Maandag, 9 Oktober 2006

Vandaag nog vrij zonnig in het Oosten van België, terwijl uit het Westen in de loop van de dag meer bewolking binnentrekt.

De verkiezingen in België voor Provincieraad en Gemeenteraad zijn voorbij, in het duitstalig gedeelte is in de meeste gemeenten geen verandering in het aktuele bestuur ontstaan, in Büllingen hebben slechts 2 van de 4 opgestelde lijsten voldoende stemmen gehaald om in de gemeenteraad in te trekken.

Wirtzfeld valt onder de Gemeente Büllingen. De gemeente Büllingen heeft 5385 inwonders, waarvan 3880 stemrecht/stemplicht hebben. Nieuwe Burgermeester in Büllingen wordt Friedhelm Wirtz (1054 voorkeurstemmen) van de kieslijst Wirtz-MfG (Miteinander für die Gemeinde).

De oude burgermeerster Gerhard Palm kandideerde niet meer en fungeerde op die lijst alleen nog maar als lijstduwer. Gerhard Palm kreeg door het bescheiden aantal voorkeurstemmen (291) zelfs geen plaats meer in de nieuwe gemeenteraad.

De Wirtzfelder Reinhold Adams kreeg 430 voorkeurstemmen en hij zetelt dus voor de eerste keer in de Büllinger gemeenteraad voor Wirtzfeld.
De lijst Wirtz-MfG krijgt in totaal 9 zetels, de lijst FBB (Freie Bürgerliste Büllingen) de overige 8 zetels. Er zitten vanaf nu 5 vrouwen op 17 gemeenteraadszetels: 3 voor MfG, 2 voor FBB.

Hieronder alle namen die het “gehaald” hebben met hun aantal voorkeurstemmen:

Lijst Wirtz – MfG
Friedhelm Wirtz, Honsfeld 1054
Vroni Jost-Collas, Mürringen 316
Wolfgang Reuter, Manderfeld 294
Reinhold Adams, Wirtzfeld 430
Willy Heinzius, Büllingen 410
Sabine Rauw-Wirtz, Hünningen 309
Herbert Stoffels, Rocherath 303
Herbert Rauw, Rocherath 442
Moni Heinen-Knaus, Büllingen 307

Lijst FBB
Werner Brüls, Rocherath 745
Alexander Miesen, Hergersberg 356
Björn Pfeiffer, Büllingen 279
Christiane Collas-Heuze, Büllingen 285
Jenny Möres, Krinkelt 345
Dieter Fickers, Rocherath 284
Walter Velz, Mürringen 287
Berni Collas, Losheimergraben 704

P.S. Dit is een voorlopig resultaat aan de hand van de eerste bekendmakingen, het Grenz-Echo vermeldt namelijk maandag 2 kandidaten minder, maar dat kan ook een fout van hun kant zijn.

Opmerkelijk feit: voor de Provincieraad werden door de ± 45.000 kiezers in Duitstalig België 6875 blanco stemmen afgegeven, dat is dus in totaal 16.7% van de kiesberechtigden die geen stem wilden afgeven voor de Provincie. Ligt waarschijnlijk ook aan het feit dat de provincie verantwoordelijk is voor de bar slechte kwaliteit van de provinciale wegen in de Oostkantons en men ook verder bitter weinig merkt van de aktiviteiten van deze provincieraad die in Luik zetelt.

Nieuws van de Wirtzfeld Website:
Ik heb ondertussen mijn nieuwe sneeuw-meet-muurtje klaar: Afgaande op de ondersteunende reakties van onze website bezoekers heb ik de voorkant van de blokstenen een zwarte lik verf gegeven, en daarna met een aantal zelfgemaakte sjablonen in gele verf de sneeuwhoogten op de blokken geschilderd.

De sjablonen heb ik gemaakt door de cijfers te printen, en dan stukjes uit het papier te snijden met een cutter mes, waarbij vooral de strategische punten van belang zijn.

Vervolgens heb ik de sjablonen op de blokken gelegd, en voorzichtig met de kwast de belangrijke punten van het cijfer met verf aangeduid. (Mijn GSM fotoapparaat geeft hier de kleuren weer als wit blauw, maar de stenen zijn dus inderdaad in geel/zwart uitgevoerd).

