Zondag, 26 November 2006

Deze ochtend zwaar bewolkt, en kans op verdere neerslag. De temperaturen verschillen overdag en ’s nachts nauwelijks. Rond de middag kunnen we ook in Wirtzfeld met zonnige perioden rekenen. De wind is afgenomen.

Een van onze website lezers schreef deze ochtend:

Ik ben niet zo doemdenker, maar ik begin me nu wel af te vragen wanneer de winter van start gaat. De lange termijn verwachting ziet het ook nog in december overdag over de 15 graden komen. Overigens beginnen de verwachtingen wel steeds divigenter te worden.
Zal de winter hierdoor later extra hard terug slaan?
Deze herfst was goed voor de energienota (dus het milieu ook), weinig stormschade (of regenschade), goed voor boeren, goed voor sommige vogelsoorten en goed voor het algemeen humeur van de mensen. Wie vult dit verder aan?
Kees Vrins

Dus nu aan jullie om hierop te reageren:

Geplaatst in Herfst 2006.

2 reacties

 1. Het jaar 2006 heeft op weerkundig vlak in vergelijking met 2005 immens veel gelijkenissen getoond: de late winterprik begin maart, het laat op gang komen van de lente, enkele warme periodes in mei en juni, de zomer was dan niet zo gelijkend op die van 2005, maar eens te meer verbreken we het herfstrecord. Inderdaad, nu zou het moeten sneeuwen, was het 2005 geweest. De vergelijking gaat niet oneindig op.

  Wat we dit jaar veel hebben gezien, en vooral in de zomer, is dat er bepaalde blokkades optreden. In juni hadden we een hogedrukgebied dat een constante zuiderwind en oostenwind tot stand bracht en in augustus het omgekeerde.

  De opwarming van de aarde is een feit en alles zal in onze contrijen steeds zachter worden. Dat betekent volgens mij niet dat we ieder jaar records gaan verpulveren zoals we dat dit jaar deden, het valt gewoon af en toe samen.
  Voor de sneeuwliefhebbers (waaronder ik mezelf reken) is dit natuurlijk bedroevend nieuws. Winterprikken zullen we nog steeds kennen, maar kenden we in 2003 in maart nog een lange koudeperiode met veel sneeuw, lijkt het nu zo dat lange koudeperiodes schaarser zullen worden.

  Het enige waarop we kunnen hopen is dat eens een blokkade zoals in de zomer tot stand komt waarbij we langs de goede kant van een lagedruk- of hogedrukgebied komen te liggen. De laatste weken toen het zo warm was lagen we vaak langs de oostflank van een lagedrukgebied dat van over de atlantische oceaan richting Europa trok en dan werd tegengehouden door sterke hogedrukgebieden in Oost-Europa en verder tot in Rusland. Moest er zich bijvoorbeeld een sterk lagedrukgebied kunnen vestigen boven Europa waar wij langs de westflank van zouden kunnen liggen zouden we in een constante polaire stroming kunnen geraken, en iedereen weet wat dat betekent.
  Zeker als je weet dat zo’n blokkade 4-6 weken kan stand houden (denk maar aan juli en augustus) is dat een te hopen scenario.

  Of we kunnen hopen dat er dit jaar weer een koudeluchtbel vanuit Siberië naar Europa doorstoot en deze keer dan wel onze gebieden aan doet als halte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.