Drastische Anti Rokersreklame… effektief?

Sinds deze week verschijnen in België de eerste sigaretten pakjes waarop nu afschrikwekkende foto’s afgebeeld zijn over de gevolgen van roken. Naar het voorbeeld zoals dat reeds in Canada sinds langere tijd gebeurt.

Toevallig heb ik gisteren nog enkele pakjes in Büllingen gekocht (onze voorraad uit Luxemburg was op…) maar op deze belgische pakjes stonden alleen de gebruikelijke waarschuwingen, nog geen foto’s.
Dus waarschijnlijk nog oude voorraad.

Mijn reaktie op de bovenstaande melding is natuurlijk als verstokte roker, of ze nu de resterende pakjes zonder foto’s tegen uitverkoop prijzen gaan afgeven…

Overtuigde anti-rokers zullen natuurlijk zeggen: prima, dat van die foto’s, maar of het echt effekt zal hebben? Ik geloof van niet.

Wat denken jullie ervan?

Geplaatst in Herfst 2006, Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

9 reacties

 1. Hoi Hubert,
  Als regelmatige bezoeker van je site valt het me zwaar tegen dat jij (nog) roker bent. Je leeft en woont in een omgeving met perfect zuivere lucht en bent je lichaam aan het vergiftigen.
  Ieder weldenkend mens weet tegenwoordig toch ondertussen wat roken allemaal veroorzaken kan.
  Ik ben tot voor 18 jaar geleden een zwaar en verstokt roker geweest echter mijn verstand heeft me toendertijd na zeker 3 pogingen definitief doen stoppen.
  Verder wil ik laten weten dat het als niet roker steeds vaker stoort als er gerookt wordt omdat je ook steeds meer in niet rokers omgevingen kunt vertoeven. Vroeger wist je niet beter en zat je altijd wel ergens in de rook.
  Ik hoop dat je hier eens over nadenkt voordat het te laat is en hoop nog lang je Wirtzfeld site te kunnen bezoeken.

  Met vriendelijke groet,
  Erwin

  Bedankt voor je opmerking: in ieder geval, zolang je hier op de website op bezoek komt, zal je je niet hoeven te storen aan mijn rook… want digitale rook is er nog niet. Ik persoonlijk hou alleszins rekening met mijn omgeving als er niet rokers bij zijn.
  Maar nu wordt het wel tijd dat de bierdrinkers er rekening mee gaan houden dat ik geen bierlucht kan verdragen en niet in mijn buurt een biertje zullen drinken… Teveel door de alkohol doodgereden mensen meegemaakt.
  Wist je overigens dat kaneel kankerverwekkend is. Hoe meer kerstkoekjes, speculaas en peperkoek we de kinderen geven, hoe meer we ze daarmee aan kanker helpen. Waarmee ik wil zeggen… er is veel spul dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Waar moeten we de grens trekken?

 2. Ach… de standaard pro-rokers argumenten…….. Van uitgeademde alkohol-lucht kun je geen kanker krijgen van regelmatig ongevraagd ingeademde rook wel…… Het alkohol probleem is een heel ander verhaal.
  Heeft niets met dit onderwerp te maken….

  Jawel, vind ik wel… het artikel ging immers over de foto’s op de pakjes en of dat al dan niet effektief is, niet of Hubert nu zo nodig wel of niet roken wil… Immers, je wil mij iets verbieden, terwijl JIJ van mijn rook geen last hebt. Dus: waar is de grens, wanneer gaan ze dergelijke foto’s op de bierflesjes plaatsen…?

  Ik ken een aan wielersport verslaafde (wielrennen is toch zo gezond) die daardoor problemen met z’n “ballen” heeft gekregen. En een vaak joggende kennis staat op de wachtlijst voor een knie protese…..
  Kerstkoekjes zijn er maar een paar weken en ik ken niemand die z’n kinderen dagelijks een pak speculaas en of een pak peperkoek voorschotelt………
  Waar ik maar mee wil zeggen…..
  Hubert, je weet echt wel beter…………
  Geniet ervan zo lang het nog kan.
  Erwin

 3. Mijn laatse commentaar aangaande dit onderwerp:

  Hubert, je hebt gelijk. In mijn teleurstelling over het roken van een verstandig mens als jij ben ik de oorspronkelijke vraag uit het oog verloren. Weet ook dat ik niet de intentie heb je het roken te verbieden maar je voor je eigen bestwil aan het denken wil zetten.

  Mijn idee over foto’s op bierflesjes: niet doen. Het effect zal nihil zijn gelijk het plaatsen van foto’s op rookwaar.

  Ik ken teveel Belgen die met mate en verstandig hun dagelijks pintje genieten en zou ze graag die onsmakelijke foto’s willen besparen.

  Het plaatsen van foto’s (voorbeelden stonden gisteren in Nederlandse dagbladen) op rookwaar zal volgens mij de rokers weinig boeien maar mogelijk toekomstige rokers toch aan het twijfelen brengen.
  Het matig nuttigen van bier is overigens zeer gezond en dat heb ik over matig roken nog nergens kunnen lezen…………

  Ik wens je veel (rokers)wijsheid en hoop voor je eigen gezondheid dat je ooit nog een de kracht zult vinden om een einde te maken aan je rookverslaving. (Lijkt wel een vervroegde nieuwjaarswens).

