Maandag, 29 Januari 2007


Wirtzfeld vandaag, 11,15 uur

De weersverwachting voor vandaag: af en toe wat natte sneeuw, de resterende sneeuw op de grond smelt verder weg.
Plaatselijk dichte mist tijdens de ochtenduren.

Gisteren hadden we dus bezoek van familie uit Nederland, en behalve een gezellige babbel bij de open haard zijn we ook een tourtje gaan wandelen door de Wirtzfelder bossen langs het meer van Bütgenbach:


Het ene uiteinde van het meer van Bütgenbach ligt immers slechts op 1200 meter van ons huis verwijderd, en je kunt via een rondweg langs de oevers van het meer gezellig wandelen.


Zoals je op de foto’s kunt zien waren de wegen en ook de bospaadjes nog vrij goed bedekt met sneeuw, wat het winters karakter van de wandeling ten goede kwam.


We zijn ook langs de plaats gekomen, waar de dorpsjeugd van Wirtzfeld alle oude kerstbomen en ander brandbaar materiaal verzamelt voor het zogenaamd burcht vuur: de week na Carnaval wordt met dit materiaal een groot vreugdevuur in de verschillende dorpen van de Oostkantons gemaakt.

De dorpsjeugd vanaf 11-12 jaar moet bovendien in de nacht vòòr het feest dan daar ter plaatse de hele nacht waken om te voorkomen dat de iets oudere jeugd uit andere dorpen de burchtstapel te vroeg zou komen aansteken en daardoor het feest zou bederven.


Zo’n nachtwake is natuurlijk een heel avontuur, waar al veel kinderen de schrik van hun leven hebben gekregen als ze midden in het donker en veraf van het dorp iets horen wat ze niet kunnen verklaren.

Want als het al dan niet de dorpsjeugd uit andere dorpen is die de boel in de fik komt steken, dan zijn het vaak de iets oudere jeugdigen uit het dorp zelf die af en toe eens komen aansluipen om de jongsten goed de stuipen op het lijf te jagen…

(te vergelijken met de mannelijkheidsrythus bij primitieve volkeren op andere continenten…ha).

Minder goed was de snerpende wind: je had echt wel een muts nodig (die ik dus niet had opgezet), want anders waren je oren vrij snel koud.


Op één plaats in het bos ging de rondweg een beetje steil omlaag, en moesten onze gasten een levende ketting op dat hellingske vormen om de laatste persoon een soort trapleuning te bieden, want het was er erg glad door de platgedrukte sneeuw.
’t Is dan toch allemaal goed gelukt.

Ook in onze bossen zijn er nogal wat bomen door de laatste storm geveld, maar de wandelpaden zijn ondertussen al weer goed vrijgemaakt.

Na een dik uurtje (en slechts een klein deel van de rondweg gevolgd te hebben) waren we allemaal blij terug in de warme keuken aan te komen, waar we dan bij een heerlijke maaltijd (die Brigitte ondertussen had voorbereid) hebben kunnen nagenieten.

Terwijl buiten opnieuw een bui van smeltende sneeuw bevestigde, dat we midden in hartje winter steken, ook al zijn de temperaturen nog veel te hoog voor de tijd van het jaar.

Geplaatst in Oostkantons Events, Winter 2006-2007.

Eén reactie

  1. Toch geen sneeuwloze winter dit jaar voor Hoog-België tot nu toe. In Vlaanderen zal het ook nog wel eens komen.

    Langetermijnvoorspellingen geven voor deze week temperaturen van 7 tot 10 graden, en volgende week iets kouder met temperaturen van 4-7°C, waarbij de wind af en toe eens naar het noorden draait.

    We zullen dus vooral op de tweede helft van februari moeten rekenen, of zoals traditioneel de laatste jaren eerder de eerste week van maart voor een goed stevig winteroffensief… We houden de moed erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.