Dinsdag, 5 December 2006

Afgelopen nacht was er tijdelijk heftige regenval in Hoog België.

Vandaag opnieuw regenachtig en af en toe krachtige wind, bij temperaturen die nog altijd te hoog liggen voor de tijd van het jaar.
Ik heb overigens gisteren een interessant bericht gezien op TV, waar getoond werd hoe de Universiteit van Jülich probeert erachter te komen hoe de seizoenen verliepen voordat men met meteorologische aantekeningen is begonnen.

Met een soort kurketrekken worden boringen gedaan in oude bomen (soms eeuwenoude bomen), vooral boven aan de boomgrens in de bergen waar het groeiproces erg langzaam verloopt, en vervolgens telt en meet men daarna de jaarringen.
Hoe dikker de jaarringen in een bepaald jaar waren, hoe beter die boom in dat jaar groeide, en omgekeerd. Erg smalle jaarringen wijzen er op dat de zomers dan erg droog waren.
Bovendien meet men in de labo’s de isotopen-verhouding waardoor men nog preciezer kan meten hoe het met de vochtigheid in dat jaar gesteld was. Zo stelt men bijvoorbeeld vast dat rond 1800 het erg droog geweest moet zijn, rond 1830 was het opnieuw erg vochtig, en sinds 1990 zijn de jaarringen wel erg dun geworden, wat bevestigt dat het sinds die tijd steeds droger wordt in de zomer.
Al deze onderzoekingen om een vergelijking te kunnen maken met vroegere periodes en of de weersinvloeden van de jongste jaren inderdaad met de globale opwarming te maken hebben, het zog. broeikas effekt. Een interessant thema.

Zoals jullie uit diverse reakties op onze website al hebben kunnen vaststellen, lopen de meningen nogal uiteen of er nu een Witte Kerst komt in Hoog België of misschien wel in de hele Benelux. Jullie kunnen natuurlijk nog altijd en graag jullie stem afgeven in de enquête hier rechts beneden.
Veranderen zal dat wel niets aan het weer wat we kunnen verwachten met de Kerst, maar “hoop doet leven”…

Voor veel van onze lezers is er vanavond “pakjes-avond” of “surprise avond”. Dit is een traditie die hier in het Duitstalig gedeelte van België niet gekend is; de kinderen hier te lande mogen af en toe hun schoentje neerzetten in de hoop dat er iets inkomt, en op 6 December is er meestal een Sinterklaas viering in de lagere school, maar het carroussel van “cadeautjes uitwisselen” op Sinterklaasavond is iets dat meestal alleen door Nederlandstaligee “inwijkelingen” in de Oostkantons in ere gehouden wordt.

In dit gedeelte van België is het vooral het Kerstfeest waarbij men elkaar iets schenkt.

Nadat men op Kerstavond uit de Middernachtsmis terug naar huis keert, liggen meestal de geschenken “onder de kerstboom” en wordt er ofwel diezelfde avond in gezellige ronde nog uitgepakt, ofwel eerst de volgende ochtend.

Zo zijn de tradities ondanks de niet zo grote afstanden toch vaak verschillend van streek tot streek.

Iedereen die vanavond op de een of andere manier met de Sint gekonfronteerd wordt, alvast veel plezier toegewenst.

Geplaatst in Herfst 2006, Oostkantons Events, Winter 2006-2007.

2 reacties

  1. Hoe zit het weer er uit voor komend weekend in de Hoge Venen?

    De laatste vooruitzichten zijn dat het tegen het weekend kouder wordt, maar alles andere blijft vandaag nog onzeker…

  2. Dagelijkse email update van uw weer amateur.

    Goed nieuws voor Kerst. Het lijkt erop dat de lage druk gebieden wat noordenlijker komen te liggen. Rond de 18e zou het zo kunnen zijn dat een lage druk gebeid zon beetje stil komt te liggen rond de faroer eilanden. Hij zakt langzaam af naar het zuid westen. Dit bied mogelijkheden tot sneeuw. Natuurlijk iets te vroeg, maar dat de lage druk gebieden in het algemeen verder naar het noorden lijken op te schuiven zorgt voor enige kans op sneeuw. Vooral voor de Ardennen ziet het er steeds aardiger uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.