Zondag, 14 Januari 2007

Ik had gisteren overwogen, nu de winter zo lang op zich laat wachten, om toch nog buiten te beginnen met de graafwerkzaamheden op de terraszijde om de natte plek in de keldermuur bloot te leggen. Want de afgelopen twee maanden is wel duidelijk geworden dat er nog altijd op een plek van de keldermuur water naar binnen dringt nadat het geregend heeft, en die vochtige plek zich dan langzamerhand over een groter oppervlakte verdeelt door de capillaire werking van de betonsteen.

Maar nadat ik opnieuw brandhout voor de open haard binnengehaald had, bleek het dan toch een beetje te fris om buiten te gaan graven. Vooral de wind, alhoewel minder dan de afgelopen dagen, maakt dergelijk soort werk minder aantrekkelijk. Dus ben ik er maar niet aan begonnen. Dus zal het werk waarschijnlijk toch pas na de winter gedaan kunnen worden. Waardoor ook de renoverings werkjes beneden in het souterrain verder moeten blijven liggen, totdat die muur echt drooggelegd is van buitenaf.

Wel heb ik nog op verschillende plaatsen in de tuin afgesneden flessen in de mollengangen geplaatst… een tip ik ik onlangs kreeg zegt dat hierdoor het fluitgeluid van de wind over de flessenhals de mollen zou storen (ze haten geluiden, omdat ze dan de regenwormen niet goed kunnen lokaliseren…). Ik ben benieuwd. Want de mollenvibratoren funktioneren niet meer (die hebben 3 dikke batterijen nodig per stuk, en die kosten een fortuin, en zijn toch na enkele maanden alweer leeg…)

Gisterenavond heeft het opnieuw bij ons beginnen geregend, en ook de wind was opnieuw in sterkte toegenomen. Maar deze ochtend is het droog en de wind heeft terug afgenomen.

De vooruitzichten: Vandaag en morgen zou het overal droog blijven. Wel zijn de temperaturen iets omlaag gegaan, maar nog niet veel. En later deze week, na Woensdag, zullen we alweer met stijgende temperaturen en opnieuw regen moeten rekening houden.

Geplaatst in Winter 2006-2007.

2 reacties

 1. Hallo Hubert

  m.b.t. de hint i.v.m. de mollen er even op wijzen (of vergis ik mij afgaand op de foto ) dat de doppen van de flessen moeten. Indertijd gebruikten wij hiervoor glazen flessen (donker gekleurd) en werd de teut van de fles ietwat schuin in de richting van de meest voorkomende wind(streek) geplaatst, en de onderzijde moest uitkomen IN de mollengang. Dus niet in de aarde onder de gang.

  Dat van de mollenvbrrrrrrrrtrrrrrrrrs en de dikke pillen, ja dat is een gans ander verhaal.

  Geniet van de zonnige , zondag

  Jos

  Er zitten inderdaad geen doppen op de flessen, ofwel fluiten de flessen, of het wordt de mol te tochtig in de gang…

 2. Beste Hubert,
  Ik las op verscheidene website’s goed nieuws! 22 Januari zou wel eens HET keerpunt kunnen zijn van herfst-winter, er wordt namelijk gezegd dat de luchtstroming zou veranderen(stroming vanaf de Noordpool) , de exacte woorden zijn : ‘maandag 22 januari lijkt het guur weer te worden met een noordwestelijke stroming bij ons. Daarmee komt koude lucht vanaf de Noordpool via de Noordzee onze kant uit. Eindelijk wat winterse perikelen?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.