  Erwin

 4. Maar terug naar de foto’s…. Ik denk dat het niets uit maakt. Eigenlijk weten alle rokers wel dat het niet gezond is…. Dus iedereen zal ze blijven kopen.

  Ik vind trouwens als niet roker al jaren dat Europa te veel de levens van haar burgers wil bepalen. Ik ben voor minder regels en meer voorlichting. Een burger moet meer vrijheden krijgen. Nederland volgt met de foto’s. Ik vraag me wel af wat op de zakjes wiet óok fotos worden gedrukt… Ik wacht nog op de fotos van gokverslaafden op de gokkasten, de fotos wat een biertje met je lever doet. Lijkt me een goed idee op het bierglas. Maar wat dachten jullie van suikergoed? Rotte tanden?

 5. Ik denk niet dat die foto’s veel effekt zullen hebben en dat hierdoor veel rokers zullen stoppen,iemand die verslaafd is aan alcohol of aan drugs is ook niet gemakkelijk te overtuigen om er mee te stoppen, integendeel.
  En iedereen weet dat de auto een van de grootste luchtvervuilers is, maar weinigen laten hierdoor de auto aan de kant staan.
  Langs de ene kant probeert de overheid de rokers te ontmoedigen door die foto’s op de verpakking van cigaretten te verplichten en langs de andere kant gaat er geen maand voorbij of de prijs van de cigaretten gaat naar omhoog omdat het toch zo een rijkelijke bron van inkomsten is voor de staatskas.
  Laat het ons simpel houden en iedereen nog een beetje vrijheid laten,maar ook eens aan de uitspraak denken van VDB: TE VEEL IS TROP EN TROP IS TE VEEL

 6. Ik ben een niet roker en ik denk persoonlijk dat de foto’s niks helpen. Volgens mij is de prijs van sigaretten verhogen de enige oplossing, maar dat is niet echt fair. Sommige vrienden roken. Soms stoor ik me er wel aan dat ik dan passief mee rook, maar je moet ook af en toe een beetje verdraagzaam zijn. Roken in de buitenlucht stoort niet rokers nauwelijks. Binnen en op restaurant mag er wel een verbod zijn. Ik kan me wel vinden in het idee van minder regels en meer voorlichting.

 7. Hallo
  Of de foto’s de roker zal aanzetten om minder te roken is twijfelachtig. Heeft de banner op de pakjes geholpen ?
  Ook de prijs van een pakje verhogen helpt weinig. De “staat” heeft hier een tijfelachtige “eer”. Langs de ene zijde verplichting tot het aanbrengen van banners en aan de andere zijde lekker hoge taksen op het product heffen.

  Roken ongezond , ja het zal wel zijn. Nonkel pastoor ging door het leven in een van walm van sigaren en goede wijn, en werd (zoals menig van zijn broeders) gezegend met een lang leven.
  Werden wij niet opgevoed onder de leuze “hij is geen man die niet roken, drinken…………..kan” doch…….ook met “Overdaad schaadt”.

  Ben voor 9 jaar, na 32 “moeten” stoppen met roken en kan leven met zij die nog van hun sigaretje genieten.

  Als beide partijen elk zijn mening respecteert ……….zijn er geen problemen dacht ik zo.

  Jos

 8. Lieve mensen,
  Wat is dit allemaal met jullie? Is iedereen nu bezorgd met iemand die rookt? Misschien eens proberen met foto’s op de flesjes alcohol van slachtoffers op de weg door dronken chauffeurs zonder te spreken van wereld rampen, armoede, werkloosheid en bedrijven die sluiten en naar het buitenland vluchten. Nee, laat dit maar allen vergeten DE oplossing is er “Algemeen rookverbod”. Waar mensen nu samen zitten te wachten of een koffie aan het drinken is geen woord meer gesproken, iedereen is bezig met zijn GSM of zit muziek te beluisteren. Niemand spreekt nog tegen elkaar. Nu zullen de niet rokers de rokers overdragen en dan wordt het plezant. Een mooie propere en gezonde wereld met allemaal egoïsten, want die bijvoorbeeld een 4×4 bezit( die dit niet nodig heeft maar omdat het chic doet) en er op los rijdt maakt het ook ongezond maar ja het is zijn vrijheid en hij ruikt het niet want hij zit er binnenin. Ik ben 55 jaar en hoop er nog lang van te genieten daarom ga ik stoppen met naar restaurant, cafés en andere “sociale” gebouwen te gaan, alleen al om al die leuke niet rokers te ontwijken en zo zal ik niemand meer lastig vallen met mijn sigaretje, ik blijf lekker thuis en asociaal komen zoals velen.
  NB: Misschien het kweken van tabak verbieden, dan kweek ik hem zelf. Van harte wens ik jullie allen een vrolijk kerst en een gelukkig en gezond en zeker vredesvol nieuwjaar.
  Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.