Donderdag, 16 November 2006

De dag begint droog met heel weinig bewolking en rood ochtendgloren. Vandaag zal de wind van sterk tot stormachtig toenemen, en er kan af en toe een bui vallen. En dat zal ook Vrijdag, Zaterdag en Zondag het geval zijn. De temperaturen blijven wel aan de vrij hoge kant, zolang de wind nog uit het Zuiden komt.

Gisteren ben ik naar ons kantoor in Eupen geweest voor enkele administratieve zaken, en op de terugweg dan een foto gemaakt van de Windmolen Reparatie Equipe, die bij de 4 windmolens tussen Wirtzfeld en Elsenborn terug een hoge hijskraan gaat opbouwen.

Waarschijnlijk moet weer een van de wieken vervangen worden, (is al eens eerder gebeurd nadat er de bliksem ingeslagen was…) of ze moeten aan de buitenkant van de cabine onderhoudswerkzaamheden verrichten. Ik zal vandaag nog eens gaan kijken wat ze daar aan het doen zijn.

Update: er worden dus indertijd reparaties in de winbmolen cabine gedaan, de hoge hijskraan (de windmolen cabine is op 70 meter hoogte…) moet een container met wisselstukken omhoog hijsen:

Thuisgekomen was Brigitte de rolluikkast in Mike’s kamer aan het behangen, die eerder dit jaar door haar broer gerepareerd was. Ze is het schijnbaar nog niet verleerd!

Ikzelf ben gisteren namiddag dan maar eens gaan uitproberen hoe archeologen zich voelen, en heb met pikhouweel, steekschop en schepschop een stuk van de keldermuur aan de zijkant van ons huis blootgelegd. Dat stuk muur steekt een goede meter diep in de grond, en aan de binnenkant is dus die beroemde kleine vochtige plek in onze souterrain keuken waar ik de afgelopen dagen al regelmatig over verteld (gezeverd?) heb.

De aarde langs de muur weghalen ging vrij gemakkelijk, totdat bleek dat de bielzen die naast het terras de aarde tegen moeten houden, in beton gegoten zijn.

In feite zijn het twee lagen beton boven elkaar, met daartussen een laag aarde. De tuinarchitektuur firma die indertijd dit gedeelte van onze tuin heeft aangelegd, had een van de bielzen naast het huis pas achteraf geplaatst (na een reklamatie van ons), en heeft toen duidelijk niet proper gewerkt, waardoor er tussen het “eerste” en “tweede” fundament van de bielzen ook nog aarde lag.

Nou ja, voor mij was het daardoor des te gemakkelijk (nou ja, toch nog een goed half uur geduurd…) om de bovenste brok beton los te wrikken met enkele zware hamers en breekijzers.

Af en toe moest ik kop voorover afdalen in deze catacombe om de rest van de aarde met mijn blote handen weg te halen, want met de schop lukte het niet meer, (omdat het gat te diep is, kun je de schop niet vlak genoeg houden bij het naar boven brengen en valt de aarde er weer van af…)

Ik heb daarna dan stukje bij beetje verder gegraven tot aan het fundament van de kelder, en heb uiteindelijk een stuk van de drainage bloot kunnen leggen. Een emmer water erop gekieperd om te zien of het water nog goed wegloopt door de drainage buis, en dat bleek dus in orde.

Afgepeigerd (niet meer gewend om met een schop te graven) ben ik dan bij het vallen van de duisternis opgehouden met graven.

Ik zal morgen het zichtbare gedeelte van de buitenmuur provisorisch afdekken zodat er geen regen of sneeuw of smeltwater langs dat gedeelte door de muur kan dringen.
Ondertussen laat ik weer de vochtige plek aan de binnenkant “uitdrogen” met de airco.

Zodoende kan ik de komende maanden dan zien of er toch nog van ergens vochtigheid door de muur naar binnen dringt. Dat zou dan namelijk een bewijs zijn dat het water zich vanaf het terras daarheen zoekt, en niet van de (nu vrijgelegde) zijkant van het huis.

Indien dat het geval zou zijn, wordt het alleszins een grote klus, want dan moet ik 2.5 meter diep graven om de muur tot aan het fundament vrij te leggen…

Geplaatst in Herfst 2006, Knutselen.

3 reacties

 1. Hubert,

  deze week had je het over een student die je regelmatig het correcte weer voorspelde. Heeft deze persoon geen wintervoorspelling in de maak?
  Op sommige website lees je allerhande theoriën over de komende winter. Bij 90% van de gevallen spreken ze over een 89-jarige cyclus en zou de winter 3 tot 4 graden kouder worden dan normaal.

  groeten
  Koenraad

  Die student is Karel Holvoet, een Vlaming die in Utrecht studeert, en tijdens de winter ons regelmatig van speciaal voor ons gebied ontwikkelde voorspellingen levert. Ik zal hem je vraag eens doorgeven

 2. hubert je kan het gat eventueel met grind vullen zodat het water makkelijk weg kan.
  succes Theo

  Precies dat ben ik inderdaad van plan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.