Een woordje over de winter

Gisteren vroeg Koenraad in een reactie naar de winter vooruitzichten. Wij hebben de vraag doorgegeven aan Karel Holvoet, onze lezers welbekend als student meteorologie aan de universiteit van Utrecht.

Ondertussen werkt Karel bij het KMI Ukkel:

Hier is zijn antwoord op de vraag van Koenraad:

Dag Hubert,
Leuke vraag over de winterverwachting met een nog leuker antwoord:
Dat kan NIEMAND zeggen, zo simpel is het.

Feit is wel dat deze herfst de warmste ooit zal worden! Dat impliceert misschien een zachter begin van december. Seizoensvoorspellingen daar is veel rond te doen maar niemand kan daar iets zinnigs over vertellen. Ik dus ook niet. Zelfs de nieuwe docu over Inconvenient Truth is puur duimzuigen. Iets concreects kan Al Gore nog niet zeggen, het zijn allemaal vermoedens. Uiteraard is er iets met het klimaat vanwege de mens zijn invloed, maar om nu te zeggen dat de zeespiegel met 6m gaat stijgen… dat is flauwekul.
Ik werk trouwens tegenwoordig op het KMI in Ukkel dus ik volg de sneeuwverwachtingen extra op!
groeten,
Karel

Geplaatst in Herfst 2006, Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

2 reacties

 1. Gegroet Hubert
  Dat er wat mis is met het klimaat is de vraag die iedereen zich vandaag stelt. Is er wel iets mis ? Klimaat schommelingen hebben zich met periodieke intervallen kenbaar gemaakt. Zo noemde men de 16de eeuw A.D. de kleine ijstijd.Dat de zeespiegel met 6 meter (wereldwijd) zou stijgen is voor mij , maar ja wie ben ik, ongeloofwaardig.
  Even alles op een rij :
  IJs dat zich op het water bevindt, drijft en als dit smelt is er geen bijkomende massa, dus ook geen waterpeilverhoging. (zij die het niet geloven doen zelf de test…. neem een recipient en vul dit gedeeltelijk met water ijs. Vul vervolgens het recipient tot aan de rand met identiek water. Laat ijs smelten…………het water zal niet over de rand van het recipient komen nadat het ijs smolt).
  De aardbol is voor 2 derden overdekt door water, 1 derde is continent. (de noordpool is ijs dat op water drijft) Mocht dit 1 derde volledig overdekt zijn met18 meter ijs, dan zou het zeepeil stijgen met 6 meter.
  Van dit 1 derde is slechts een fractie bedekt met (permanent) ijs .A ls het ijs afsmelt van de continenten, gaat de druk weg die het ijs uitoefent op het continent, dus gaat dit continent stijgen. Zo stegen onze streken na de ijstijd met enkele meter, en trok de zee terug door het feit dat onze plateaus stegen.
  Al bij al ons niet te vlug laten “inpakken” door nostradamus theorien.
  Groeten
  Jos

  Je theorie komt precies overeen met die van mij. En die mening wordt ook gedeeld door experts zoals Frank Deboosere, weerman van de vlaamse TV. Ik weet van een Nederlands gezin die al 10 jaar geleden naar onze streken zijn verhuisd, zogezegd vanwege het gevar van stijgend water in Nederland… het thema staat dus al jaren ter discussie..

 2. Wat mij vooral stoort aan Inconvenient Truth is dat ene Gore dit alleen maar voor zichzelf doet om populair te worden. Hij is alleen presentator van de documentaire. De mening van jos gaat niet helenmaal op. Voor drijfijs klopt het zeker. Maar voor de ijslagen boven Groenland en Antartica gaat dit niet helenmaal op. Antarica bevat kilometers dik ijs. Maar de opwarming is bijna niet aan de mens toe te schrijven. We zitten juist in een relatief stabiele periode. Grafieken waarin globale opwarming moet blijken gaan altijd maar tot rond 1900 terug. Dit doen ze expres want als je vanaf 1800 zou nemen ziet het er al uit als een normale conjectuur. Wanneer je een grafiek van de afgelopen 2000 jaar bekijkt is te zien hoe stabiel het nu is.

  10.000 jaar geleden groeiden er naaldbomen nog geen 300km van de zuidpool. Tijdens de ijstijd die er toen was het in antartica erg warm. Zelfs zo warm dat enkele geleerde denken Atlantis onder het ijs van antartica te kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.