier, maar weet eerlijk gezegd nog niet hoeveel we dit keer moeten betalen…

 4. Gegroet Hubert
  (Stook) olie wordt duurder en duurder. Zoals je aanhaalt verdriebubbeld in 9 jaar. Verdubbeld in 2 jaar.
  Gezien het merendeel van de ruwe olie in het Midden Oosten geput wordt, en gezien de durende twisten die daar uitgevochten worden, zie ik de olie prijzen niet dadelijk omlaag gaan.
  Mijn beroepsbezigheden situeren zich in het havengebeuren en het wegvervoer. De branstofkosten swingen de pan uit, want niet alleen de brandstofprijs gaat in de hoogte, ook al de afgeleide producten uit de petrochemie ( smeermiddelen, banden, koelvloestoffen, onderdelen, en ga zo maar verder)
  De automobilist ondervindt dit ook. Wat ergerlijk is in deze materie dat de “staat” zo slapend rijk wordt. Accijns en BTW tarief blijven even hoog, dus als de olieprijs stijgt, stijgen de accijns en btw (mag dit nu ook volgens de nieuwe spelling in kleine letterkes omdat het een bekende afkorting is ????)
  De prijs van de olieproducten verdubbelde in 2 jaar dus de inkomsten voor “vaderke staat” hierop verdubbelden dus ook. En dit is niet min. Herinner vorig jaar. Stookolie premie beloven, en dan via naar chantage riekende praktijken deze terugvorderen op de (olie) industrie.
  Ook de prijzen van het “stookhout” gaan in stijgende lijn. Ik denk als we deze prijzen gaan vergelijken met 9 jaar terug dat er ook een merkelijk verschil is.
  Privé gebruken wij enkel elektricteit als energiebron. Als we alles rekenen (aankoop, onderhoud,levensduur van de toestellen, de energieprijs) dan komen we tot de slotsom dat we een goede keuze maakten.
  Jos

  Met onze strenge winters zou de elekticiteitsprijs bij ons echter ook zwaar doortellen… Wij hebben alleszins voor een goede isolatie van ons huis gezorgd: 30 cm gasbeton wanden, thermoplus wanden, 17 cm isolatiekorrels in het plafond, thermostaatventielen, rolluiken, buitenvoeler voor de brander, etc…

 5. Weet je als ik bij de mensen bomen ging zagen moest je maar zorgen dat je alles mee
  nam nu staan ze stom verstelt of verklaren ze je zot als je vraagt of je het moet meenemen ook al zijn er nog die zeggen neem het maar mee om dat ik het zaag in lengtes van 2.50m en ze er te veel werk aan hebben en op die manier zit ik nog met overschot van hout en verwarm ik het grootste deel de hoeve er mee anders is het inderdaat niet te betalen nog, maar ik weet niet of dat bij jullie is maar in de walen heb je normaar de kans ieder jaar een stuk bos of aantal bomen uit te doen mits je er nieuwe jonge in de plaas terug plant als inwooner van je dorp het kost wel wat werk maar je stookt een hele tijd gratis
  Groetjes carl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.