Dinsdag, 9 Januari 2007

Vandaag overwegend droog, dat wordt dus een korte pauze tussen de regenbuien.

Want ook morgen en de rest van deze week en zelfs tot en met begin volgende week zal het, volgens de laatste voorspellingen, regelmatig en soms veel regenen.

De temperaturen blijven (ja, wat anders) aan de hoge kant.

O ja, sinds vandaag heb ik mijn nieuwe digitale spiegelreflex camera (Canon EOS 400D)… maar ik moet me eerst door de gebruiksaanwijzing worstelen… want dit is echt wel heel iets anders als die vroegere goedkope digitale toestelletjes of de GSM camera… nieuwe weerfoto’s zullen er dus binnenkort wel van komen…

Om toch maar iets te vertellen, onderstaand uit de oude doos een aantal foto’s opgeduikeld: de bouw van mijn tuinhuisje, way back in 2002/2003…
Veel plezier…

Geplaatst in Digitale Camera, Winter 2006-2007.

2 reacties

 1. Vanochtend staat er een artikeltje in de krant over het warme winterweer. Er wordt benadrukt dat sommige planten idd nog steeds in bloei staan (rozen bijvoorbeeld) en andere beginnen dan weer vroeger te bloeien. Maar er moet goed het onderscheid gemaakt worden tussen planten die winterbloeiers zijn, over deze wordt gezegd dat ze ‘gewoon’ enkele weken vroeger dan normaal zijn beginnen te bloeien. Andere planten, de lentebloeiers dus, deze komen dus veel te vroeg tot bloeien.
  Vaak hebben mensen ook de neiging de voorspellingen een beetje over de top te drijven. Als er 13 voorspeld wordt door het kmi, 14 door een ander insituut ronden de mensen het altijd nog wat meer af naar boven om het nog spectaculairder te doen lijken.
  Zo bijvoorbeeld gisteren in het VTMweerbericht overdag: de weervrouw herhaalde tot 3-4 maal toe de maximumtemperatuur, het sensatiegehalte wat omhoog krikkend.
  Vele mensen vergeten ook vaak dat deze temperaturen niet onmogelijk zijn voor deze tijd van het jaar. Het absolute record weet ik niet, maar het is ook in januari al eens in 1999 een 17.8°C gemeten. Wat natuurlijk wel niet zo normaal meer is (alhoewel wat is normaal), is de aanhoudende aard van het weer.

  Maar nu: hier het artikel

  Herfst vloeit over in de lente

  In de Nationale Plantentuin in Meise staat de sierkerselaar in bloei.

  © MARC HERREMANS -VUM
  DossierKyoto

  Bekijk de pagina uit de krant
  ,,Herfst en lente vloeien in elkaar over. Nooit meegemaakt”, zegt Koen Es van de plantentuin in Meise.

  Vandaag, nog lang niet halfweg januari, wordt het vijftien graden. In Meise, in de Nationale Plantentuin van België, zien ze de gevolgen van die onuitgegeven zachte winter.

  Koen Es: ,,Ja, wij hebben hier ook een sierkerselaar in bloei. Dat is een winterbloeier die bij elk streepje winterzon enkele bloemetjes toont en in de vroege lente alle resterende knopjes opengooit. Maar zoveel bloemen zo diep in de winter zag ik nog nooit.”

  ,,In onze tuin komen ook de cyclamen al piepen”, zegt Es. ,,Winterzoet, dat is een struik die je op tientallen meters afstand ruikt, bloeit eveneens volop. Ook onze stekelbrem kleurt helemaal geel. En de wintersneeuwbal is ook vertrokken. Nogmaals, het zijn weliswaar allemaal winterbloeiers, maar het is zeer uitzonderlijk dat ze minstens drie weken vroeger dan gebruikelijk in bloei staan.”

  ,,Het meest uitzonderlijke is evenwel dat herfst en lente in elkaar overvloeien. We hebben rozen die nog steeds in bloei staan omdat het nog niet vroor. Sommige van onze bomen zijn nog steeds niet verlost van alle herfstbladeren. Tegelijk botten voorjaarsbloeiers.”

  ,,Natuurlijk heeft dat te maken met de opwarming van ons klimaat. We kunnen er al enkele jaren niet meer naast kijken dat we hier stilaan een mediterraan klimaat krijgen”, zegt Es. ,,En natuurlijk moeten we daar een beetje bang voor zijn. Als bioloog zie ik de invasie van exotische soorten. Het is leuk om in de tuin winterbloeiers te hebben, maar uiteindelijk verandert onze leefomgeving grondig, zonder dat we kunnen voorspellen in welke richting.”

 2. beste,
  ik heb gelezen dat je een canon 400D hebt aangeschaft… heb ik ook nu in mijn bezit… het zal de moeite zijn om het toestel te leren kennen om zo optimaal te kunnen gebruiken… ben ook een natuurliefhebben en hoop ook mooie foto’s te kunnen maken met dit toestel.
  Misschien kunnen we weetjes uitwisselen aan elkaar.

  ik hoor het nog wel.

  groetjes
  Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.