Zondag, 31 December 2006

Afgelopen nacht was er een heftige storm, die ook in de Oostkantons vrij krachtig heeft getierd. De temperaturen zijn erg hoog gebleven, rond 6° C deze nacht. En ook vanavond van Oud op Nieuw zal er een nieuwe storm over België heenrazen.

Toch zijn de vooruitzichten dat er Maandagavond kans is op enkele centimeters sneeuw in de hogergelegen gedeelten van de Hoge Venen.

De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar zijn zo’n periode, waar het leven een stapje rustiger voor zich heen kabbelt. Dagen die je iets minder gehaast doorbrengt, je nog bekomt van het Kerstmaal, je toch nog regelmatig aan de overgebleven kerstkoekjes knabbelt en tijd neemt om dat goede boek te lezen dat je met diezelfde Kerst gekregen hebt.

Tevens laat je je gedachten regelmatig terugdwalen naar al datgene wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Blij met en trots op je partner en kinderen, en god dankend voor een relatief goede gezondheid.

Als je de jaaroverzichten in de pers leest of op TV ziet, dan realiseer je je opeens hoeveel er dit jaar eigenlijk gebeurd is.
En hoe snel de tijd vliegt.
En je herinnert je aan de personen waarvan je dit jaar afscheid hebt moeten nemen. Bij ons was dat vooral Opa Mathieu, die op 11 Juli is overleden… Een fijne man, die we met pijn missen. En zoveel anderen die ook van ons heengegaan zijn.

Een van mijn geliefde spreuken is die van George Carlin: “Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away”

Of kort vertaald: Het belang van het leven wordt niet gemeten aan het aantal keren dat je ademhaalt, maar aan dat aantal momenten die adembenemend zijn…”

En je staat ook nog eens stil bij de dingen die je zelf hebt gedaan, de goede en minder goede dingen, en je maakt je wellicht voornemens over de dingen die je beter zult willen doen komend jaar.

Een goede spreuk is ook: “Leef je toekomstige leven alsof je een tweede leven hebt gekregen, en vermijd in dat tweede leven die fouten te maken, die je nu, in je eerste leven, wel maakt…”

Goede voornemens voor de toekomst. De meesten van ons zullen zich die vanavond nog eens maken of hernieuwen.
Of ze waar te maken zijn weet echter niemand op voorhand.

Maar bedenk, vandaag is de eerste dag van je nieuwe toekomstige leven.

Waarbij ik graag de nadruk wil leggen op dat toekomstige, dat is namelijk het enigste dat nog nieuw gevormd kan worden.
Een terugblik is wel goed voor een momentje, maar men mag niet te veel stil blijven staan bij het verleden dat sowieso niet meer te veranderen is.
Blik naar voren, want als je het niet doet, verzuim je je toekomstige leven.

Met deze overpeinzingen wens ik iedereen een leuke en veilige overgang van Oud naar Nieuw.

Hubert
en de rest van de Familie Savelberg-Welsch

Geplaatst in Winter 2006-2007.

2 reacties

  1. Aan de familie Savelberg – Welsch en aan alle lezers van deze rubriek ook een prettig en veilig eindejaars en een voorspoedig en gezond 2007. Met nog veel sneeuw deze winter, en dat de adembenemende momenten in het nieuwe jaar talrijker mogen zijn dan de wensen die wij in deze tijd aan elkaar toesturen.

    Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.