Woensdag, 20 December 2006

Gisteren hebben wij hier in Wirtzfeld al de eerste zonnige dag mogen beleven, en dat zou de komende dagen zo blijven.

Terwijl de rest van België ondergedompeld blijft in grijs weer, en door de weggevallen wind ook een steeds slechter wordende luchtkwaliteit, gaan we de resterende dagen voor Kerstmis tegemoet in weliswaar koude, maar droge weersomstandigheden. ’s Nachts nachtvorst, en ’s morgens dus oppassen voor aanvriezende mist en rijmplekken.

Tot en met aanstaande Zaterdag is er geen kans op neerslag: geen regen, en dus ook geen sneeuw, en door temperatuur inversie zou het op de hoogste toppen van de Oostkantons wel eens het warmste kunnen zijn in het hele land.

Ondanks het feit dat we dus nog niet van de sneeuw kunnen genieten, betekent het wel dat we gezonde wandelingen of fietstochten in ons prachtige landschap kunnen maken.

Geplaatst in Herfst 2006, Winter 2006-2007.

4 reacties

 1. Als ik mij niet vergis hebben we dit jaar ergens in maart ook zo’n periode van inversie gehad. Door de hogere zonnestand liep het kwik in de Ardennen op tot 10 graden en in Vlaanderen bleef het bij zo’n 5 graden gemiddeld. Die periode heeft toch zeker 10 dagen aangehouden en tegen het einde verschenen er meer en meer alarmerende berichten inzake de zeer slechte luchtkwaliteit. Nuja, veel valt er niet aan te doen he. Geen al te zware inspanningen doen best zeker.

  Hier momenteel in Oost-Vlaanderen -2°C. Niet zoveel mist, al was dat de voorbije twee ochtenden en avonden een stuk anders. Sommige mistbanken verkortten de zichtbaarheid tot minder dan 50 meter.
  In de Ardennen nu stralend weer zeker?

  Inderdaad, slechts lichte sluierbewolking, en bitter koud: – 6° C nog om 09.00 uur…

 2. In Limburg is het ook zeer koud. (-3,5) graad.
  Wij zitten nu midden in de mist. Gisteren heeft de zon wel geschenen.
  We hebben gisteren amper 3 graden gehaald.
  Ik vertrek maandag op skivakantie, maar veel zullen we niet moeten skieen. Er ligt amper 30cm, met kunstsneeuw inbegrepen.
  Vorig jaar hadden we een sneeuwdek van 1,5m !!!
  jammer.

 3. Hier in Zelzate is het deze deze nacht voor de eerste maal deze winter tot vorst gekomen. Mijn minimum gemeten temperatuur onder thermometerhut bedroeg -1,0°C.
  Ondertussen meet ik om 9:30u al 0,7°C.

  Ik weet dat de meting wel iets anders ligt dan die van het kmi te Zelzate.
  Grote reden is dat hun station zich op het grondgebied van Staalbedrijf Sidmar bevind en deze beinvloed de meting enorm.
  Bijna altijd wordt er te veel gemeteing is ook afhankelijk van de windrichting.

 4. welk is het meest betrouwbaar:
  bovenstaande weersverwachtingen
  of
  “het weerbericht voor deze week” (onder ‘Inhoud’ rechter kolom) waar over snow showers gesproken wordt????

  Ik heb ook gezien dat “weerbericht voor deze week” er nog altijd in gelooft. Maar volgens te veel andere bronnen die in België zitten zouden die “snow showers” er dus echt niet van komen… jammer genoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.