De trek van de kraanvogels

Aan de hand van een vraag eergisteren of de trek van de kraanvogels al begonnen was (en waarop ik geen antwoord wist), stuurde Walter het volgende bericht:

Hallo Hubert!
De trek naar het zuiden is wel degelijk begonnen, getuige waarvan de bijgevoegde foto, genomen op 17 Oktober, rond 13:00 uur. Zoals elk jaar, zowel op hun reis naar het zuiden als naar het noorden, vliegen ze pal over ons huis in Weywertz. De kwaliteit van de foto kon beter, maar de tijd van mijn camera te halen en ze waren al een stuk verder weg. Hartelijke groeten, Walter


Geplaatst in Herfst 2006, Reisverslagen Lezers, Wist je dat...?.

6 reacties

 1. Hallo Hubert,

  Ik heb nog een vraag over de kraanvogels.
  Misschien dat jij of Walter die kan beantwoorden.
  De trek van deze vogels, strekt die zich uit over een langere periode (weken?) of over een zeer korte periode (bijv. een paar dagen)?
  Bij voorbaat dank voor het antwoord.

  Groet,

  BertBakker
  NL Zwartsluis

  Elke soort vogel heeft zo zijn eigen periode dat hij naar het zuiden trekt. De kraanvogels zijn schijnbaar midden oktober onderweg boven de oostkantons. In September was ik Egypte en daar was een team bezig de ooievaars te tellen die vanuit Rusland en Roemenie en Bulgarije over de Sinai naar het zuiden trokken. Die waren aan het tellen van midden augustus tot begin november… De piekdag was ergens begin september met ca 50.000 ooievaars (zwermen van elk ca 3-4000 ooievaars). Tot eind September hadden ze er 130.000 geteld op die route.
  Aan de hand van deze cijfers kunh je dus zien dat deze species gespreid vliegt (ze komen natuurlijk ook vanaf verschillende afstanden, maar toch…) Ik neem aan dat in het kleinere europa de trektijden ook verspreid liggen (scandinavie heeft nu al sneeuw, dus die zijn al eerder vertrokken, terwijl ze in zuid frankrijk waarschijnlijk pas later vertrekken…)

  In Wikepdia vond ik nog deze info:
  De kraanvogel broedt in het noorden en oosten van Europa. Twee- tot driehonderd jaar terug liepen die leefgebieden door tot in Nederland.
  Hij komt in de Benelux vooral als trekvogel voor wanneer hij van en naar zijn zomergebied trekt. In maart en april en van eind oktober tot in december trekken deze vogels over het oosten van Nederland en België. Er is een aantal plaatsen in Nederland die dienen als belangrijke tussenstops die de kraanvogels gebruiken om aan te sterken: in Oost-Brabant en Noord-Limburg, maar ook in Overijssel, en het eiland Rügen in de Oostzee. Over het algemeen zijn dit ruime en rustige plaatsen. De kraanvogel kwam in het verleden in grotere getallen in Nederland voor, maar door de toenemende bebouwing en ontginning van gebieden blijven er weinig plaatsen over waar deze vogel zich prettig voelt.
  Een befaamde Europese rustplaats voor Kraanvogels tijdens de doortrek is het gebied rond het Lac du Der in het noorden van Frankrijk.

 2. Bedankt voor je antwoord Hubert.
  In Nederland is nu weer een enkel broedgeval van de kraanvogel
  Dat is in het Fochteloërveen, zo’n 50 km bij ons vandaan

  Groet,

  Bert Bakker
  NL Zwartsluis

 3. k woon in Sittard en heb gisteren vele honderden kraanvogels over mijn hoofd zien trekken. Ik dacht eerst dat er ganzen aankwamen, maar toen ik de lange poten zag was het duideljk dat het andere vogels waren. Ik dacht aan ooievaars maar bij navraag bleken het kraanvogels te zijn. Er schijnen er duizenden over zuid limburg te zijn getrokken gisteren. Ik vond het adembenemend en jammer om naar huis te gaan om fototoestel te halen want dan zou ik het mooiste moment missen.

 4. Ook ik heb een grote vlucht kraanvogels gezien, op woensdag 29 nov. Hoog boven mijn huis in de straat Ophoven in Sittard, met flink getrompetter !
  Ik heb wel een foto kunnen maken, maar zelfs met 10x zoom zie je meer het silhouet zoals bij geplaatste foto.
  Omstreeks 15.00-15.30 uur zijn ze ook boven Maastricht gezien.
  Nu vraag ik me af hoe hard ze vliegen, 10 km per uur ?
  Dat lijkt me wel langzaam op zo’n verre vlucht naar het zuiden.

  Ik heb gehoord dat Ooievaars tot 120 km/uur kunnen komen, maar die gebruiken hoofdzakelijk de zweeftechniek met thermiek, ik denk dat kraanvogels een andere vliegtechniek gebruiken….

 5. Gisteren, 19 oktober, zag ik een vlucht kraanvogels overkomen (Givry, dpt Yonne, Frankrijk) die recht boven mij vanuit de rechte lijn waarin de V-formatie aankwam uit het Noorden ineens overging in een cirkelvlucht. Het was duidelijk te zien dat de vogels op die plaats zonder veel moeite te doen allengs hoger kwamen. Na een minuutje rondjes draaien (m.i. op de daar aangetroffen thermiek) gingen ze weer verder op de route naar het Zuiden. Het is dus duidelijk dat ze prefereren zich door een warme luchtstroom op te laten tillen dan dat ze hoogte winnen door energieverslindende extra vleugelslagen te maken.

 6. Hallo allemaal,

  Wij wonen sinds kort in de Bourgogne nabij Chateauneuf Val de Bargis en zien dagelijks honderden kraanvogels overkomen en het bijzondere is dat ze soms allemaal door elkaar vliegen en hun orientatie kwijt zijn en na ongeveer 15 minuten vervolgen ze de weg naar het zuiden.
  Ik zou graag willen weten wat hun uiteindelijke betemming is in het zuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.