Nog eens over bos aanplanten….

Naar aanleiding van mijn vorig bericht kreeg ik volgende reaktie van Ron en Marlies:

Hallo Hubert,
Ron zijn eigenlijke diploma is ‘boswachterij’, hij had dus boswachter kunnen zijn. Hij heeft veel geleerd over een bos aan te planten, levendig en gezond te houden.
Om een bos snel groot te krijgen, dus om de boompjes snel de hoogte in te jagen kan men veel jonge dicht bij elkaar zetten, en dan daarna regelmatig eentje hier en daar uitdunnen.
Om te planten mag er geen sapstroom meer zijn : dat is pas als al de blaren van de bomen verdwenen zijn, waardoor er geen verdamping meer is en de boom niet kan uitdrogen.
Populieren groeien het best op drassige grond, bij ons staan meestal populieren in wateringen. Indien jou stuk grond nogal hoog ligt, en ik denk dat dat het geval is, dan zouden populieren niet zo’n goed idee zijn, denk ik. Populieren moeten van den beginne 8 meter van elkaar staan.
Een esdoorn groeit snel en dikt goed, die zet men een 4 tal meters van elkaar, omdat deze snel groeien moeten een bos niet uitgedund worden.
Misschien sparren??? Sparren zijn op 500 meter hoogte op 30 à 40 jaar kaprijp! En die zet men in het begin max 2 meter van mekaar.
Ik hoop dat je wat bent met de uitleg en dat je eraan uit kunt. Anders stel je maar vragen via mijn mailbox.
groetjes,
marlies en ron

Bedankt voor deze tips, Marlies en Ron. Enkele opmerkingen voor onze streek wil ik hier toch nog even kwijt: ik denk niet dat ik sparren ga zetten, want wat ik zo hoor gaat de tendens in onze streek tegenwoordig meer naar gemengd bos en loofbomen, er zouden al te veel sparrenbossen zijn die voor een te grote verzuring van de grond bijdragen. Bovendien denk ik ook dat berken en beuken beter zijn om over een 30 tot 50 jaar als brandhout te gebruiken. Maar alles hangt natuurlijk af van wat de gemeente zegt omtrent de voorschriften die voor deze weide gelden… Ik wacht nog op hun antwoord, en anders ga ik er eens zelf voorbij om te horen wat mag en niet mag.

Geplaatst in Herfst 2006.

Eén reactie

 1. Hallo Hubert
  Meer en meer mensen onder ons hebben te kampen met allerlei alergiën.
  Stuifmeel, gras en …………berk.
  Berk geeft imense hoeveelheden stuifmeel af en is één van de boosdoeners , en staat op alle alergiekalenders met een “stip” genoteerd
  Naast stuifmeel hebben aangelanden last van “pellekes” , wat deze pellekes zijn weet ik niet zo dadelijk, zaadjes ???? In elk geval niet zo leuk , daar zij de vrouw heel wat kuiswerk bezorgen.
  Wat groeit er op braakliggende grond naast distel, Berk.
  Moest mijn buurman(vrouw) een bos met berken aanplanten, is zou er niet gelukkig mee zijn.
  Ook de kalorische warmte in de haard is zeer laag.
  Berk aanplanten, is volgens mij geen goede optie.
  Groetjes
  Jos

  Je mag natuurlijk niet vergeten waar deze weide ligt: inmidden de natuur met geen andere huizen in de onmiddelijke buurt, ondom liggen alleen andere weiden, terwijl ons huis ook nog eens uit de wind ligt. Bovendien lagen de berken die wij 25 jaar geleden geplant hebben en ca 5 jaar geleden uit onze tuin verwijderd hebben, wel in de wind, maar dat gaf geen problemen… Maar ja, ik moet toch eerst afwachten wat de gemeentelijke ruimteordening adviseert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.