Zaterdag, 2 December 2006

Een bloedrode zonsopgang deze ochtend, droog en praktisch geen wind. Dit is de stilte voor de storm:

Vanmiddag zou een regenfront over België van West naar Oost trekken, maar zou pas Zondagavond het Oosten van het land bereiken, Zondag moeten we met sterke tot zelfs krachtige wind rekening houden, storm op zee, felle rukwinden tot 90 km.

Gisteren heeft men op TV de statistiek voor het gemiddelde weer voor de maand November gepubliceerd, waarbij voor België dus meetpunt Ukkel maatgevend is. Gemiddelde temperatuur daar was 9,1° C terwijl normaal voor November 6.1° C is.

Gemiddelde temperatuur voor de weerkundige herst (September, Oktober, November) was 13.9°C, terwijl dat normaal 10.4° C is, een opmerkelijke stijging van 3.5° C.
Reden: veel warmer zeewater na de hete zomer, veel meer zuidelijke winden dan gewoonlijk en als derde faktor wordt het groeikas effekt genoemd.

In Wirtzfeld bedroeg de gemiddelde temperatuur afgelopen maand 6.1° C volgens onze eigen metingen, met 2 x 13.5° en drie keer nachtvorst, 1 keer tot -3.5° C.

Als ik de gemiddelden per maand voor de weerkundige herfst in Wirtzfeld bekijk (resp. 15.2°, 11.4° en 6.1°) dan kom ik voor Wirtzfeld op een gemiddelde temperatuur in deze periode van 10.9° C.

En voor diegene die die nieuwe lovecalculator website van Jochen nog niet hebben uitgetest, hier is mijn persoonlijke link.

Geplaatst in Herfst 2006.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.