Winterse vooruitzichten, door Karel

Karel Holvoet schreef nog eens een update over de komende winter voorspellingen die we her en daar vernemen:

Dag Hubert,

Hopelijk kan je onderstaande foto zien. Zou dat niet fijn zijn?

Restaurant- café Hubertus en dan nog vol sneeuw in de winter… Het is een beeld van in de Harz op 800m.
Droom even weg van de sneeuw..

Pas op, niettegenstaande dat het nu extreem zacht is (de herfst is in Ukkel 1.6° warmer, +13.9° dan het absolute record dat trouwens vorig jaar gevestigd was), kan het toch nog snel gaan sneeuwen.

De verwachtingen laten al enkele dagen de scherpste kantjes van deze ‘hittegolf’ eraf gaan naar 10 december toe. Er zit een kans in op sneeuw maar of die dan lang blijft liggen die kans is klein.

Persoonlijk stoort mij die zachtheid van de laatste 6 maanden niet echt. Die motor zal wel eens stil vallen de komende weken/maanden. Ik gok zelfs op een te koude februari.

Speculaties alom maar daarmee heb je een beetje een idee van hoe ik er als weerliefhebber over denk.

Echte seizoensverwachtingen kunnen er enkel een beetje gemaakt worden door klimaatmodellen en die zijn onbetrouwbaar door hun complexe materie.

Nog een fijne namiddag,
Karel

Geplaatst in Herfst 2006, Winter 2006-2007.

4 reacties

  1. Vannacht is door het grote hogedrukgebied over West-Europa de temperatuur in vele landen aardig gezakt deze nacht, net zoals hier. Maar zoals overal wordt gezegd zijn, vrieskoude en zeker ook sneeuw niet in de verste verte te zien. Dit weekend komen we weer onder invloed van een iets westelijkere stroming en is het weer al regenzones wat de klok slaat: hup temperaturen de lucht in en weg sneeuwkansen.

    Een verschuiving in de bovenste luchtlagen zou onze redding kunnen betekenen voor relatief vroeg sneeuwweer, maar iedereen weet hoe onvoorspelbaar deze zijn…

  2. Ook hier in Laag-Vlaanderen dikke mist. Niet van een kaliber dat ondoordringbaar is maar onze tuin is ongeveer 50 m lang, en ik kan een 30tal meter verder zien dan dat. Dus waarschijnlijk zichtbaarheid van +/-100m, wat toch niet bijster veel is…

  3. In de maandelange stabiele jet stream komt in elk geval enige verandering. Deze buigt af van zuid west naar puur west. Hij zal nog iets verder door moeten draaien….

  4. Goedemiddag mijnheer, ik lees geregeld uw site, wij hebben zoals u op de website kunt zien een chalet in Soy vandaar dat we altijd nieuwsgierig zijn hoe het weer in de Ardennen er uit ziet en wat de verwachtingen zijn. Nu even over de mollen, die hebben wij niet, maar we hebben vorig jaar wel woelmuizen naast ons chalet gehad en ben daardoor gaan zoeken wat er aan te doen is op een natuurlijke manier. Kijkt u een op de site van; http://www.vivara.nl daar kunt u van alles bestellen aangaande natuur van vogelvoer-, /systemen tot verrekijkers, zo hebben ze ook een mollen-verjager. Misschien is dit de oplossing voor uw mollen probleem.
    Met vriendelijke groeten Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.