Vrijdag, 24 November 2006

Gisteren heeft het bijna onophoudelijk geregend. Nat en guur weer met een flinke wind. Echte herfst dus.

Ik kreeg gisteren ook bericht van de Gemeente Büllingen omtrent mijn plannen om eventueel een bos aan te leggen op de weide achter het huis. Zij hadden immers navraag gedaan bij de boswachteij van Elsenborn die voor deze streek verantwoordelijk is, en het resultaat is:

– 1. omdat de weide in een landbouwzone ligt, moet ik aan alle kanten tenminste 6 meter afstand houden van de naburige percelen en waterlopen. Beekjes zijn er bij ons op de berg niet, maar wel zijn er links en rechts andere buren. Dat betekent dus dat van een gemiddelde van 32-40 meter breedte er 12 meter af gaan. Dat betekent dus dat ik slechts een strook van 20-28 meter breed kan beplanten over de lengte van ca 280 meter. Indien ik er toestemming voor krijg, zou dat wel een erg smal “bosje” worden, want als je de bomen 4 of 5 meter uit elkaar plant, dan zouden het slechts rijen van 5 of 6 bomen kunnen worden. Op de diepte zouden er zo’n 70 bomen passen, dus in totaal op die oppervlakte ongeveer een 350 à 400 bomen.

– 2. Een toestemming van de Urbanisatiedienst is noodzakelijk. Daarvoor dien ik mij op
En ten derde: er moeten inheemse bomen gebruikt worden, maar men geeft niet op welke dat zouden moeten zijn.

Ik moet daar dus nog eens over denken.

Stroomverbruik

Wij kregen gisteren ook de jaarlijkse eindafrekening van het stroomverbruik van onze electriciteitsleverancier. In onze streek is dat Interest / Interost.

Sinds enkele jaren geeft Interost op het einde van het jaar een kleine statistiek van de verbruikte Kilowatt op de faktuur. Nu had ik dat de laatste jaren zelf ook wel gedaan (ik kontroleer namelijk regelmatig de meterstand en noteer dat in een Excel sheet).
In 2002 verbruikten wij in ons huis en kantoorruimten ca 18.000 KWh per jaar.
In 2003 ging dat terug tot 16.000 KWh, in 2004 verder terug tot 12.700 KWh, in 2005 was het licht gestegen tot 12.900 KWh en nu in 2006 was het verbruik nog 11.700 KWh.

We hebben dus het stroomverbruik in de laatste 4 jaren met ca 30% verminderd…
– ten eerste door op diverse plaatsen waar er vaak dag en nacht licht brandt (afhankelijk van de ploegendienst op kantoor) spaarlampen te installeren.
– De nieuwere computers die we elk jaar aanschaffen verbruiken meestal steeds minder stroom.
– Ook de oude koelkasten en diepvriezers werden vernieuwd door spaarzamere apparatuur,
– voor de buitenverlichting werd een bewegingsmelder geïnstalleerd zodat die niet de hele nacht hoeft te branden,
– een nachtstroommeter werd ook geplaatst. Dat bespaart dan wel geen stroom, maar door consequenter ’s avonds de vaatwasser en de wasmachine of droger te laten draaien, bespaart dat wel aan je beurs.
– en er werden natuurlijk een aantal computers in de laatste jaren van het kantoor in Wirtzfeld naar het Datacenter in Brussel verplaatst.

Al met al toch een behoorlijke besparing, ook financieel, alhoewel je ons verbruik niet kunt vergelijken met een “normaal” huis, omdat er nu eenmaal bij ons meerdere kantoren en toch nog altijd veel computers de hele dag en nacht aan staan. (het gemiddelde in Duitsland ligt bij 4000 KWh voor een normaal huis volgens een programma op de Duitse TV…, voor België ken ik deze cijfers niet).
(Als ik even optel dan kom ik overigens gemakkelijk aan 9 à 12 computers die dag en nacht bij ons staan te draaien, en vaak ook nog 2 tv’s die dag en nacht doorlopen in de kantoren van de ploegendiensten).

Geplaatst in Herfst 2006, Wist je dat...?.

2 reacties

 1. Hubert,

  Als ik op hun site welkom tik en ‘kerst’ als trefwoord krijg ik een paar
  zaken van kerstsfeer.
  Ik weet niet als het dat is wat u zoekt,

  Groeten,

  Gaby

  ondertussen is het dus online…

 2. Ha Hubert,
  Dus het is eigenlijk een klein data center bij u aan huis. En ik ben bevreesd om een PC dag en nacht te laten draaien i.v.m. brandgevaar. Goed dat er op het verbruik gelet wordt, niet alleen voor de kosten maar toch zeker ook voor het milieu. Want als we zo doorgaan dan ligt er over een aantal jaar geen sneeuw meer in de oostkantons.
  Waarom is er een nachtploeg in het bedrijf aanwezig? Is dat voor de bewaking van de systemen? Ik ben zelf ook werkzaam bij een klein internet bedrijf en wij vullen de waakdienst geheel in via SMS.
  groeten,
  Dave

  Onze systemen (vooral die in Brussel) worden door andere computers gemonitored die in geval van problemen uiteraard E-Mails en SMS versturen (afhankelijk van de urgentie). Maar een belangrijk gedeelte van ons zakencijfer behalen we ook met klanten in USA, Canada en Azië, dus daarvoor is die nachtploeg noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.