Woensdag, 4 Oktober 2006

Opnieuw lichte motregen in Wirtzfeld.

Gisterenavond de oude film “De Jakhals” op TV gekeken, het verhaal over de poging van de OAS om De Gaulle te laten vermoorden. Omdat ik het boek (heel) vroeger eerst in het Nederlands en enkele jaren daarna in het Duits heb gelezen wilde ik de film persé ook eens zien. Was best spannend, maar het was bijna 02.00 uur deze ochtend voor ik mijn bed vond… En dat is dus duidelijk niet meer een tijdstip dat ik gewoon ben.

Gevolg: deze ochtend vrij laat op met een gevoel alsof ik een kater heb…

Ik zal maar heel rustig aan mijn dag beginnen!

Een duidelijke uitspraak gisteren in verband met vluchtmisdrijf na dronkenschap aan het stuur:

In Brugge heeft de rechter uitspraak gedaan in het ongeval waarin een 16-jarig meisje omkwam. De chauffeur is veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij kreeg ook een levenslang rijverbod en een boete van 4.675 euro. Vorig jaar reed de man het 16-jarige meisje stomdronken aan op de Brugse ringweg. Daarop pleegde de chauffeur vluchtmisdrijf.

Echter: ook de uitbater van het café waar de chauffeur gedronken had, is veroordeeld. De uitbater mag een jaar lang geen alcohol schenken, moet 275 euro boete betalen en vijftien dagen naar de gevangenis. “Een regelrechte ramp voor de horeca”, reageert Horeca Vlaanderen. (Het Nieuwsblad).

Zien jullie dat anders ?? Graag jullie reacties…

Geplaatst in Herfst 2006.

7 reacties

 1. Nou ik vind het triest dat de horeca daarvoor moet boeten, die chauffeur is volwassen en weet dat hij niet mag rijden als hij drank op heeft. Het is praktisch onmogelijk om alle klanten in een kroeg of discotheek in de gaten te houden of ze teveel gedronken hebben en of ze achter het stuur stappen. Ze zijn zelf oud en verantwoordelijk genoeg en het is altijd bekend geweest dat je niet mag drinken als je nog moet rijden.

 2. Heel jammer uiteraard wat er is voorgevallen, maar de Horeca hier mee verantwoordelijk stellen gaat me toch te ver.
  Het is nog steeds hun broodwinning en de mensen uit de Horeca krijgen het al genoeg te verduren.
  Je kan toch moeilijk een wapenhandelaar veroordelen omdat iemand bij hem een wapen gekocht heeft en daarmee iemand vermoord.
  De mensen moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

 3. Vind dat een goeie kroeg baas moet ingrijpen als iemand stom dronken wil gaan rijden. Wou dat ze het hier in nederland ook eens deden. Je kan het misshien niet hellemaal voorkomen maar allicht een poging wagen om de mensen die met een slok op (te veel is zo’n wazig begrip) nog willen rijden. Zelf rij ik alleen als ik niet gedronken heb. Of bij 1-2 biertjes na een uur of anderhalf pas …

 4. De poll van het nieuwsblad zegt momenteel dat 63.45 % op 747 stemmen nee tegen
  het uitgesproke vonnis.
  Ik vind dat een horeca uitbater wel een verantwoordelijkheid heeft (zoals iedereen dacht ik)
  maar de vraag is waar ligt de grens om iemand drank te weigeren ….

 5. Nou als een goeie kroegbaas kun je niet altijd ingrijpen als iemand dronken wil gaan rijden. Ik ben zelf in het weekend (assistent) bedrijfsleidster in een groot uitgaanscentra (3000 personen) en het is onmogelijk om in de gaten te houden of iemand dronken zijn auto instapt. Er is buiten een hoop bewaking, maar er vertrekken zoveel mensen tegelijk, dat je daar geen zicht op hebt. Als we toevallig zien dat er iemand dronken zijn auto wil instappen, informeren we meteen de politie, die zijn meestal tegen sluitingstijd in de buurt of aanwezig en houden deze persoon staande. Maar het is dus makkelijk praten theoretisch, maar in de praktijk gaat het niet op vooral niet voor grote horecagelegenheden.

 6. De wet zegt dat men aan personen die tekenen van dronkenschap vertonen geen alcohol mag schenken.
  Ik ben het met Klaartje eens dat een uitbater niet iedereen in de gaten kan houden,de ene persoon kan 10 glazen op hebben zonder dat men kan zien of hij gedronken heeft , en bij een andere persoon met twee glazen op kan men al zien of horen dat hij genoeg heeft.Hoe kan een uitbater weten dat een klant zelf met de auto is, of te voet , of met iemand anders meegekomen is en zelf dus niet moet rijden.Of een klant die in een hotel verblijft en in de bar enige glazen drinkt, en een beetje in de wind is, moet men die ook naar zijn kamer sturen?
  Ik denk als een klant zich normaal gedraagt, de uitbater niet rap zal geneigd zijn om deze persoon drank te weigeren, maar iemand die zich agressief gedraagt na enkele glazen, die zal men aanmanen geen alcohol meer te gebruiken en eventueel, als hij het te bont maakt de politie er bij halen.
  Zoals Koenraad zegt, zijn het de klanten zelf die hun veranwoordelijkheid moeten nemen.maar waar ligt de grens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.