Vrijdag, 17 November 2006

Bij ons in Wirtzfeld is het pas gisterenavond beginnen te regenen. En dat zal tijdens komend weekend volgens de weersverwachtingen nog vaker gebeuren.

Daarom heb ik gisteren bij echt hoge (+14° C) temperaturen nog een beetje buiten gewerkt aan mijn “catacomben”…

Ik heb de keldermuur nu over een lengte van ca 1.20 meter blootgelegd, want ik kon er niet erg goed in bewegen. In de breedte kan ik sowieso niet vrij werken omdat er nog een betonnen richel paralell aan de hele muur ligt vanwege de kiezelstenen voor het venster (die dus gescheiden worden van de normale aarde), en ik dus in een 40 cm brede gleuf moet staan. Je kunt er je gat niet keren… letterlijk en figuurlijk, dan komt mijn buikje namelijk in de weg…

Nu het vrijgelegde gedeelte groter was kon ik me beter concentreren aan het punt onder de ingebetonneerde bielzen. Zoals ik gisteren vertelde waren er immers twee fundamenten. Dat eerste had ik gisteren weggehaald over een breedte van 40 cm.

Het onderste (zie pijlen op foto) zat kompleet tegen de keldermuur aan, en omdat het een beetje achterwaarts helde, blijft daarop water staan dat dan natuurlijk probeert een weg te zoeken via de keldermuur…. Ik hoop dat dit de juiste conclusie is, want dan heb ik het probleem opgelost met die vochtige plek in de souterrain keuken!

Ik heb dus ’s ochtends staan hakken en kappen om een sleuf weg te breken uit het betonblok, zodoende kon ik daar dan een nieuwe bescherming tegen de keldermuur aanbrengen.

Daarna verder de drainage onderin het gat vrijgelegd. Die zat behoorlijk onder een kleverige smurrie: dat is in de loop der laatste 28 jaren doorgesijpelde (en dus fijne) aarde die heel erg plakkerig is. Dekte de drainage dus “te goed” af. Ook dit kan mede een oorzaak zijn dat het water niet meer zo goed wegliep.

Ik ga dus de drainage beter beschermen, door er kiezelstenen boven op te leggen, en geen normale aarde meer die voor het plakkerige effekt zou zorgen. Op die manier kan het water dat langs de keldermuur omlaag wil, ongehinderd tussen de kiezelstenen doorsijpelen.

Maar dat wordt waarschijnlijk een werkje voor na de winter…

Ik heb alvast van onder het gelijkvloers van de huisgevel een baan noppenplastiek bevestigd tegen de keldermuur, om de muur zelf tegen de winter neerslag te beveiligen. Die noppenplastiek loopt dus door tot beneden aan het fundament en houdt net voor de drainage op.

Ik weet nog niet zeker of ik de resterende 3 meter buitenmuur van deze kamer (dus tot aan de kelder buitendeur) ook ga opengraven, voorlopig ben ik zo kapot van dit graafwerk dat ik er liever vanaf zie, maar ja, het zou natuurlijk wel beter zijn om de rest ook vrij te leggen en opnieuw te beschermen om eventuele problemen te vermijden.

We zullen zien.

In ieder geval heb ik alvast een plaat hout op maat gezaagd, deze schuin aflopend (weg van de muur) over het gat gelegd, en daarover ook nog eens noppenplastiek bevestigd, om het hout een beetje te beschermen tegen de te verwachten sneeuw van deze winter.

Zou het weer en mijn “motivatie” niet meer voor de winter ertoe komen een beslissing te nemen om de rest van de keldermuur vrij te leggen, dan ligt in ieder geval het gat er alvast “wintervast” bij. En kan ik ongestoord het vocht effekt aan de binnenkant van mijn muur in de keuken bestuderen…

Iedereen alvast een prettig weekend gewenst

Hubert

Geplaatst in Herfst 2006, Knutselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.