Natte sneeuw deze ochtend

We kregen opnieuw een weersvoorspelling van Karel Holvoet togestuurd (student meteorologie in Utrecht), en onze trouwe website lezers weten ondertussen wel dat Karel het meestal bij het juiste einde heeft:

Dag Hubert,

Na de eerste bescheiden sneeuw op donderdag 2 november, is er vannacht en vandaag opnieuw kans op wat natte sneeuw in de Hoge Venen. Hoogstwaarschijnlijk telt het niks voor en gaat het niet eens om een tijdelijk dek maar boven 600m moet je toch altijd oppassen want het kan (onverwacht) wit zien vandaag in de voormiddag.

groeten,
Karel

Geplaatst in Herfst 2006.

Eén reactie

 1. Goede Morgen Hubert

  Even terugkomen op de herdenking (want een feestdag is dit voor velen niet) op 11/11 van het einde van de strijd tijdens 1ste wereldoorlog. Waar nu meer en meer de strijdigheden nà 1918 méé in betrokken worden. De “oud strijders” 14/18 hebben nu allemaal een natuurlijke reis naar het hiernamaals aangevat, de wat minder “oud” strijders van 39/45 en de weersanders van na september 44 worden ook al wat minder in getal, dus mogen de wat jongeren van “Korea” de vaandels dragen om binnen enkele jaren opgevolg te worden door de “blauw helmen”. Die als “vrijwilligers” naar Korea trokken hadden tot doel de “Rus” te gaan bestrijden, net als deze die enkele jaren voorheen dit moesten of deze “andere” vrijwilligers die het ook uit ideologie deden.
  Goed genoeg politiek.
  Dit mailtje enkel om aan te halen dat de “groten oorlog” en de daaruit gebroeide 2de wereldoorlog mij bezig houdt.
  De landstreek Eupen/Malmedy/Sankt-Vith heeft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug.
  Ooit verdeeld onder de Prinsbdommen van Limburg en het Hertogdom Luxemburg (17de eeuw)
  Daarna verdeeld in het Heilige Roomse Rijk ingedeeld en verdeeld onder het Hertogdom Gulich en de Oosternijkse Nederlanden (1714-1794)
  Om daarna (1794-1814) verdeeld te worden tussen Roer/Saar en de Franse Overheersing
  En was dat nog niet genoeg om in 1815 ondergebracht te worden onder het Koninkrijk Pruisen
  Na de einde van de 1ste wereldoorlog volgens het Verdrag van Versailers in 1919 (en niet zoals op radio en TV steeds wordt aangehaald 11/11/1918) als oorlogschade aan België overgedragen te worden.
  Wat er in het interbelum ,na 10/05/1940 , en na juni 1945 gebeurde is een nog treuriger verhaal voor de inwoners .
  Maar aan deze periode wordt (veel te) weinig aandacht besteed. Is dit misschien één van de redenen dat op de herdenkingsmonumenten (in tegenstelling tot in de rest van belgë) in de Oost-Kantons geen namen voorkomen ?
  Hubert heb jij weet van boeken welke uitgegeven werden (taal speelt geen rol) bv door plaatselijke heemkundige kring(en) of plaatselijke getroffenen ( ambtenaren, onderwijzers, priesters, de gewone burger of militairen) welke dit “vergeten” verdriet beschrijven.
  Met dank

  Jos

  Dit is inderdaad een thema dat meestal alleen door de plaatselijke bevolking “beleefd” werd. Er zijn een aantal boeken rondom de periode van de 2de wereldoorlog in de Duitse taal verschenen, ook bij de lokale uitgeverij van het GrenzEcho, (GEV Grenzecho Verlag). Via hun website http://www.grenzecho.be kun je kontakt met hen opnemen om meer details daarover te bekomen.
  Ook kun je via de Bilbiotheek online databank grasduinen in alle bibliotheken van de Duitstalig Gemeenschap: op http://www.mediadg.be: en daar dan zoeken
  – in ALLE bibliotheken
  op de volgende Stichwörter:
  – Heimatkunde
  – Geschichte
  – Ostbelgien
  – Deutschsprachige Gemeinschaft…

  Misschien maak ik er binnenkort zelf eens een berichtje over door in de boekenkasten van de familie eens rond te kijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.