Dinsdag, 22 Augustus

Ik had gehoopt dat het vanochtend droog zou zijn (hadden ze tenminste voor vandaag voorspeld), maar dat was vroeg in de ochtend niet het geval.

Ik had namelijk tijdens het verven van de dakoverstek verleden week vastgesteld dat er boven de slaapkamer van Mike twee dakpannen waren, die elk een gat hadden, midden in de dakpan.

Waardoor die gaten ontstaan zijn, blijft een raadsel. Hagelstenen die de dakpan beschadigd hebben, en dan door vorst verder zijn uitgehold?
Lijkt me erg onwaarschijnlijk.

Misschien teveel kalk in de dakpan die dan in de loop der jaren is opgelost en op die manier een gat is ontstaan?
Wie zal het zeggen.

In ider geval, dit leidde ertoe dat er in de loop van de afgelopen maanden water door deze dakpannen naar binnen kon sijpelen. Omdat Mike in Egypte is, was ons dit niet zo opgevallen, totdat de spaanplaat die de rolluikkast afdicht, lelijke kringen begon te vertonen.

We dachten eerst aan condenswater, maar toen de plaat vervangen werd, zagen we dat er toch meer water was binnengedrongen als alleen condenswater.

Op de foto duidelijk te zien dat zelfs het beton boven op de vensterdalle vochtig was. Om te vermijden dat er schimmel zou ontstaan moest dus eerst alle oude houtwerk verwijderd worden en een schimmelwerend produkt gestreken worden.

Overigens vonden we ook nog een oud wespennest dat in de rolluikkast verstopt zat:

Omdat het dus deze ochtend regende, moest ik extra veiligheidsvoorkeringen treffen voordat ik het dak op zou gaan, dakpannen in de regen kunnen erg glibberig zijn.

Met de grote ontsnapping uit de gevangenis van Dendermonde in mijn achterhoofd (waar samengeknoopte beddelakens als vluchtweg werden gebruikt…) moest ik dus iets bedenken om veilig het dak op te kunnen kruipen. Ik heb daarom een aantal stevige spanbanden aan elkaar geknoopt en het ene einde ervan vanaf het terras over het dak heengegooid. Aan de terraskant werd de band dan stevig aan een van de coniferenstammetjes vastgeknoopt.

Dan aan de andere kant van het huis de ladder op, en de spanbanden vastgeknoopt aan een gordel die ik kruiselings over buik, nek en rug heb geslagen.

Het verwisselen van de dakpannen was toen een fluitje van een cent.

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2006.

Eén reactie

  1. das wespennest muss bald 15 jahre alt sein – kann mich noch erinnern dass ich andauernd wespen ums fenster hatte und dann habe ich 1-2 spraydosen reingejagt… am nächsten tag dann andauernd die rolladen ein stück auf und zu gemacht und die wespen kamen raus gefallen…

    Vertaling: Mike zegt dat het wespennest beslist 15 jaar oud moet zijn, hij kan zich nog herinneren dat hij voortdurend wespen bij zijn venster had, en heeft dan 1-2 spraydosen insecticide erin gespoten… de volgende dag heeft hij regelmatig het rolluik omlaag en omhoog gedaan, en toen vielen de dooie wespen naar beneden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.