Vrijdag, 1 December 2006

Ook vandaag blijft het vrij zonnnig in Hoog België bij temperaturen die rond de 10 à 11°C zullen liggen.

De weerstatistiek van de temperatuur in Wirtzfeld voor de afgelopen maand toont duidelijk dat er van winter nog echt geen spoor is. Maar dat zal de komende weken beslist veranderen.

Dat er op deze statistiek een minimum Vochtigheid getoond wordt van 0% heeft ermee te maken dat we enkele keren een foutieve melding gekregen hebben van ons weerstationnetje. Wat telt is uiteraard de temperatuur: slechts 3 keer een negatieve waarde ’s nachts.

Gisteren was het dus inderdaad vrij koud met aanvriezende mist, met als gevolg dat er deze ochtend al direkt enkele auto’s op de route door de Hoge Venen (Signal de Botrange, Mont Rigi, Baraque Michel) in de greppel zijn beland.

Dat gebeurt regelmatig, ook bij de pendelaars die ’s ochtends elke dag naar bijv. Eupen, Verviers, Luik of Aken rijden, totdat men de eerste collega’s in de greppel ziet liggen.

Dan realiseert men zich weer opeens dat het daar inderdaad ’s ochtends snel glad kan zijn, (wind die over de venen waait, niet overal beschuttende bossen) en men gaat daarna een beetje voorzichtiger rijden.
De zon is hier overigens al vroeg de nevel komen verdrijven, maar het bleef nog lang vrij fris.

Mijn taak op de zaak werd gisteren gekenmerkt met administratief werk, een ritje naar Sankt Vith om Brigitte’s voet te laten controleren (alles ok, de voet mocht ook weer terug naar huis, maar de hechtingen moeten nog erin blijven…), en zakelijke besprekingen met vertegenwoordigers.

Voor het harken van de bladeren op het gras dan toch geen tijd gevonden. Was eigenlijk ook best koud buiten.

Voor vanmiddag zijn er nog enkele afspraken buitenshuis gepland, en omdat deze voorbereid moeten worden, houd ik het vandaag kort.
Tenzij ik later op de dag nog tijd zou vinden.

Iedereen alvast een prettig weekend toegewenst. De vooruitzichten zijn wel aan de natte kant met Zaterdag en Zondag regelmatig buien, maar dat mag de “binnen”pret niet drukken…

Hubert

Geplaatst in Herfst 2006, Winter 2006-2007.

4 reacties

 1. Van echte winter is in de verste verte nog geen zicht, maar het kan inderdaad wel omslaan, moesten we deze maand geen enkele winterse dag meemaken, dan zou het wel heel straf zijn.

  In Amerika hebben ze meer geluk: daar is een koude-inval gekomen die zich heeft verspreid over heel het binnenland van het Noordelijk Halfrond op het continent. De zeer koude lucht kon zonder al te veel op te warmen tot in Noord-Mexico doordringen, met als gevolg op sommige plaatsen enkele centimeters tot op andere plaatsen een halve meter sneeuw. Aan de kusten bleef het uiteraard nog milder dan daar.

  We kunnen er alleen maar op hopen.

  Ik herinner me nog die keer twee jaar geleden toen er voor ons op een bepaalde dag 20 cm sneeuw was voorspeld (ergens in februari-maart 2005). Die dag zelf geen vlok sneeuw gezien, alles was blijven hangen in Nederland met daar tot een halve meter aan het Ijsselmeer. Ik hoop dat wij deze winter eens dat geluk mogen hebben…

 2. Zo vandaag ook nog geen verandering waar genomen. Zoals het er nu voor staat krijgen we nog 2 weken van dit weer. Wel zakt de temparatuur iets in.

 3. Voor Jos en Suzy:
  Ik heb nog 3 boeken ontdekt over WWII waarin het over de Oostkantons gaat:
  1) “Die letzte Schlacht – Eifelfront und Ardennenoffensive 1944/45 – Zeitzeugen berichten” van Wingolf Scherer, Helios Verlag Aachen – http://www.helios-verlag.de

  2) “Die organisierte Hitlerjugend im Gebiet von Malmedy-St. Vith 1940-1944” van Eric Wiesemes, uitgegeven door Geschichts- und Museumsverein “Zwischen Venn und Schneifel”, Schwarzer Weg 6, 4780 St. Vith

  3) “Ende und Wende im Lande zwischen Venn und Schneifel – Augenzeugen berichten von ihren Kriegserlebnissen 1944/45” van Kurt Fagnoul & Hubert Jenniges, eveneens uitgegeven door ZVS

  Er bestaan beslist nog meer boeken met dit thema – misschien vraag je eens na bij de ZVS. Ze zitten in St. Vith in het oude station, dat nu museum is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.