Het afschilderen van de cijfers was vervolgens een fluitje van een cent…

De blokken staan los op elkaar op een houten fundament van bielzen, en kunnen dus na de winter weer verwijderd worden om het gras ter plaatse gemakkelijk te maaien…
De bielzen zelf steken 10 cm boven de grond uit, reden waarom de eerste blok 10 cm aanduidt als de sneeuw tot onder die blok ligt. Elke blok is 20 cm hoog, en zodoende verspringen de hoogten op deze meetmuur steeds met 20 cm. De aktuele sneeuwhoogte komt natuurlijk overeen met het getal dat net boven de sneeuwhoogte ligt…

En zou je de 70 cm niet meer kunnen lezen door de sneeuw die ervoor ligt, dan ligt er 90 cm sneeuw, maar zoals meestal rekenen we ook dit jaar met een sneeuwhoogte tussen 40 en 60 cm…

En nu maar hopen dat er deze winter gretig gebruik kan gemaakt worden van deze sneeuw-meet-muur. Overigens, ook de meetlat op ons terras blijft natuurlijk deze winter ook staan.

Let ook op de beginnende herfstkleuren van de bomen, die onder de felle zonneschijn gisterenmiddag een ware pracht ontwikkelen…. De gouden Oktober is op komst, altijd een bezoek waard aan de Oostkantons. Zeker nu het wildseizoen is aangebroken en de gastronomische bedrijven hun beste beentje voorzetten!

Geplaatst in Herfst 2006.

3 reacties

 1. Hubert

  Van harte proficiat:
  – voor de realisatie van je nieuwe meetlat: knap!
  – voor het ganse dorp en in het bijzonder voor onze buurman en collega-scheids REINHOLD met zijn verkiezing; als je hem hier of daar tegenkomt mag je mijn gelukwensen overmaken. Zaterdagavond zaten we nog gezellig samen bij het Arebüschel-buurtfeestje.

  Wat die bevers betreft hoorde ik in het dorp dat er zouden zijn gezien aan de Holzwarche, en wel aan het paadje dat doodloopt aan de weg Rocherath-Büllingen waar ook enkele bronnen zijn.

  Tot gauw (nog 10 dagen)
  Paul

 2. Amaai, Hubert,

  Dit ziet er idd veel beter uit, zeg … alleen vind ik het een beetje ver van de webcam verwijderd, …
  maar je kan het mss niet dichter bij plaatsen he.

  Klik op het webcam beeld, dan krijg je het grotere beeld… dan hoeft het niet dichterbij…

  En daarbij wil ik daarover eigenlijk ook geen commentaar geven, want er is in heel belgië niemand die dit doet, alleen jij, dus … een dikke Proficiat!
  Het is wel heel goed leesbaar, nu hoor! De gele verf op de zwarte achtergrond steekt heel goed af!
  En ik zie dat je een houten schutsel gezet hebt aan de zijkant van de wei, haha …

  Over de verkiezingen wil ik zeggen dat het fijn is te horen dat de vrouwen ook in opmars zijn!

  Bij ons in St. Vith is alleen de burgemeester de heer Kring met zijn partij die de meerderheid steelt : zelfs 76 % wat wil zeggen dat er 18 zetels te verdelen zijn in de gemeenteraad. In 2000 was deze partij goed voor 47 % wat 10 zetels gaf. Dus is deze partij zowat met bijna het dubbel van zetels in de gemeenteraad gestegen. Er zijn nog 2 zetels te verdelen voor de partij FDV en nog 1 voor Berens (wat dit ook mag wezen)
  Misschien ken jij die partijen wel Hubert.

  Wat mij wel opvalt in de oostkantons dat daar heel weinig papierwerk en plakwerk aan te pas komt.
  Hier bij ons in Mol en Balen werd je de laatste weken bedolven onder de verkiezingsreclame.
  + op elke hoek van elke straat of voor een heel deel huizen vond je posters en verkiezingsreclame dat je te lange duur niet meer op wie je zou moeten stemmen …

  Wat mij in het Vlaamse gedeelte wel bangelijk maakt is dat toch het Vlaams Belang zoveel wint …
  behalve in Antwerpen … schitterend heeft daar de Sp.a gewerkt … Zo zie je dat het idd wel anders kan …
  Alhoewel daar VB nog altijd wel bijna zoveel stemmen haalt als Sp.a.

  Eindelijk is het allemaal voorbij … want het kwam ondertss mijn oren uit …

  En het weer blijft mooi, heel zonnig … ’s avonds en ’s morgens is er het frisse van oktober, de herfst.

  Nu ga ik verder werken bij mijn dochter Evi … de oudste huwde op 15 juli en de jongste (23,5) gaat samenwonen met haar vriend Jorn en we zijn haar appartement aan ’t opknappen … schilderwerken!

  groetjes,
  Marlies (een hele babbel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.