Nog eens: Vlaanderen onafhankelijk

De consternatie na de fake uitzending van een Onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen die op de Waalse TV RTBF eergisteren werd uitgezonden houdt duidelijk de gemoederen in bijna het hele land bezig. En niet alleen in België, maar ook het buitenland heeft even de adem ingehouden.

Als ik Di Rupo hoor verklaren dat hij “nog nooit zoveel angst gezien heeft als die bewuste avond”, dan wordt daarmee duidelijk gemaakt dat het franstalige gedeelte zich toch wel bewust is, dat er een duidelijke geldstroom van Noord naar Zuid in België vloeit. Een separatie van Vlaanderen is de belangrijkste reden voor deze angst in het Waalse gedeelte.

Toch is het goed uit de reakties van veel mensen vast te kunnen stellen, dat de meerderheid van “de normale burger” zich nog altijd achter het België als één eenheid schaart, en niets wil weten van een afscheiding.

Hopelijk zal het voor de politieke heren, maar ook voor de media, een duidelijke les zijn dat het nu maar eens eindelijk afgelopen moet zijn om Vlaanderen en Wallonië stees weer tegen elkaar op te jutten.

De Oostkantons zijn er overigens vrij rustig onder gebleven: terwijl alle nationale kranten deze “misplaatste grap” gisterenochtend op hun voorpagina brachten, had de duitstalige krant Grenz-Echo er gisteren niet eens plaats voor een berichtje over deze uitzending… Vandaag hebben ze dan het thema opgegrepen, hoofdzakelijk met een overzicht van de reakties die in andere landsdelen geuit werden.

Geplaatst in Herfst 2006, Winter 2006-2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.