Donderdag, 3 Augustus 2006

Deze nacht viel de temperatuur bij ons al tot 8° C, en ook deze ochtend was het niet veel warmer. Ook vandaag wordt regelmatig een regenbui verwacht. De uitgedroogde grond zal er dankbaar voor zijn.

Gisteren overdag was het ook al wat koeler, en af en toe was er een (heftige) regenbui in Wirtzfeld. Reden genoeg om binnen te blijven, en verder te werken aan de administratie en boekhouding, die altijd aan het begin van de maand wat intensiever uitvalt.

Daarna enkele inkopen gedaan, en mijn zomerbanden laten inspekteren bij de banden specialist, voordat ik met mijn auto een dezer dagen bij de jaarlijkse auto keuring moet voorrijden.

In de latere namiddag heb ik een jaarlijkse schoonmaakbeurt gegeven aan de afvalwater systemen van ons huis. Nadat wij vroeger problemen hebben gehad met dichtgeslibde leidingen die dan ook nog dichtvroren tijdens koude winters, heb ik de laatste jaren er een gewoonheid van gemaakt om voor de winter te zorgen dat alle leidingen netjes schoon zijn. Want als je wateroverlast krijgt door terugloop in de leidingen, en je de kanaaldienst moet laten komen om de boel te repareren, dan kun je je voorstellen dat dergelijk werkje ter voorkoming het kleinere euvel is.

Probleem is dat met onze lange leidingen (tot 15 meter lengte) je niet met een normaal ontstoppingsmiddel kunt werken. Ik heb een hogedrukreiniger die af en toe gebruikt wordt om de auto’s te wassen, de meesten onder jullie kennen zo’n apparaat wel, er zijn tegenwoordig al apparaten voor onder de 100 Euro te koop voor huis, tuin en keuken werk.

Enkele jaren geleden heb ik een speciaal accessoire voor dat hogedruk apparaat aangeschaft, dat misschien niet iedereen van onze lezers kennen: je schroeft de spuitkop van het hogedrukreiniger apparaat eraf, en dan kun je een verlengingskabel van zo’n 15 meter lengte aansluiten waarop aan het einde een sproeikopje zit, waarvan de uitlaatgaatjes achterwaarts gericht zijn, het spuit dus achteruit.


Door de hoge druk waarmee het water uit die gaatjes spuit, wordt de slang voorwaarts gestuwd. Omdat de slang nogal flexibel is, kun je die dan door leidingen sturen, als de bochten niet te scherp zijn. Door de sterke stralen die uit de sproeiers komt, worden de leidingwanden van binnen schoon gespoten. Als je de waterdruk terugneemt, kun je de slang weer probleemloos uit de leiding terugtrekken.

Een keer per jaar jaag ik die slang door de dunne afvoerleidingen van de keuken en waskeuken, om de vettige aanslag die zich in de loop der tijd aan de buis binnenkanten afzet, ervan af te spuiten, waardoor de afvoerleidingen van binnen kompleet schoon worden.


In de garage waar het centrale zinkputje is, doe ik de slang ook door de 10 cm dikke afvoerleiding tot aan de “sickergrube”, dat is de grote bezink put waar alle afvalwater van de niet sanitaire inrichtingen samenkomt.

Af en toe stuur ik de slang ook door de afvoerleidingen van de toiletpot van badkamers en gastenwc, maar daarvan bespaar ik je de foto’s.

Na het werk kan het wel nodig zijn om de slang die door die leidingen is gegaan, ook aan de buitenkant schoon te maken. Ik rol de slang daartoe op en stop die in een emmer met heet water.


Opgelet: voor het geval je de slang met aktieve hogedruk kompleet uit de leiding trekt, loop je het risiko dat je ondergespoten wordt. Dus eerst het apparaat afzetten voordat je de slang er uithaalt!

Als dat dan toch te laat gebeurde, dan doet een heet bad wonderen…


Jaja, ik hoor jullie kommentaar al: waar is Hubert in dit bad, maar dat beeld wil ik jullie maar beter besparen!

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2006.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.