Nachtstroom tijdens het weekend

Bij ons in het Waalse landgedeelte is sinds 1 Januari 2007 de liberalisering van de stroommarkt van kracht geworden, terwijl die in het Vlaamse landgedeelte al een of twee jaar eerder toegepast werd.

Wij hebben dan wel nog geen beslissing genomen of we van leverancier veranderen (omdat er in onze gemeente slechts heel weinig keuze is), maar ook voor ons is sinds 1 januari 2007 nieuw dat tijdens de weekenden het nachtstroom tarief geldig is, dus vanaf Vrijdagavond 22,00 uur tot en met Maandagochtend 06.00 uur (of is het 07.00 uur?).

Dit kan natuurlijk alleen indien je een abonnement hebt voor zowel nacht+dagstroom, en dus voorzien bent van een tweevoudig tellersysteem in je meterkast. Afgelopen weekend heb ik eens voor de curiositeit gekeken of mijn meterkast dat wel weet, en inderdaad, het pijltje stond toen naar beneden en de onderste teller was aan het draaien.


Op deze foto is dagstroom aktief, zie pijltje rechts van de tellers

Sinds een viertal jaar hebben wij zo’n dubbele meterkast (made in Slovenia), en zoals je op de tellers ziet hebben we in die tijd toch zo’n 36 % op nachtstroom gedraaid. De meerkost voor de installatie van een gecombineerde teller haal je op die manier weer snel eruit door de lagere kost van de nachtstroom. Dit nieuwe tarief kan voor onze toekomstige stroomfaktuur belangrijk zijn, want ook tijdens het weekend verbruiken wij veel stroom, dus wordt dat in de toekomst misschien wel 50% dag- en 50 % nachtstroom.

Geplaatst in Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.